2022.05.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A Kelenföldi Városközpont megmenekült, az eladására kiírt pályázat várhatóan a következő testületi ülésen érvénytelenítve lesz.

4 min read

2022 az Újbudaiak szempontjából ünnepléssel kezdődhet, a Kelenföldi Városközpont megmenekült, az eladására kiírt pályázat érvénytelenítve lesz.

Dr. László Imre polgármester úr ma délután egy egyeztető beszélgetésre invitálta az Újbudai Civilek Közösségének képviselőit, ahol arról kaptunk tájékoztatást, hogy összhangban az Újbudaiak állásfoglalásával a Kelenföldi Városközpont eladására kiírt pályázat érvénytelenítésre kerül, és erről megtörtént a hivatalos egyeztetés a Fövárosi Önkormányzattal is, akik elfogadták Újbudaiak álláspontját.

A polgármester úr arról is tájékozatott minket, hogy megkezdik a kerületi építési szabályzat átalakítását olyan formában, hogy pl. a Kelenföldi Városközpont területét se lehessen a jövőben olyan formában értékesíteni, átalakítani, ami annak jelenlegi emberléptékű elrendezését változtathatná meg. Nem lesz a Bikás park mentén így lehetőség sok emeletes lakóház, irodaház vagy épp szálláshelyszolgáltató itézmény építésére.

A civilek számára ez ünnepnap és egyben győzelem is, hiszen nem hiába írta alá több mint 11.000 ember a petíciót a Városközpont megmentése érdekében. Persze itt nem állhatunk meg, tovább kell egyeztetni az ingatlan felújítása, közösségi funkcióinak felélesztése, bővítése érdekében.

Az Újbudai Civilek Közössége ezúton is szeretne köszönetet mondani elsődlegesen azoknak, akik aláírásukkal is támogatták a kerület egy fontos intézményének a megmentését, köszönet a Városközpont bérlőinek a kitartásukért és a közös fellépésért, és köszönet mondunk minden olyan képviselőnek, politikusnak, közembernek, bárkinek, aki hitt az ügyben, hitt bennünk civilekben, hitt az ott élők és az ott bérlők közösségében, és bármilyen formában ellenezte az ingatlan eladását, és ezzel együtt járó lebontását.

Nekünk Civileknek pedig legyen ez egy újabb példa, hogy ha hiszünk önmagunkban és az ügyben, amiért kiállunk, akkor összefogással, kreatív gondolkodással, megfelelő érveléssel és ha kell erőteljes megmozdulásokkal vagy épp petíciókkal mindent sikerre vihetünk.  Napról napra eősebbek vagyunk, napról napra nő a tagságunk, már nem lehet figyelmen kívül hagyni a kerület Civil Mozgalmait, és rajtuk keresztül a kerületben élőket és itt dolgozókat.

Sok ilyen sikert kívánok még önmagunknak, 2022 legyen a Civilek, a Civil Mozgalmak éve…

A találkozót követően Dr. László Imre polgármester úr az alábbi sajtónyilatkozatott juttatta el többek közt a Lokőálpatrióta szerkesztőségébe is: “DR. LÁSZLÓ IMRE: A BEÉRKEZETT PÁLYÁZATOK ISMERETÉBEN NEM TÁMOGATJUK A KELENFÖLDI VÁROSKÖZPONT ELADÁSÁT

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere a XI. kerületi képviselő-testület következő ülésén azt fogja javasolni, hogy nyilvánítsák eredménytelennek a Kelenföldi városközpont értékesítésére kiírt pályázatot, miután a beérkezett pályamunkák egyike sem volt összhangban a környéken élők, elmúlt hónapokban megfogalmazott elvárásaival. A polgármester erről ma az újabb, civilekkel folytatott párbeszéd alkalmával értesítette is az érintetteket, akikkel a kezdetektől – publikáltan, visszakereshetően – folyamatosan egyeztetett.

A többségében a főváros tulajdonában lévő Kelenföldi városközpont felújítása és átalakítása szükséges lenne. Mindazonáltal a kerület felkérte a főváros vezetését, hogy a módosított Kerületi Építési Szabályzatnak (KÉSZ) elfogadásáig tekintsen el az értékesítés újabb meghirdetésétől. Újbuda képviselő-testülete tavaly decemberi határozata alapján a polgármester a lakosság és az érintett vállalkozások bevonásával felgyorsítja a Kelenföldi városközpont területére érvényes KÉSZ 1. ütemének felülvizsgálatát.

Annak érdekében, hogy a lakók elvárásai a lehető legnagyobb mértékben érvényesüljenek az új szabályzatban, törekszünk a minél alacsonyabb beépítési intenzitásra és a nagyobb zöldfelületi arányra, valamint a lakosság számára szükséges kereskedelmi szolgáltatások folyamatos elérhetőségére.

2021-ben ismét megtapasztalhattuk, hogy egy alapvetően jó szándékú elképzelésről is milyen egyszerűen lehet félretájékoztatni a kerület lakosságát. Ehhez nagyon értenek a helyi Fidesz-KDNP-s képviselők. A Kelenföldi városközpont ügye is annak példája, hogy egy alapvetően hasznos törekvés, amely szerint fel kellene újítani ezt a mostanra korszerűtlenné és rossz állapotúvá vált ingatlanegyüttest, a hamis információk közlésével politikai hangulatkeltés áldozata lesz. Újbuda továbbra is kiáll a kerületiek érdekeiért!”

1 thought on “A Kelenföldi Városközpont megmenekült, az eladására kiírt pályázat várhatóan a következő testületi ülésen érvénytelenítve lesz.

  1. Minden jóindulat mellett: azért nem feltétlenül az a fejlesztés, hogy eladom, amit fejleszteni akarok.
    Persze egy politikus sohasem fogja elismerni, hogy valamiben hibázott, de remélem, hogy magában azért minden résztvevő végig gondolja a tanulságokat.
    Remélem, hogy jó irányban mennek most már a dolgok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest