2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ma dönhetnek az EU csúcson a vakcina útlevél bevezetéséről…

6 min read

Az EU vezetői csütörtökön tárgyalnak az új vírusvariáns megfékezéséről és az egységes oltási tanúsítványok bevezetéséről. Azonban az akadozó Pfizer-vakcina-ellátás és az oltóanyagok lassú engedélyezési folyamata heves vitát válthat ki a brüsszeli ülésen. A tagállamok többsége az oltóanyag-ellátás felgyorsítását szeretné elérni.

A Pfizer kereskedelmi gyakorlatára az EU szinte valamennyi tagországa panaszkodik. Olaszországban, Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is megbicsaklott a tömeges oltás. Magyarország nem várta be az Európai Gyógyszerügynökség döntését, és az Európai Unióban elsőként engedélyezte az orosz Szputnyik V és a brit AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját. A magyar kormány a kínai oltóanyag engedélyezését is megindította.

Orbán Viktor szerint az EU által letárgyalt megoldások túl lassúak, ezért nemzeti hatáskörben gyorsítaná fel a hazai oltóanyag-ellátást. Gulyás Gergely pedig arról beszélt, hogy az Európai Bizottság lassúsága gátolja a tömeges oltás megkezdését. A Politico arról ír, hogy a vakcinákhoz való egyenlő hozzáférés politikája kudarcot vallott, ugyanis a gazdag országok felvásárolják az elérhető oltóanyagkészleteket. Az EU valamennyi tagországában akadozik az ellátás.

Közben az olasz csendőrség mintegy százezer eddig beadott oltás miatt indított vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy ezeket az adagokat „soron kívüli” személyek kapták meg – értesült a La Repubblica napilap kedden.

Az egészségügyi minisztérium honlapjának adatai szerint a beadott több mint 718 ezer dózisból több mint félmilliót orvosok és ápolók kaptak meg, további több mint 47 ezret pedig az idősotthonok lakói, akik egyaránt prioritást élveznek az oltási kampányban.

A számsorokban azonban további több mint 96 ezer beoltott személy szerepel, akiket a tárca az „egyéb” kategóriába sorolt be, mivel nem tartoznak szorosan az egészségügyi ágazathoz.

Köztük lehetnek például kórházak irodai alkalmazottjai, a kórházi menzákon dolgozók, valamint a takarító és karbantartó személyzet is. Az olasz csendőrség közegészségügyért felelős egysége (NAS) szerint azonban könnyen elképzelhető, hogy az ebben a kategóriában beoltottak között 

AZ OLTÁSRA NEM JOGOSULT SZEMÉLYEK IS LEHETNEK.

A „soron kívül” beadott dózisokat a La Repubblica értesülései szerint egészségügyi dolgozók rokonai és barátai, orvosfeleségek, valamint helyi politikusok kaphatták meg. Ezt megerősíteni látszik, hogy a hatósági adatok szerint a déli Campania tartományban beadott több mint 68 ezer oltásból 

TÖBB MINT TÍZEZRET „BARÁTOK BARÁTAI” KAPTAK MEG.

Az újság szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy amikor az egyik nápolyi kórház előtt az orvosok hosszú sorokban álltak az oltásért, közöttük valójában mások is voltak, például a város ismert ügyvédei, vállalkozói és a rokonaik is, még az idősebb nagynéniket is beprotezsálták. 

A közép-olaszországi Marche régióból is érdekes adatok érkeztek. Itt az idősotthonok lakói közül 145-en kaptak oltást, miközben teljesen kívülállókból 1834-en oltatták be magukat.

Vakcinanyomás

 
Felszólították Európát, hogy mielőbb engedélyezze az oxfordi vakcinát

Felszólították Európát, hogy mielőbb engedélyezze az oxfordi vakcinát

Ausztriában 20 százalékos oltóanyag-kiesést jelent januárban a Pfizer−BioNTech vakcina beszállítása körüli késlekedés.

Ausztria, Csehország, Dánia és Görögország vezetői levélben kérték Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy az EU-tagállamok kormányainak határozott jelzést kell küldeniük az amszterdami Európai Gyógyszerügynökségnek, hogy gyorsítsák fel az oltóanyagok engedélyezését. A kormányfők szerint az AstraZeneca jó és megbízható megoldás. Az oxfordi gyártó termékét már Nagy-Britanniában is engedélyezték

Vakcinaútlevél

Összeállt a dél-európai üdülőkoalíció: Görögország, Málta, Portugália összeurópai vakcinaútlevelet akar. A máltai miniszterelnök, Robert Abela levélben sürgette Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az egységes vakcinaokmány kidolgozására. A Politico szerint a csütörtöki EU-csúcson akár el is fogadhatják az összeurópai vakcinaútlevél alapelveit. Azonban az Euobserver hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó uniós diplomaták szerint aggodalomra ad okot, hogy nem garantált, hogy a beoltott emberek nem hordozzák magukkal a vírust, amit akár tovább is adhatnak.

Ráadásul az is kérdéses, hogy egyes tagállamok melyik oltóanyagot ismerik el. Egyes uniós tisztségviselők szerint problémás, hogy a magyar kormány az Európai Gyógyszerügynökséget megkerülve döntött az orosz oltóanyag részleges engedélyezéséről és indította el a kínai oltóanyag engedélyezési eljárását. A 4-5 különböző vakcina pedig teljesen bizonytalanná tenné az európai vakcinaútlevél hitelességét. A tagállamok többsége a belső határok megnyitását szeretné elérni. A magyar kormány az uniós csúcs alapján döntene a hazai vakcinaokmányról, amely az eddig megszellőztetett tervek szerint csak az este 8 utáni kijárást engedélyezné.

Az Euobserver által megszólaltatott diplomaták nyárra tolnák az egységes vakcinaokmány bevezetését. Németország is óvatosságra int, ugyanis az 70 százalékkal agresszívebben terjedő vírusmutáció miatt szigorúbb határellenőrzésre lehet szükség. Hollandia szombattól lezárja határait a brit állampolgárok előtt. Valamint belépési tilalmat rendeltek el a Dél-Afrikából és a Latin-Amerikából érkezőkkel szemben. A britek belépési tilalmát a Politico szerint más tagállamok is elrendelhetik.

Digitális útlevél

A vakcinaútlevél-vita lezárását a légitársaságok gyorsíthatják fel, amelyek egy applikáció bevezetésével könnyítenék meg a felhasználók utazásait. A telefonos applikáció naprakész adatokkal tájékoztatná az utasokat a beutazási szabályokról, illetve a célországban előírt tesztelési és oltással kapcsolatos előírásokról. A Travel Passt márciusban vezetnék be a légitársaságok.

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség a már évtizedek óta alkalmazott érintésmentes utasellenőrző rendszerére építette a mobilos applikációt, mely biztonságosabb a nyomtatott verziónál. Az applikáció eltárolja, szükség esetén aktualizálja a járvánnyal kapcsolatos vakcinázottsági tanúsítványt, vagy azt, hogy az utast mikor és milyen eredménnyel tesztelték koronavírusra. A digitális útlevelet az Emirates az elsők között teszteli, és múlt heti bejelentése szerint minden dolgozóját beoltja a kínai vakcinával.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest