2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Elég Volt ! Minden további kományzati kiemelt beruházás jogkör kiadásának leállítását követeljük Újbudán !

5 min read

Kiemelt kormányzati beruházásból már jelenleg is 10 található a kerületben, és az elmúlt hetekben újabb 10 ilyen kérelem (bár ezt inkább végrehajtandó kategóriának hívnám, nem kérelemnek) futott be az Önkormányzathoz. – írta meg a portfólio.hu

Jelenleg az alábbi projektek lettek már kiemelt Állami beruházássá nyilványítva:

  • Budapart,
  • Citadella,
  • Gellért-hegyi sikló,
  • Galvani híd,
  • Déli körvasút,
  • Dél-Budai Centrumkórház,
  • Vaba Apartments, (szerk. Na ez például mi a jóistenért volt stratégiailag kiemelt beruházás ? Talán mert valamelyik “baráti” cég volt érdekelt az Építésben? )
  • BCE Ménesi úti campus,
  • BME Innovációs Központ,
  • Budapest-Varsó vasút

   

Az Újbudaiak már számtalanszot elmondták a véleményüket nem csak a kiemelt állami beruházások, hanem úgy általában a kerületi ingqatlan fejlesztések kérdésében:

Újbuda Megtelt ! …  Ezt üzenjük a kormánynak is, egyben felkérjük az Önkormányzati testület Fidesz-KDNP frakcióját, hogy az üzenetet egyfelől vigye el a kormánynak, másfelől újbudai lakosként, és Újbudai polgárokért dolgozó képviselőként is emeljenek szót minden további állami kiemelt beruházás elindítása ellen illetve leállítása mellett Újbudán.

A KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések. Nem véletlen ez az észrevétek, mert az eddigi, nem csak kimelt korméynzati beruházások tekintetében sem követte….

Láthatóan az Ingatlan-, Betonlobbi érdekeenk kiszolgálása zajlik, közben pedig Újbuda élhetetlenné tétele, Zöld területinek megrítkítása.

Már eddig is számos irodaház- és lakóparkfejlesztés valósult meg Újbudán, a most zajló beruházások eredményeként azonban további 15-20 ezer ember költözhet be a kerületbe. A problémát nem is ez jelenti, hanem az, hogy nem hoznak létre elegendő új óvodai-, iskolai férőhelyeket, orvosi rendelőket, közparkokat és a közösségi közlekedés fejlesztése is nagyon lassan halad – mutatott rá a KörTér nevű szervezet, ami a rozsdaövezeti kijelölések miatt is aggodalmát fejezte ki.

A szervezet szerint, ha a mostani beruházások megvalósulnak, krónikus óvodai-, iskolai férőhelyhiány, hosszú orvosi várólisták és elviselhetetlen dugók alakulnak ki. A zöldterületek már most is túlterheltek, Újbudán jelenleg 6 négyzetméter az egy főre jutó zöldterületi arány, ami jelentősen elmarad a WHO által ajánlott 9 négyzetmétertől. A tervezett fejlesztésekkel ez az arány akár 4 négyzetméter alá csökkenhet, még úgy is, hogy a kelenföldi Duna-parton most terveznek egy 10 hektáros Duna-parti sétányt. A sűrű beépítés emellett jelentősen növeli a hősziget hatást, a magas épületek akadályozzák az átszellőzést. Noha a rozsdaövezetek beépülésével a szervezet is egyetért, de a hogyannal már egyáltalán nem: véleményük szerint sokkal kisebb, lazább beépítésre lenne szükség Újbudán

Albertfalvára óriási csapást mérnének a következő időszakban a kormány részéről, az újabb 10 kérelem legnagyobb része a Fehérvári út – Duna közötti barnamezős területre vonatkozik, így ezek megvalósítása esetén további 15-20 ezer ember költözhet be a kerületbe, másfélszeresére növelve Kelenföld-Albertfalva lakosságát.

Ennek kell elejét venni, nem majd, nem holnap, hanem azonnal és nem csak Albertfalva lakóinak, hanem minden olyan Újbudainak, aki aggódik a kerület jövője miatt, aki aggódik az életminőségünk sárbatiprása miatt.  Tiltakoznunk kell petició formájában épp úgy, mint személyes részvételre épülő demonstrációval. Ha magadért már nem, akkor állj ki a gyerekeid, unokáid jövőjéért a kerületben, ők még nem tudnak tiltakozni, nekünk ezért kötelességünk helyettük és az érdekükben.

A kormány több mint 3000 beruházást minősített országos szinten nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak 2004 óta (többségük 2010 után keletkezett), ami azt jelenti, hogy ezek esetében gyakorlatilag nem érvényesül a nyilvánosság részvétele, és sérül a független szakértők ellenőrző szerepe. Maga a rendelet Gyurcsány Ferenc hagyatéka, amit aztán a Fidesz kormány vitt tökélyre. Többek közt ez is azt támasztja alá, amit a Lokálpatriótában már sokszor kifejtettem, elegünk van a pártokon keresztüli közvetett képviselettel, mert láthatóan jobb és balról is visszaélnek vele.

Az Önkormányzatunktól pedig azonnali intézkedést várunk a kerületi KÉSZ szigorú átlakítása érdekében,

ami a kimelet állami beruházásokra nem, de minden más ingatlanfejlesztésre kihatással bír. A Kelenföldi Városközpont érdekében a KÉSZ ottani szabály módosítására minden ígéret ellenére továbbra sem érkezett meghívó az ott élők és ott dolgozók érdekeit védő  Kelenföld Városközpont Megmentéséért Mozgalom Civil szervezet vezetőségéhez, és az Újbudai Civilek Tanácsához sem. Mire várunk ebben az ügyben is, miközben a peticiót a Városközpont megmentéséért, annak felújításáért már cirka 25.000 aláírták, és az Önkormányzat saját közvélemény-kutatása is ezt támasztotta alá.  (a közvélemény kutatás nyilvánossá tett részét behatóbban itt ismerheted meg : https://ujbuda.hu/ujbuda/ujbuda-lakossagi-velemenyek , a nyilvánosságra nem hozott részéről pedig a Lokálpatriótában tájékozódhatsz)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest