2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az Újbudai Civilek Tanácsa (UCT) kérdéseket intézet Újbuda Önkormányzatának vezetéséhez, egész pontosan a Polgármester úrhoz….

9 min read

Egyértelmű változást észlelünk a párbeszéd tekintetében az Önkormányzat vezetése és az újbudai civil szervezetek között…. és jó értelmben.

A Lokálpatrióta, Újbuda független hírportáljának tulajdonos-szerkesztőjeként 2022-ben azt tapasztalom, hogy a kerületi civil mozgalmak által beküldött kérdések, felvetések tekintetében végre nincs elzárkozás, a megszabott válaszadási időn belül, de ezt rendre nem az utolsó napig kifeszítve megkapjuk a válaszokat többnyire közvetlenül Dr. László Imre polgármester úrtól. Azt gondolom az a demokrácia természetes velejárója, hogy nem mindenben, vagy nem egyforma mértékben értünk egyet a válaszok alapján, hozzáteszem  vannak olyan kérdések is, amiben egyetértünk és elfogadjuk a válaszban leírtakat, de az első lépés mindig a párbeszéd ténye vagy hiánya. Az elmúlt évben ennek hiányáról beszéltünk rendre, és nagy örömünkre ez most tartósan változni látszik, ami egyben a kerületi civil szervezetek és azok esernyő szervezete az UTC elfogadást, a véleményünk fontosságát is jelzi. Mi civilek politika mentes kerületi Lokálpatrióták vagyunk, és mindig mindenkinek megköszönjük tisztelettel, ha az itt élők, a civilek érdekében cselekszik, és mint most is, ha valódi párbeszéd kialakítására törekszik az Önkormányzat, vagy személy szerint a kerület Polgármestere.  Köszönjük a mostani kérdéseinkre megküldött válaszokat !

Mi civilek nem vagyunk sem az Önkormányzat, sem a Főváros vezetésének, sem a kormánynak az ellenségei, viszont Újbuda és az Újbiudaiak illetve az Újbudán dolgozók érdekeinek képviseletét mindennél fontosabbnak tarjuk. Nem háborúzni jöttünk, senkivel sem célunk harcolni, de habozás nélkül ezt tesszük ha az Újbudán élők és dolgozók élettere, érdeke sérül, ha a kerület zöldintenzitásának további csökkentésére törekedne bárki, ha felelőtlen túlépítésekkel terhelik Újbuda amúgy is agyon terhelt műszaki és humán infrastruktúráját és tranzit jellegű kerület sem kívánunk lenne. Zöld Újbudában, Civil összefogásban, a Főváros kultúrális életén belül kerületünk központi szerepében, az egészséges élethez való jogban és egy olyan önkormányzati testületben hiszünk, ahol nem politika homokozót építenek (arra bőven elég, még sok is a Parlament), hanem a pártok együtt igyekeznek mindent megtenni az itt élők érdekében, félretéve frakció fegyelmet, felülről jövő párt utasításokat, a képviselők pedig képesek az Őket pozicióba juttató újbudai választópolgárok szolgálatát a saját politikai ideológiájuk fölé helyezni.

És akkor lássuk Bereczky Gábor (Védegylet főtitkár- heylettes) összegzését, értékelését a felett kérdéseinkre adott válaszok kapcsán:

“EGYIK SZEMEM SÍR ÉS A MÁSIK IS….
Az Újbudai Civilek Tanácsa és a VÉDEGYLET Egyesület közös levelére megérkezett polgármester úr válasza.
Kezdjük a jó hírrel, amit hétköznapi nyelvre lefordítva úgy kell értelmezni, hogy Rupphegyi és a Kányakapu út sarkától felfelé elhelyezkedő terület átsorolása jelen pillanatban nincs tervben. Vagyis egyelőre a lakópark „polipjának csápjai” erre a területre nem érnek el.
Apartman szálló: Ami érthetetlen, hogy egy erdő kipusztításával kapcsolatosan milyen alapon lett megállapítva, hogy 10 db. fa pótlása szükséges. Ezen a területen min. 1500-2000 fa lehetett. Az, hogy született-e bírság, vagy bármiféle retorzió, arról nincs információ. A lényeg, hogy a beruházó “röhög a markába” és azt erősíti ez az eset, hogy olcsóbb a büntetést felvállalni, mint a törvényes utat járni.
A városközpont ügyében a főépítész úr és Orosz Anna is mást ígért, hogy elejétől kezdve bevonnak a tervezésbe, a KÉSZ kidolgozásába, most úgy néz ki, hogy „kész” tervek elé állítanak minket.
A Gazdagréti tér zöldítése véleményünk szerint kevésbé problémás, mint ahogy a hivatal látja, mert pampaszfű és hasonló növények ültetésével az eredeti elképzelésünk megvalósítható, ott ahol ez lehetséges. A helyek kijelölhetőek, ebben nagy segítség, hogy polgármester úr megküldte a tér közműtervét, így tudunk együtt gondolkodni tervezni. Az, hogy 5 évig nem lehet hozzányúlni a térhez még el is fogadható álláspont lenne, ha nem egy hősziget felszámolásáról, az életminőséget romboló térről lenne szó.
A civil referens ügyben nincs változás nem lesz, így be kell érnünk pl. Keller Zsolttal, mint -talán- egyedüli igen aktív képviselővel, aki még abban is segít, hogy a választókörzetének határain is átnyúlva, gyakorlatilag mások helyet dolgozik.
A lényeg, hogy van párbeszéd, kapunk tájékoztatást polgármester úrtól, ami alapján remélem eredményes tárgyalásokat tudunk a jövőben is folytatni.
Sajnos a fővárossal nem ilyen jó a kapcsolat, három beadványunk, amit Karácsony Gergelynek személyes adtam át, a mai napig nem lett megválaszolva, lassan 3 éve….”
Gábor értékeléséhez több tízéve itt élő civil lokálpatriótaként az alábbiakat tennéám még hozzá:
Ne legyünk naivak, de legyünk pozitívan, előremutatóan gondolkozók; legyünk kreatívak, akik nem csak elleneznek, de megoldási javaslatokat is hoznak (A KÉSZ átalakítás tekintetében pl. egészen konkrét javaslataink vannak);  tudjuk a lehetőségek és a határok közti különbséget, de azt is, hogy az elmegyünk a falig az azt is jelentheti közös erővel és akarattal, hogy eltoljuk a falat, ha nem volt elég odáig elmenni. Legyünk hálásak, és tárgyaljunk bárkivel, aki sikereinket, az itt élők sikereit előre viheti, de sosem kötelezzük el magunkat egyetlen politikai ideológia, oldal, párt mellett sem, mert mi ügyeket támogatunk, és nem azt nézzük, éppen ki áll az ügy mögött rajtunk kívül. Talán még tanulhatnak is tőlünk adott pártok és/vagy képviselők annak tekintetében, hogy nem azért szavazunk meg vagy le javaslatokat, mert azt általuk kedvelt vagy épp nem kedvelt oldal, párt, személy nyújtotta be. Nagyjából ez az a dolog, amivel tele van a puttonya a választóknak, és ez az oka annak, hogy egyre nagyobb a tábora azoknak, aki mindkét jelenlegi nagyobb politikai tömörülést elutasítják.
Kelenföldi Városközpont ügye: Az egy dolog, hogy én pontos ígéretet kaptam annak tekintetében, hogy legkésőbb mikor kapunk meghívást egyeztető tárgyalásra, és ez az időpont nem lett betartva. Ennél nagyobb baj, hogy úgy lett beadva az Önkormányzat felé a KÉSZ átalakítás kapcsán javaslat az illetékesek részére, hogy előtte nem egyeztettek a Civilekkel az Ő elképzeléseikről, elvárásaikról. Időt és energiát spórolhattunk volna meg, ha az Önkormányzat a számukra átadott javaslatból egyértelműen láthatta volna, hogy a Civilek miben értenek egyet és miben nem, miben alku képesek és miben nem abból, amit a kerületi főépítész és csapata kidolgozott. Ez a hajó persze most már elment, így most nem csak a meghívást várjuk, de az Önkorményzatnak benyújtott tervezet megküldését is, mivel mi szeretünk felkészülten érkezni egy tárgyalásra. Ahogy ezt a tegnapi cikkemben is megfogalmaztam a KÉSZ átalakítása azonban alapvetően nem dönti el a felújítás vagy lebontás és újjáépítés kérdését, mindössze az újépítés feltételeiben tud keretrendszert kialakítani. Az Újbudaiak peticóban és nem rég az Önkormányzat által kezdeményzett közvélemény-kutatásban is egyértelmű visszajelzéást adtak, és a felújítást várják el. Azt gondolom sem a Civil szervezetek, sem az Önkormányzat, sem senki más nem mehet szembe az Újbudaiak akaratával, így a KÉSZ átalakításától föggetlenül abban nem lehet kompromisszum, hogy felújítás vagy lebontás-újépítés, kizárólag a felújítás lehetőségéről beszélhetünk. Ha pedig ezt mindneki érti és megérti, akkor azonnali munkacsoprot kialakítása szükséges a civil szervezetek bevonásával, amely csoportnak az a feladata, hogy felmérje milyen felújítás elkerülhetetlen, melyek amelyek adott időn belül elvégzendők, és melyek azok, amelyeknek bár örülünk, de nincs alapvető priorítása, feltétlen szükségessége. Ezekre pedig árajánlatokat kell bekérni függetlenül attól, hogy jelenleg még a Főváros tulajdona az épület. Ezenkívül pedig tárgyaló asztalhoz kell ültetni, ha kell kényszeríteni a Főváros vezetését, elsődlegesen Karácsony Gergelyt, és nagyon pontos válaszokat kicsikarni, hogy támogatják-e a felújítást, ha igen milyen mértékben, ha nem, akkor hajlandók-e elszámolni a befolyt pénzekkel, amiből kimondhatatlanul sok évig nem költöttek az épület felújítására illetve állagmegóvására. Ha nem hajlandók felújítani, akkor hajlandók-e lemondani a tulajdonjogról Újbuda Önkormányzata részére, vagy minimum hosszútávon átadni az üzemelétetés jogát. Természetesen az üzemelttésből befolyt összegekről is le kell mondaniuk, amit a felújítási alapba lehet tenni. Amennyiben pedig Újbuda Önkormányzata tulajdonába kerül. akkor javaslatot kell tenni arra, hogy a kerület törzsvagyonának részévé válljon, így az a továbbiakban nem értékesíthető.
A Kelenföldi Városközpont olyan ügy, amiben minden a testületben jelenlévő párt és képviselő bizonyíthatja, hogy az itt élők érdekeit, elvárásait a politikai ideológia, frakció fegyelem, és a párt központok utasítása fölé helyezi. No csak mert az itt élők nem párt katonákat választottak, hanem helyi képviselőket.
A Főváros és Karácsony Gergely : 
A Főváros kommunikációját az Újbudaiakkal óriási csalódásként lehet csak jellemezni, Karácsony Gergely semmilyen formában nem ereszkedik le hozzánk, nem válaszol a megkeresésekre, újbudai választópolgárként azt kell mondjam nem érdemelte ki a bizalmat. Mivel láthatóan elzárkózik az egyeztetéstől, ezért itt lehet óriási szerepe az Önkormányzatnak és személyesen Dr. László Imrének azzal, hogy kikényszerítik, asztalhoz ültetik, és ehhez az asztalhoz a civilek képviselőit is behívják. A főváros hozzáállása alapján talán nem csoda, hogy a Civilek részéről semmilyen bizalom sincs velük kapcsolatban. Az pedig, ahogy a CSAPI-t jogutód nélkül megszüntették (mindössze a tevékenységi körét olvasztották be egy új holdingbe) és ezzel jogi értelemben partvonalon kívül helyezték többek közt a Keleföldi Városközpont bérlőit, akikkel a CSAPI kötött szerződést, nos ez a legsötétebb maffia módszereket idézi a közigazgatásban.
És íme a Polgármester úr konkrét válaszai a feltett kérdéseinkre…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest