2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Meddig tánc és honnantól Táncművészet ? Modern tánc gyerekeknek mesterfokon…

7 min read

Gyerekeink részére Gazdagréten eddig is válogathattunk a tánciskolák kínálatából, ami fitten tart és még remek kikapcsolódás is. De a tánc valójában sokkal több ennél, ha szintet lépve képesekké válunk koreográfiában gondolkodni, ami már egy komplex folyamat, megtanít minket egybeolvadni a zene lüktető erejével. Egy jó tanárral eljuthat a gyerekünk olyan szintre, amikor eggyé válik a zenével, a tánccal, megnyílik a lelke és mozdulatokon keresztül feltárja számunkra önmagát. Most Gazdagréten is megnyílik a lehetőség, hogy a gyerekeink egy táncművész segítségével megtanuljanak egy sajátos kommunikációs nyelvet. 

Drávucz Petra
táncművész / táncpedagógus
 
Egy fiatal művész, aki ép csak elmúlt 30 éves, de már számos színházi darabban, sőt filmekben is láthattuk…
Színpadi szerepek:
2019 Haidau, rendező: Angelus Iván, Miskolci Nemzeti Színház
Haidau, rendező: Angelus Iván, Mu Színház

 Haidau, rendező: Angelus Iván, SZIGET Fesztivál

 
2018 Takeover, UNKNOWN TEXT company, rendező, koreográfus: Békési-Szombati Anett Artus Stúdió
 
2017Merre tartasz, Ember? – író, rendező, koreográfus: Jaross Viktória, Centrál Színház, Hatszín Teátrum
INSERT– Műhely bemutató varieté – alkotók: Békési-Szombati Anett, Drávucz Petra, Sessi Krisztina, Mu Színház
 
2016 INSERT– Botos részlet – koreográfus: Békési-Szombati Anett, Trafó
Útszeretők – Film és részlet – Alkotók: Andristyák Marcell, Drávucz Petra, Szűcs Dóra Ida, Trafó
Menotti: A telefon – rendező: Almási-Tóth András, koreográfus: Pataky Klári, Szabadság Operagála, Magyar Állami Operaház szfinx szobránál
Útszeretők – saját koreográfia Szűcs Dóra Idával Múzeumok Éjszakája, Műcsarnok
 
2015 Útszeretők  saját koreográfia Szűcs Dóra Idával Latinovits- Bujtor Játékszín/Kortárstánc fesztivál, Artus Stúdió/ ARCCAL A HALNAK – Az Artus Új Generációs Programja
Haidau–koreográfus: Farkas Zoltán Batyu és a táncosok, SZIGET Fesztivál
Menotti: A telefon – rendező: Almási-Tóth András, koreográfus: Pataky Klári,
Szabadság Operagála, Magyar Állami Operaház szfinx szobránál
 
2014 Mit tudjátok ti… – koreográfus: Pataky Klári Bethlen Téri Színház, Kortárstánc Fesztivál, Temesvár
Három nővér – koreográfus: Grecsó Zoltán, Kreatív Kolónia Stúdió
Menotti: A telefon – rendező: Almási-Tóth András, koreográfus: Pataky Klári, Szabadság Operagála, Magyar Állami Operaház szfinx szobránál
 
2013 Mária – koreográfus: Gemza Péter, Nemzeti Színház/Budapest, Csokonai Színház/Debrecen
Csongor és Tünde – koreográfus: Gemza Péter, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Művészetek Palotája
 
2012 Haidau –koreográfus: Farkas Zoltán Batyu és a táncosok, KortársTáncGenerációk Szemléje, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Útszeretők – saját koreográfia Szűcs Dóra Idával, Újtáncok/10Mu Színház, Tánc Gála, Eger Gárdonyi Színház, KortársTáncGenerációk Szemléje, Mu Színház
 
2011 Haidau–koreográfus: Farkas Zoltán Batyu és a táncosok, Nemzeti Táncszínház, SZIGET Fesztivál
Mit tudjátok ti… c. koreográfus: Pataky Klári, Merlin Színház
Roló – Tápszínház, rendező: Vajdai Vilmos, Trafó Kortárs Művészetek Háza
 
Filmes szerepek:     
2017 Sunset /mozgásművész/rendező: Nemes Jeles László
koreográfus: Hód Adrienn
Blade Runner 49 –/ táncos/ koreográfus: Jaross-Giorgi Viktória
Picasso –/ táncos/ koreográfus: Jaross-Giorgi Viktória
2016 Emerald City –/ táncos/ koreográfus: Jaross-Giorgi Viktória
2014 Dracula – /táncos/ koreográfus: Jaross-Giorgi Viktória
Maria T. – /szereplő táncos/ táncfilm, rendező: Pálfi Bernadett
2012 The Borgias – /táncos/ koreográfus: Jaross-Giorgi Viktória
2011 SHOES – /táncos/táncfilm, rendező: Laurance Siegel, koreográfus: Phillis White
 
 
Díjak és Jelölések
 

 

 
Köztársasági ösztöndíjat kaptam 2013/2014-as tanében, az MA tánctanár szakon. Rudolf Lábán díjra jelölték az Útszeretők c. darabot, melyet Szűcs Dóra Idával közösen koreografáltunk.
 
Petra 2001-től 2006-iog volt a Madách Musical Tánciskola tagja, 2012-ben végzett táncművészként, majd 2015-ben szerzett Kortárstánc tanári diplomát a BKTF-en. 2015-től pedig a Budapest Tánciskola Alapfokú Művészeti iskolájában tanít, kreatív gyerektáncot 6-9 éveseknek és kortárstáncot 13-16 éves diákoknak. 2012-től napjainkig Kortárstánc, Kompozíció, Alkotás tanítása a Goli, Művészeti Stúdióban, 2015-től Kreatív tánc a Dráma tagozaton oktat – Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, 2017-ől pedig Unknown Text company Workshop, Kortárstánc technika, koreográfia tanítása, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.
A szakmai célja, a tánc élményét egyaránt megélni és tanítani, megosztani másokkal, a gyerekeket átlendíteni a tánc élményében és segíteni az elmélyülésben például egy koreográfia táncolásában, egy kompozíciós feladatban, mozdulatok feldolgozásában, térben, dinamikában és érzelmi hangulattal töltött mozdulatok komponálásában, kommunikálni a tánc nyelvén.
Olyan nemzetközileg is elismert mesterektől tanulta ezt a csodálatos szakmát, mint Farkas Zoltán Táncművész, vagy Pataki Klári koerográfus.
 
Nem rég született meg a döntés, hogy a táncos szerepeket kissé háttérbe szorítva a tánc pedagógiának szenteli a következő éveit, és ezen belül is a gyerekek, a tinédzserek oktatására helyezi a hagsúlyt. Az óráin nem csak táncot, hanem teljes koreográfiákat tanulnak a gyerekek, de az órák kiterjednek egy speciális traningre is, ami a testi képsségek erősítését szolgálja, továbbá kordinációs gyakorlatok, speciális forgás elemek is színesitik az együtt töltött időt. Az órák célja a táncelemek elsajátításán túl, az önkifejezés, önmegvalósítás a táncon és a zenén keresztül. A bonyolult mozgáskombinációk elképzelése és kivitelezése fejleszti a térérzékelést. Így alakul át a tánc valódi táncművészetté.
A táncművészetben a kitartó gyakorlás, tanulás eredménye az impozáns testtartás, ami a testen túl szívünkben, lelkünkben is megjelenik, és az élet minden területén segít, hogy belső tartásunk legyen, növelve az önbizalmunk és a hitünk.
A tánc az ember egyik legrégebbi kifejezés módja, amiben az ember egész lénye átszellemül, a tánc hatása alá kerül, testünkkel (ami a tánc eszköze) pedig érzelmek igen széles skáláját tudjuk kifejezni.
A tánc során javul az improvizációs képesség, fejlődhet a fantázia és a kreativitás, továbbá közösségi együttlétre, szórakozásra is lehetőséget ad. A mozgáskultúra, a ritmusérzék, a figyelemkoncentráció fejlődését, a gyermekek szocializációját (pl. egymásra figyelés, udvariasság, segítőkészség, tolerancia, stb.), alapvető társas kapcsolatainak, erkölcsi normáinak és tulajdonságainak kialakulását segíti elő. Ezek elengedhetetlen részei a zavartalan fejlődésnek, az érzelmi-akarati élet optimális alakulásának.
 
 
Most megnyílt a lehetőség Gazdagréten is, hogy a gyerekeink két korosztályra bontva, megismerhessék és megszerethessék a modern táncot egy kiváló táncpedagógustól, egyben táncművésztől.
 
Az óráknak a T-Klub Fitness és Tánc STúdió ad otthont a Penny market mögött Dió u. 2 sz. alatt hátfő délutánonként kisoskolás korosztákynak illetve külön Tiniknek (13-18 év)
Havi díj 9000 Ft (4 alkalom), óradíj 2500 Ft
 
A kialakult csoportoknak lehetőséget biztosít Petra közös táncszínházi bemutatokra, ami után közösen beszélik meg a látottakat.
A csoportok október 5-én indulnak, így még nem késő jelentkezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest