2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mikor érkezik és mennyit ér a 13-ik havi nyugdíj első részlete ?

2 min read

Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét, amely egy idén áltagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő esetén csaknem 37 650 forintot jelent majd – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján. Fontos, hogy ez az összeg a havi nyugdíján felül érkezik az érintetteknek.

Novemberben érkezik a magasabb nyugdíj | OrosCafé

Kiemelte: az öregségi nyugdíjasok mellett az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők – összesen 2,56 millió ember – kapják meg idén az egyheti plusz juttatást, 77 milliárd forint értékben.

Zsigó Róbert elmondta azt is, hogy aki bankszámlára kapja az ellátást, már február 12-én hozzájut a plusz összeghez, postai kézbesítés esetén a februári ellátással együtt, február 12-től kézbesítik a postások a járandóságot.

Az államtitkár felidézte: a kormány vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét és rögzítette “álltuk a szavunkat”. Ismertetve: 2010 óta a nyugdíjak reálértéke több mint 10 százalékkal emelkedett, emellett az idősek az elmúlt négy esztendőben 220 milliárd forint extra kifizetést kaptak, nyugdíjprémium, Erzsébet-utalvány és rezsiutalvány formájában.

Zsigó Róbert rámutatott, hogy 2024-ig négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Az ütemezés szerint 2021-ben egyheti, 2022-ben kétheti, 2023-ban háromheti összeget kapnak kézhez a nyugdíjasok, 2024-től pedig a teljes havi juttatást megkapják az érintettek.

A kormány döntése értelmében a 13. havi nyugdíjnak nincs felső plafonja, és megmarad a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémium lehetősége is. Az inflációkövető nyugdíjemeléssel ez év januárjától 3 százalékkal emelt nyugdíjszerű ellátást kapnak az érintettek. Ha az éves várható infláció ennél magasabb lesz, akkor novemberben – januárig visszamenőleg – korrekciót hajtanak végre, és a nyugdíjasok megkapják a különbözetet.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest