2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Európai Bizottság kontra Magyarország vakcinaútlevél tartalmában úgy egységes, hogy eltérő a vélemény :-)

3 min read

Európai Bizottság: A vakcinaútlevélen szerepelnie kell az oltás típusának…

Legalábbis ezt állítja az Európai Bizottság sajtóosztálya.

„Az EU tagállamai január 27-én elfogadták a vakcinációt bizonyító európai okirat irányelveit. Eszerint az oltási igazolványoknak meghatározott minimum információnak kell szerepelnie, köztük a beadott vakcinákra vonatkozó adatoknak is”

„A tagállamokkal együtt az a célunk, hogy az igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt az Európai Unió minden országában elfogadják” – közölte az Európai Bizottság.

A magyar kormány ezzel szemben a múlt héten módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló rendeletet, és úgy döntött, hogy az oltási igazolványban nem kell feltüntetni a védőoltás típusát. Az egészségügyi szolgáltatónak a jövőben nem is kell továbbítania az EESZT rendszerben az igazolványt kiállító kormányhivatal felé, milyen vakcinával oltottak.

Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgár nem fogja tudni igazolni egy esetleges külföldi utazás előtt, hogy olyan vakcinával oltották-e be, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is engedélyezett, vagy olyan (kínai vagy orosz) vakcinával, amelyet viszont nem.

Szerkesztői gondolatok: Tehát mi is megszavaztuk, hogy a vakcinaútlevélben benne kell lenni a beadott vakcinára vonatkozó információnak, de ezt követően az általunk kitöltendő okmányba még sem tennénk bele. Tehát úgy egységes ebben a vélemény, hogy közben eltérő 🙂 Ez egy édeskeserű szatíra bevezető sora is lehetne, ha nem az életünkről, az egészségünkről lenne szó.

Az már csak hab a tortán, hogy aki olyan oltást kapott, amit az Unió is enegdélyezett, az sem fogja tudni hivatalosan igazolni így, hogy minden szempontból rendben van, és talán éppen ezért fordítják majd vissza az egyik Uniós ország határán. Persze mutogathatjuk azt a kis fehér papírt, amit a háziorvos adott a beoltáskor, és azon rajta van a vakcina típusa, de ettől ez még nem hivatalos okmány, így várhatóan nem fogják elfogadni.

Ezzel persze nem amellett tenném le a voksot, hogy kínai vagy orosz vakcinát nem kellett volna beszereznünk, sőt…de akkor ennek megfelelően kellett volna az Uniós szavazáson gombot nyomkodni. DE azt sem szabad elfelejteni, hogy egyre több uniós tagállam vetette már fel pl. az orosz vakcina engedélyezésének szükségességét, és szinte versenyre kelltek az országok egymással nemzeti vakcina gyártás elindítása tekintetében, amelyekből aztán melyiket fogja engedélyezni majd az Unió az nagy kérdés, és sajnos mondjuk ki, nem is elsősorban egészségügyi, hanem politikai kérdés. 

Kimondható, hogy vakcinák beszerzése, gyártása, vakcinaútlevél, és még tengernyi fdolog tekintetében az Unios egységnek nyoma sincs, viszont káosznak, kapkodásnak, különutas politkának viszont annál inkább. Az Unios tagországok egyre többször és egyre világosabban maguk mutatják meg, hogy sok szempontból mekkora válságban van az Unió és messze nem csak a járvány miatt.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest