2022.05.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbudán az Önkormányzati képviselők teljesítményének és a juttatásuknak a viszonya elképesztően torz képet mutat….

9 min read

Újbudán az Önkormányzati képviselői alapdíj bruttó 108.000 Ft !!!  Ez az összeg 2020-ig bruttó 120.000 Ft volt, csak jött a Covid és az “ésszerű” spórolás.

Ezenkívül tiszteletdíj jár még a bizottsági tagságokért, és a tanácsnoki helyekért is. A bizottság elnöke bruttó 156 ezer forintot kap, a bizottság tagja bruttó 78 ezer forintot, a tanácsnokok pedig bruttó 150 ezer forintot . 2021-re ezek is 10%-al csökkentve lettek. Egy képviselő vagy bizottsági elnök, vagy tanácsnok lehet. Mivel nem ugyanannyi bizottsági helye van minden képviselőnek, ezért változó, hogy pontosan ki mennyit keres.

Gondolom sokan zsigerből azt fogalmazzák meg, hogy ezért a munkáért még a bruttó 108.000 Ft is sok…

Ok, de azért azt a kérdést is illik feltenni magunknak is, hogy mi pontosan milyen munkát végeznénk ennyi pénzért, egyáltalán vállalnánk-e, vagy a kedves partnerünk közölné, hogy a közösségért végzett munka mellett oldjuk meg a boltban történő vásárlás fedezetének a megteremtését is, akkor hogyan cselekednénk. Nem elválasztható a teljesítmény és a fizetés vagy juttatás, de azért elsőre  mondjuk ki mire elég bruttó 108.000 FT. Gondolom ez nem is főállásban végzett munka, legalábbis jogi szempontból, hiszen még a minimálbért sem éri el, vagy ott tartunk, hogy már egy hivatalban is ügyeskedni kell hány órára is legyünk bejelentve. (ez biztos nem így történik, így ezt csak elméletben vetettem fel)

Beszélgettem pár helyi képviselővel, és ebből én azt tudtam leszűrni, hogy gyakorlatilag a pártok elég nehezen találnak alkalmas jelölteket képviselőknek, hiszen aki alkalmas lenne, az nem biztos, hogy veszélyeztetheti a családja létbiztonságát. A hivatal pedig valójában nem is várja el a főállású tevékenységet, ez amolyan hobbi tevékenységként, mellékállásként van felfogva szerintem teljesen helytelenül.

Jelenleg Újbudán van olyan képviselő, aki “megengedheti magának” anyagi szempontból, hogy képviselő legyen mellékállásban, azaz általában vállalkozó, ami biztosítja a megélhetést és valamilyen szinten az időgazdálkodást is, persze ez nem 0-24-ben történő helytállást jelent, mert a valódi tevékenység rovására nem mehet a választópolgárok gondjainak az ügyintézése. Van az un. “sportállás” verzió, ahol olykor valóban sportegyesületnél van valamilyen “alibi” állása, ami ha nem is fizet sokat, de kiegészítheti a képviselői fizetést, vagy fordítva a képviselői fizetés egészítheti ki a sportállásból származó bevételt. Ez természetesen nem feltétlen fontos, hogy sporthoz kötődjön, csak ott ez adja magát, mert az ilyen állások jellemzően nem napi nyolc órás feladatokat adnak. És természetesen van, aki bármilyen okból is, de a képviselői munkát tekinti főállásnak (esetleg nyugdíj mellett), nincs vagy elenyésző bevételű másodállása vagy megbízási szerződése van valahová. Ami mindhárom esetben közös, hogy eltérő intenzitással ugyan, de nem tudnak, akarnak a választópolgárok ügyeivel  foglalkozni (vagy csak visszafogott mértékben), ahogy azt mi egyébként jogosan elvárnánk. Vannak akik alig állnak rendelkezésünkre, max olykor fogadóórán, nem szánnak időt arra, hogy releváns kerületi facebook csoportokban, oldalakon, más közösségi felületeken olvassák, értelmezzék a helyiek problémáit, majd cselekedjenek (és ugyan milyen jogszabály, vagy belső önkormányzati előírás szabályozza a mértékét annak, hogy hogyan, milyen formában kellene a rendelkezésünkre állniuk..) Az Újbuda.hu oldalon is van ugyan képviselő szerint… című rovat, de igen ritkán élnek vele képviselők. A Lokálpatrióta is külön felületet hozott létre a képviselőfánk menüpont alatt, amivel szabadon és cenzúra mentesen élhetnének, de még senki nem élt vele, az elmúlt 1,5 évben.  Sokszor adott ügy kapcsán megszólítok kvázi képviselőket, de az hogy az adott képviselő reagálna, válasz cikket, netán cáfolatot írna, az mint a fehér holló. Hangsúlyozom nem minden képviselőre igaz ez, de elég sok olyat tudnék felsorolni akire viszont igen.

Van-e értelme a képviselői állásnak az Újbudán élők szempontjából, ha annak körülményei a dolgozom is, meg nem is kategória ?

Ez a cikk nem arról szól, hogy adjunk több pénzt a képviselőinknek, sokkal inkább arról, hogy adjunk értelmet ennek a pozíciónak, alkalmazzuk az ár-érték arányt, legyen elvárható és ellenőrizhető a teljesítmény, legyen ez a munka főállás jellegű, ami nem azt jelenti, hogy tiltani kellene a mellék tevékenységet, de azt igen, hogy szabályozva legyen a fő és mellékállás közötti arány munkavégzés idejének szempontjából. Egyértelmű paraméterek legyenek kialakítva, hogy milyen formában, csatornákon, időintervallumban köteles a képviselő fogadni a körzetben élőket, mennyi időn belül köteles a feltett kérdésekre választ adni. és ehhez olyan szintű juttatást határozzuk meg, amivel még elvárható, hogy fentieknek eleget tegyen. Nem kell ennek extra magasnak lenni, ki kell indulni a Budapesti vagy a kerületi átlagbérből és ahhoz mérten, annak százalékában érdemes meghatározni a mindenkori alapjuttatást. A bizottságok vezetőinek illetve a tanácsnokoknak járó plusz juttatás pedig csak jelképes legyen, ahogy láthatóan az erre fordított idő is ezzel arányos. Nem kell pénzeket bújtatni, ismerve az alapjuttatásokból adódó problémákat, az alapjuttatást kell átláthatóvá téve a fentiek alapján meghatározni. AZ ilyen tanácsnoki és egyéb jogcímen adott juttatások nem ösztönöznek munkára a tanácsnok szerepében, vagy a bizottságokban, mert kimondva-kimondatlanul mindenki tudja, ennek a juttatásnak az egyetlen célja az alapjuttatás kiegészítése, ezért semmilyen elvárást nem is alakítunk ki ezekkel kapcsolatban. Évente egyszer beszámolót írni, hogy milyen rettenetesen sok dologgal foglalkoztunk tanácsnokként, vagy egy bizottságon belül, azt némi kommunikációs előísmerettel bárki tud, de látott már valaki olyan beszámolót, ami ezen “kiegészítő” tevékenységeken belül az éves teljesítményt, hatékonyságot, valós eredményeket mérte ? Tehát amiben nem az áll, hogy harcolunk adott célok elérésért, hanem az, hogy az alábbi konkrét eredményeket értük le.

Kis pépz, kis foci tartja a mondás, de vajon jó politika választóként, ha azt mondjuk pici pénzt adunk, de ezért pici munkát is várunk el. Ebben az esetben a pici pénz is kidobott pénz az ablakon. Eredményes, hatékony munkáért, viszont a picinél több pénzt sem sajnáljuk, hiszen láthatóan az jó befektetés. A multiknál (olykor lehet tőlük tanulni) nem az az elsődleges, hogy mennyi pénzt keresel (van aki keveset, van aki többet), hanem hogy mennyire szolgálod meg, vagy picit durvább megfogalmazással mennyire termeled ki a saját béred és egyéb költségeid. Ugyan ott is vannak rossz példák, de a jól működő rendszerekben nem azzal foglalkoznak mennyi időt töltesz munkával és ezzel párhuzamosan a munkahelyeden, hanem hogy mennyire van eredményes abban, amit csinálsz. Aki pedig eredményes az jellemzően nem a magyar átlagbért keresi. Tehát nem a sokat dolgozást kell díjazni, hanem az eredményest.

És végül még egy fontos szempont, amire érdemes figyelni…. Ha egy képviselőnek van valamilyen szintű hatalma vagy érdekek mentén történő beleszólás lehetősége, akkor lobbi tevékenységre is lehet módja, ha pedig ezzel szemben a juttatása túl alacsony mértékű, akkor ez lehet a korrupció melegágya. Persze erre mondhatjuk, hogy az országgyűlési képviselők közt milyen sok korrupt van, néha még le is buknak, pedig nekik aztán elég rendes fizetésük van. Nos igen, ez tagadhatatlan, de a bérezés, az elvárt teljesítmény, és az ellenőrzés, a kontroll az együtt képezi a helyes megoldást, az ellenörzés eredményeként pedig ha szükséges, akkor a megvonások, büntetések, jogi lépések is ennek a részét képezik. Arról nem is beszélve, hogy átláthatósággal és a döntési jogkörök darabolásával is nehezíthetjük a jogtalan vagy saját zsebre dolgozó lobbizás lehetőségét.

A jelenlegi torz kép az maximum azoknak érdeke, akik éppen erre építve akarnak kiskapukat keresni az önkormányzat irányában. az pedig érthetetlen, hogy ha már egy rendszer torz, akkor ez miért nem mindenkire vonatkoztatva ilyen.

A KÉPVISELŐK ÉS AZ ALPOLGÁRMESTEREK  KERESTI VISZONYA KÖZÖTTI NEM CSEKÉLY KÜLÖNBSÉG ÉRTHETETLEN OKAIRA EGY ELÖZŐ CIKKBEN MUTATTAM RÁ

Ellenpéldaként pedig itt vannak a Civilek, akik minden tevékenységüket társadalmi munkában és juttatások mentén végzik, ergo miért ne gondolkodhatnának így a képviselők is. Mi civilek eltérő munkakörökben dolgozunk, eltérő juttatásokkal, így van köztünk sok olyan, aki fenti bruttó 108.000 Ft-nál azért többet keres, és mi sem állunk 0-24-ben rendelkezésére a hozzánk fordulóknak, hiszen van egy főállásunk, olykor kettő is 🙂 Az más kérdés, hogy ennek ellenére azt lehet tapasztalni, hogy még így is elérhetőbbek és akár tevékenyebbek vagyunk, mint egyik-másik képviselő 🙂 Én civilként is azt gondolom, nem a kis pénz, kis foci a jó irány az újbudai képviselők tekintetében, hanem az elvégzett munka, a teljesítmény, és az ezért nyújtott juttatás helyes mértékének a megtalálása, kiegészítve ellenőrzéssel és számonkéréssel, amineke egyik csatornája lehet a testületi és bizottsági üléseken a Civil Kontrol, civil szervezetek munkatársainak meghívásával. (természetesen ezért nem kérnénk még bújtatott formában sem anyagi juttatást :-)) Gondolom a Civilek alapvetően azért nem jelentkeznek , szinte versengenek negymással a képviselői helyek tekintetében, mert a mi főállásunk aligha engedné meg azt, hogy mondjuk  bolti eladóként azt mondjuk a kedves Vevőnek “most egy kis türelmet kérek Öntől, mert ez egy fontos lakossági hívás a körzetembeől, gondolom megérti, hogy foglalkoznom kell a lehetséges problémával…” Képviselői munkát mellék tevékenységként űzni, az csak pénzpazarlás adófizetői szempontból, viszont főállásban, eredményes munkát elvárva jó befektetés is lehet. Természetesen ehhez az is kell, hogy ne csak 4 évente válthassuk le, aki ígéret és megfelelő juttatás ide-vagy oda nem végzi a munkáját hatékonyan, eredményesen, a választó lakórzetében élők elegedettsége mellett. Mi választópolgárok gondolkozunk úgy, mint tulajdonosok, befektetők, alkalmazók, hiszen végül is azok vagyunk az önkormányzat és azon belül a képviselők tekintetében is. A semmiért, vagy az az éppencsak valamért valamicskét fizetni, az sosem lehet eredményes, hatékony, az rossz befektetés, még ha elsőre úgy is tűnik, hogy ez a költséghatékony megoldás. (a “Költség”alacsony része érezhető persze, de a “Hatékonyság” része aligha)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest