2023.09.24.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Hétfőtől ingyenesen letölthetők a legfontosabb szoftverek a kormánytól

2 min read

Hétfőn indul el nyílt forráskodú, a fizetős szoftverek alternatíváiból összeállított Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium vasárnap.

A nyílt forráskódú programok előnyei • Soulware

A koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban mutatott rá, hogy a megfelelő informatikai háttér gyakorlatilag bármely helyzetben, minden korosztály életét megkönnyíti. A kormány a mindennapokban, a munkában és tanulásban egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar emberek számára az ingyenesen letölthető Digitális Jólét Szoftver Alapcsomaggal. A termék felgyorsíthatja a zárt, fizetős programok mellett valós alternatívát jelentő nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését is – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese.

A csomag egyszerűen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek gyűjteménye, amely nyílt forráskódú megoldásokat kínál. Ezek eleve ingyenes programok, amelyek helyettesíthetik a sokszor drága programokat, a kormánytól érkező csomagban van böngésző, levelező és multimédia program is, ami segítheti a munkavégzést, a tanulást és szórakozást. De a hivatali ügyek elektronikus intézésére is alkalmasak.

Schanda Tamás szerint a fizetős licenszekkel szemben a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. A polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése nemcsak a magyar gazdaság növekedésének, hanem Magyarország versenyképességének is fontos tényezője – magyarázta az intézkedést a miniszterhelyettes.

Az Alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű. Ráadásul a különböző korosztályok igényeihez igazították őket, például a gyermekek számára biztosított fiókokban a tűzfalbeállítások nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat. A webböngészőben a legfiatalabbak felhasználói igényeit és a szülők elektronikus ügyintézését támogató, hasznos linkgyűjteményt is kialakítottak.

A Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag erről az oldalról tölthető le 2021. január 25-étől.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest