2024.05.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Valósítsd meg Önmagad, legyél Te is profi lakberendező…

4 min read
 

Lakberendező szeretnék lenne, de hogy válasszak iskolát?
… avagy milyen szempontok alapján tudsz jó döntést hozni?
 
A legmegfelelőbb iskola kiválasztása bizony sok fejtörést okoz azoknak, akik komolyabb szintű szakmai képzést keresnek.
Aki iskolát keres, nem tudja, mit várhat a képző intézménytől, és azt sem tudja igazán, mit is kéne nyújtani egy iskolának ahhoz, hogy a megszerzett bizonyítvány ne csak arra legyen jó, hogy büszkén lobogtassuk, hanem érvényesülni is lehessen általa a szakmában.
Aki még csak most készül tanulni, annak nincs viszonyítási alapja, hiszen nem ismeri az iskolákat, ezért saját benyomásai alapján kell döntenie.
Mivel az iskola háttérmunkáját és a szakmai színvonalat elég nehéz felmérnie a jelentkezőnek, íme néhány szempont, amire érdemes odafigyelni:
 
 
Képzési idő
A szakma nagyon sokrétű és a rövid képzési idő épp csak arra elég, hogy a záróvizsgára felkészítsék a hallgatókat, de a rövid képzések nem adnak megfelelő tervezési gyakorlatot.
A minimum két éves képzések sokkal bővebbek: több a gyakorlati óra, több a tervezési feladat és alaposabb, magasabb szintű a megszerzett tudás.
Persze a képzési idő nem minden, a formához – jó esetben – tartalom is tartozik…

Tanterv, tematika
A jobb iskolák tantervéről, tematikus felépítéséről az iskola honlapján is olvashatsz. Az alaptanterv többnyire a szakmai és vizsgakövetelményekben található modulokat tartalmazza. Ahol ezeken kívül nem találsz kiegészítő információt a tematikáról, tantárgyakról, ott érdemes ez ügyben tovább kérdezősködni.
Érdemes rákérdezni arra is, hogy milyen tervezési feladatokat kapnak a hallgatók a képzés során…

Oktatók
Érdemes érdeklődni és felvilágosítást kérni az oktatókról ott, ahol nem találsz információt a honlapon, és fontos megtudni, hogy hiteles szakemberek-e. Ugye egyetértesz azzal, hogy nem mindegy, hogy az oktató csak könyvből ismeri azt, amiről beszél, vagy több éves szakmai tapasztalat áll mögötte. Az ismeretanyagon túl nagyon sokat lehet tanulni az oktatók által elmesélt, saját gyakorlatukból vett történetekből, példákból.
Tudnod kell, hogy ott, ahol nem látod a honlapon az oktatók listáját, ott nem biztos, hogy van kialakult, adott tanterv alapján koherensen együttműködő tanári kar. Sok helyen az utolsó pillanatban keresgélnek oktatókat az induló tanfolyamokhoz. Ha a tanári karon belül kvázi idegenek dolgoznak, akkor nincs meg az a fajta kohézió, ami biztosíték lehet az egyéni, személyre szabott fejlesztésre.
 
 
Hallgatói munkák
Az iskolák többsége megmutatja a jelentkezőnek a hallgatói munkákat, szakdolgozatokat. Ezekből fel lehet mérni azt, hogy milyen szintre lehet eljutni mind a tervezési ismeretek, mind a grafikai tudás szintjén a tanfolyam végére.
A látványos rajzokon kívül azonban érdemes a kevésbé látványos dolgokra is figyelmet fordítani: tartalmaz-e a szakdolgozat olyan kiviteli terveket, amiket később a tényleges munka folyamán készíteni kell majd, illetve megtanították-e a hallgatókat globálisan, átfogó módon gondolkodni és egységében látni egy munkát.
Ahol nem látsz a honlapon hallgatói munkákat, vagy az iskolában nem tudnak ilyet mutatni, ott vagy olyan a színvonal, amivel nem szívesen büszkélkednének, vagy nem biztos, hogy egyáltalán volt már lakberendező képzés…

Elhelyezkedési lehetőség a szakmában
Még a jelentkezés előtt érdemes megkérdezni, milyen arányban helyezkednek el, jutnak munkához a végzett hallgatók.
Tud-e róluk valamit az iskola azután, hogy „szélnek eresztette” őket?
Tud-e az iskola esetleg lehetőséget biztosítani, segítséget nyújtani tehetséges hallgatóinak a tanfolyam elvégzése után?

Ár-érték arány
Ugye Neked is fontos, hogy mit kapsz a pénzedért?
Bár a féléves tandíj más iskolákban is közel azonos, az óraszámok igen eltérőek.
Van, ahol a szakmai és vizsgakövetelményekben előírt gyakorlati képzést (ami nem azonos a szakmai gyakorlattal!) az intézmény meg sem tartja, hanem elküldi a hallgatóit, hogy „valahol” szerezzenek gyakorlatot, különben nem vizsgázhatnak le. Van, ahol kupon formájában elképesztő mértékű tandíjkedvezményt adnak, de az óraszám igen csekély, és a következő félévtől úgyis a teljes tandíjat be kell fizetned
 
 
Jó tanács:
Aláírás előtt olvasd végig a felnőttképzési szerződést!
Számold ki, mennyit fizetnél egy tanóráért és nézd meg, hol mennyi a vizsgadíj!
Tájékozódj arról, hogy milyen szolgáltatásokat kapsz a pénzedért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest