2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Rejtélyes közvélemény kutatás Újbudán…. De ha már kutatunk, akkor hozzuk nyilvánosságra annak az eredményét is…szerintem

4 min read

A nem rég végetért választásoket megelőzően a közvéleméyn kutató cégek egymással versengve tévedtek a számításaikkal és nem kicsit, eben az egyik élen járó irpda a Závecz Research volt…

Nem kis meglepetésemre olvashattam pár órája a Facebookon Junghausz Rajmund képviselő úr bejegyzését, amiből az derült ki, hogy a Závech Tibor érdekeltségébe tartozó Magyar Target-Pulzus Média KFT 3,8 millió Ft értékben elnyert az Önkormányzattól egy közvélemény-kutatási projekt lebonyolítását, amit idén február-március hónapban el is végeztek.

A képviselő állítása szerint erről a megbízásról, annak tartalmáról, szükségszerűségéről nem csak a fidesz frakciót, de az LMP, Jobbik és  Momentum frakcióját sem tájékoztatták. A posztban leírtak alapján már három hete a birtokában van valakinek, valakiknek az Önkormányzatnál ennek a közvélemény kutatásnak az eredménye, még sem került ez ki sem a nyilvánosság elé, sem az önkormányzati képviselők nagy részéhez. Aki ismer vagy olykor olvassa a Lokálpatriótát, az tudja, hogy én független civil vagyok és nagy ívben teszek az összes pártra, így ettől az információtól nem dőltem betegen az ágynak, azt gondolom ezt meccseljék le egymás között a képviselők, illetve a pártok, még ha alapvetően nem is értek egyet azzal, hogy közügyekben csak a kiválasztottak kapjanak információt, különösen nem, ha ezt közpénzből történik.

Viszont a hírt olvasva eszembe jutott, hogy pár hete a Kelenföldi Városközpontból felhívott egy ott élő, hogy valami közvélemény-kutató cég hívta telefonon, különböző kérdéseket tett fel neki és ebben a Városközpontra vonatkozó kérdés is elhangzott. Bár nem írta fel, nem vette fel a beszélgetést, de úgy emlékezett a kérdés arra vonatkozott, hogy a válaszadó inkább azt szeretné, ha Városközpont úgy maradna, ahogy van, vagy inkább le kellene bontani és a helyére egy az itt élőket jobban szolgáló új városközpontot építeni. Akkor azt hittem ez valami félreértés lehet, meg hát az engem hívó ott élő is meglehetősen bizonytalannak tűnt, más forrásból ilyen hír nem jött, így nem foglalkoztam tovább az üggyel.

Nos Junghausz Rajmund bejegyzése alapján azonban úgy fest, hogy talán még is csak jól emlékezett az újbudai lakos, és valóban létezik ez a közvélemény kutatás, és abban valóban elhangzottak kérdések a Kelenföldi Városközpont jövőjével kapcsolatosan. Önmagában nincs problémám azzal a ténnyel, hogy Városközpont kapcsán az ott lakók véleményének minél szélesebb körű feltéképezése érdekében ezt a módszert is használják, persze csak akkor ha ez kiegészítése nyilvános lakossági fórumnak, fórumoknak és nem helyettesítője, de azt gondolom erről azért illett volna egyeztetni az érintett helyi civil szervezetekkel. Többek közt azért, hogy a civilek véleményezhessék legalább a Városközpontra vonatkozó kérdések tartalmát és kédés feltevésének a módját. Mivel csak a közvetlen környezetéből a Városközpontnak közel 15.000 írtak alá olyan tartalmú petíciót, amiben a Városközpont lebontása helyett, annak felújítását kérik, ezért ha tényleg a fent leírt formában hangzott el a kérdés, ami nem tér ki a felújításra, mint alternatívára,  akkor ez un. írányitott kérdés volt, amivel a kérdező befolyásolni akarta a megkérdezettet, ami pedig minimum etikátlan.

Fentiek alapján az Újbudai Civilek tanácsa nevében kérem az Önkormányzat illetékes osztályát, akik megrendelték a közvélemény kutatást, hogy tájékoztassanak minket arról, hogy szó szerint milyen kérdés vagy kérdések lettek feltéve az itt élőknek a Kelenföldi Városközpont vonatkozásában. Mivel a kerület főépítésze által tett ígéret alapján jövő héten kell megérkezni hozzánk a meghívónak a KÉSZ erre a területre vonatkozó módosításának kidolgozásában történő részvételünk érdekében, ezért szeretnénk úgy részt venni a folyamatban, hogy tisztában vagyunk a feltett kérdésekkel.

Ha esetleg van olyan újbudai lakos, aki részt vett a fenti közvélemény kutatáson, és örömmel megosztja a Lokálpatriótával, hogy milyen kérdések hangzottak el, akkor azt bármilyen csatornán örömmel fogadom.

Végül örömmel ajánlom fel a Lokálpatrióta felületét, hogy az Önkormányzat beszámolhasson az Újbudaiaknak a közvélemény-kutatás megrendelésének okairól, cáljáról, a benne felett kérdésekről és természetesen a válaszok kiértékelését követően ennek eredményéről.

1 thought on “Rejtélyes közvélemény kutatás Újbudán…. De ha már kutatunk, akkor hozzuk nyilvánosságra annak az eredményét is…szerintem

  1. Katasztrófa, higy mit nem enged meg magának az építtető? Mindenféle előzetes talajvizsgálat nélkül feltölti az építési területet, amivel a környezetet veszélybe sodorja. A földcsuszamlás olyan károkat okozhat, amit már nem lehet rémbe hozni. A büntetésnek olyannak kell lennie, amiből tanúlnia kell, hogy ilyen többet ne forduljon elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest