2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A bíróság másodfokon is a Telexnek adott igazat a DK-val szemben, de van egy rész az ítéletben, ami a civilek és a független sajtó számára is fontos…

4 min read

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) beperelte a Telexet, de a bíróság az elsőfokú ítélet után másodfokon is lapunknak adott igazat. Az ítélet jogerős.  írta meg a Telex munkatársa Bozzay Balázs.

Gyurcsányék azt a cikket kifogásolták, amelybena Telex  bemutatta, hogy az ellenzéki pártok hogyan választották ki a közös köztársaságielnök-jelöltjüket. Ebben egyebek mellett azt a mondatot sérelmezték, hogy a Demokratikus Koalíció is végül kihátrált a korábban általuk is támogatott Iványi Gábor mögül.

Februári cikkkben bemutatta hírportál a folyamatot, amelynek során a Jobbik elérte, hogy az ellenzéki összefogás köztársaságielnök-jelöltje ne Iványi Gábor legyen végül, hanem Róna Péter. A parlamentben később Rónát is jelölték az ellenzéki pártok.

A DK szerint valótlanul állította Telex, hogy az Iványit régóta tisztelő, rendezvényeire rendszeresen meghívó ellenzéki párt is pártpolitikai okokból hátrált ki a lelkész mögül, és hajolt meg a Jobbik akarata előtt.

“A bírósági döntés azonban kimondta, hogy a rendelkezésünkre álló információk alapján okszerűen következtethetett a szerkesztőség erre.”

Közös köztársaságielnök-jelöltet konszenzusos döntéssel akartak állítani az ellenzéki pártok. A cikkben leírta a Telex, hogy a DK ugyan igennel szavazott a lelkész jelölésére, de a Jobbik nemet mondott Iványira, ezért a pártoknak más jelöltre volt szüksége. A DK – az időszűke, a mielőbbi konszenzus érdekében is – nem akadályozta meg Róna Péter jelölését, passzivitásuk pedig az Iványi mögüli „kihátrálásként” értékelhető a bíróság szerint is. Ezzel párhuzamosan persze a többi, Iványit támogató ellenzéki vezető is megváltoztatta a szavazatát, Rónát ugyanis egyhangúlag jelölték végül.

De ami igazán fontos a bíróság ítéletében részben a választópolgároknak, civileknek és az olyan független hírportáloknak is, mint a Lokálpatrióta, az az alábbi bírói értékelés volt:

“A bíróság kiemelte, hogy a Telex cikke a közügyek szabad vitatásához járul hozzá, ezért a tartalma magas szintű oltalmat élvez. A sajtó ugyanis olyan fórumot kínál a szólás szabadságához és a közügyek szabad vitathatóságához, ami kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a közvélemény számára ellenőrizhetővé válhassanak a közhatalmat gyakorlók. A polgárok kizárólag ilyen információk birtokában alkothatnak szabadon véleményt a politikusok teljesítményéről.”

Nos pontosan ezt teszi, ezen az úton jár a Lokálpatrióta, csak helyi szinten. Újbuda független hírportáljaként rendre számonkéri az összes olyan pártot és politikust, akik a helyi Önkormányzatban képviseltetik magukat, ha nem az itt élők, a lakosság, a civilek érdekeit képviselve hoznak döntéseket. Természetesen ezt teszem az Önkormányzatunk, a Fővárosi Önkormányzat és természetesen a kormány esetében is. Ezért volt a hírportál hangos és konzekvens, az Újbudaiak érdekeit védő média a saroktelek, a Kelenföldi Városközpont, a Hamzsabégi sétány, Madárhegyi Hilton építkezés, a dunaparti ártéri erdő és minden más ügyben is, és természetesen ez így lesz a jövőben is. A Lokalpatriótának is az a célja, hogy elsődlegesen helyi szinten ellenőrizhetővé tegye a közhatalmat, a hivatalt, az önkormányzati képviselőket pártállásuktól függetlenül, hogy az Újbudaiak többek közt a hírportálon olvasható információk segítségével  tudjanak szabadon véleményt alkotni a helyi politikusok teljesítményéről. Ebben konzekvensen cselekszem, és nem lehet sem megfenyegetni, sem megvesztegetni, sem befolyásolni. A jövőben is mindent nyilvánosságra fogok hozni, ami az Újbudaiak érdekeit sértené, illetve ami életminőségük romlását idézheti elő, különös tekintettel Újbuda zöld területeinek a rombolására, a túlépítkezésre és esetlegesen ezek mögötti korrupció gyanús ügyekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest