2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egy év múlva nyit az Etele Plaza!

6 min read

2021 harmadik negyedévében nyit az Etele Plaza, azaz jövőre új bevásárlóközponttal köszönt be az Ősz…Ráadásul ez lesz az első hazai OkosPlaza 🙂

A spanyol divatóriás Inditex csoport összes márkája jelen lesz a komplexumban, azaz a Zara Home, Stradivarius, a Pull&Beer, a Bershka, Oysho, és a Massimo Dutti, csak ezek a boltok 6300 nm területet bérelnek.A ZARA egy un. SOFT koncepció mentén kerül kialakításra, amit Budapesten kívül kizárólag Dubaiban, Madridban, Isztanbulban és Horvátországban lehet megtekinteni. Az Inditex csoprot jóvoltából is az új bevásárlóközpont a Divat hazai nagykövetsége címre is joggal pályázhat majd.A plaza 55000 nm bérbeadható telülettel fog rendelkezni, a 180 kialakítható kereskedelmi egységnek már a 75%-a  kiadásra is került.

1200 parkoló, ezen belül 200 speicálisan kialakított családi parkoló segíti majd a vásárlókat. Az épületben a legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti meg a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, egy rendszámfelismerő telefonos applikáción keresztül – akár fizikai jegy váltása nélkül – gyorsan és egyszerűen használhatják majd a vásárlók és egy applikáció segítségével nem kell majd keresgélni, hol is parkoltunk le az autóval 🙂 A plázában pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül, valamint személyre szabott kedvezményeket és ajánlatokat kínál a felhasználóknak.A kereskedelmi és vendéglátóipari üzletek 3 szinten várják majd a vásárlókat, és természetesen közösségi funkciókra alkalmas terek, fitneszterem, gyerekjátszóház, Multiplex mozi és számos egyéb szolgáltatás is lesz az épületben. Az ingatlan Buda legnagyobb területű bevásárlóközpontja lesz.
A várakozások szerint naponta mintegy 40 ezer vásárlót vonz majd a fővárosból, az agglomerációból és a közlekedési csomópontból könnyen elérhető vidéki városokból.Az új bevásárlóközpont közvetlen közelében fekvő Etele tér jelentőségét jelzi, hogy a 4-es metró végállomását, a Kelenföldi vasútállomást, illetve a buszpályaudvart naponta mintegy 165 ezren veszik igénybe már ma is. A leendő központ elsődleges vonzáskörzete Budapest egyik legsűrűbben lakott területe, ahol mintegy 235 ezren élnek. A környék lakói az országos átlagos vásárlóerő 125 százalékával gazdálkodnak viszonylag alacsony kiskereskedelmi ellátottság mellett.
A BREEAM fenntarthatósági minősítést már a tervezési fázisban megkapta a környezetbarát bevásárló- és szórakoztatóközpont. A bevásárlóközpont külső megjelenését a főbejárati homlokzat Magyarország legnagyobb – külön szerkezeti megtámasztás nélküli – 30 méter magas és 30 méter széles függönyfal szerkezete, valamint a homlokzaton térben kiugró és visszahúzott dobozszerkezetek formavilága határozza meg. A belső térben, a lágy vonalvezetés mellett, egy közel 200 négyzetméteres interaktív LED kijelzős média felület hozza el Magyarországra a bevásárlóközpont-dizájn legújabb generációját. Az Etele Plaza elegáns előcsarnoka, a divatmárkák folyosói, az attraktív belső rendezvénytér, valamint az éttermi szinthez közvetlenül kapcsolódó terasz teremt majd egyedülálló világot a látogatók számára.
Az Etele Plaza egyedi szolgáltatóközpontjában lehetőség lesz az interneten rendelt áruk átvételére és visszaküldésére, valamint a megvásárolt termékek házhozszállításának megrendelésére is.
A beruházást a Corvin Plázát is jegyző Futureal csoport valósítja meg, és azt gondolom illik megemlíteni egy ilyen impozáns épületegyettes esetén a tervezők nevét is: Paulinyi Gergely DLA, Tömösi Örs és Vámossy István.
Innovatív homlokzat és zöld közösségi terek a jövőtudatos plázaépületekben
A bevásárlóközpontok sajátossága, hogy az épületek külső homlokzata tömör felületekkel rendelkezik. A kirakatok és az üzlethelyiségek bejáratai a belső közlekedési folyosókra néznek, ezért ezeken az épületeken általában nem találunk változatos homlokzati elemeket. Ennek köszönhetően sokszor nagy kiterjedésű, ingerszegény felület jön létre, amely városépítészeti szempontból hátrányos megjelenést kölcsönözhet az adott plázának. Az elmúlt időszakban terjedt el a skin építészet, amely a monoton felületek helyett látványos homlokzatkialakításokra ad lehetőséget. Az épület külsején egy izgalmas hártya, burkolat jelenik meg, amely lényegesen eltér a korábbi sematikus megjelenésektől. A skin építészet egyik zászlóshajója a 2003-ban épült, Jan Kaplický által tervezett, birminghami Selfridges pláza épülete, míg hazánkban a legújabb ilyen bevásárlóközpont az Etele Plaza lesz.
Az Etele Plaza, a T1 és a Big Fashion tervezői kiemelt figyelmet fordítottak a multifunkcionális terek kialakítására is, amelyben a jövőtudatos – a későbbi fogyasztói trendek változására reagáló – tervezés kulcsszereppel bír. A Ran and Morris építészei szerint a találkozás és rekreáció élménye szerves része az újgenerációs plázáknak. A minőségi közösségi terek kialakítását és a látogatók jóllétét tartják szem előtt a Paulinyi & Partners munkatársai is, akik ideális környezetet teremtenek üzleti és baráti találkozóknak. A korábban épült bevásárlóközpontokhoz képest az Etele Plaza közösségi tereiben egyre több természetes fény és zöldfelület biztosítja a látogatók kellemes időtöltését. A pláza fejlesztője (Futureal Group) változatos szórakoztató egységeket és széles választékú food courtot is biztosít a jövőbeli vásárlóknak.

Személyre szabott élményekA legújabb kutatásokból szerint a korábbi vásárlásközpontú hozzáállás helyett, ma már sokan a személyre szabott élményszerzés céljából látogatják a plázákat. Az Euromonitor aktuális felmérése rámutat arra, hogy az európai fogyasztók átlagosan több mint harmada inkább élményekre, mint tárgyakra költi pénzét.A McKinsey és az International Council of Shopping Centers frissebb elemzései is kiemelik, hogy a szabadidő eltöltésére alkalmas közösségi tér funkciójára egyre nagyobb igény mutatkozik. A plázák eddigi 70/30-as bérelt, illetve közösségi tér aránya 60/40-re, később pedig akár 50/50-re is változhat.
Az e-kereskedelem kihívásai: digitalizáció és okosmegoldások
A szektor digitális kihívásai új lehetőségeket biztosíthat a plázáknak a fogyasztókkal való kapcsolatteremtésre. Akár a bevásárlóközpont látogatása előtti vagy utáni időszakra is kiterjedhet a kommunikáció: hűségprogramokkal, közösségi oldalak különleges kínálatával hatékonyabban megoszthatják a vásárlókkal a pláza aktuális akcióit, rendezvényeit, személyre szabott ajánlatait.

Az ötödik generációs plázáknak tehát továbbra is kiemelt szerepe van a városközpontok lakói számára, azonban már nem monofunkciós üzletközpontokként, hanem fogyasztóorientált, élményt nyújtó szolgáltatói helyszínekként.

 

1 thought on “Egy év múlva nyit az Etele Plaza!

  1. Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
    A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
    Hozzászólások menüpontjához.
    A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest