2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Kórházaink intenzív-covidos osztályai megtelni látszanak, irdatlan mértékben elmelkedik fertőzés és egyre fiatalabbak is az áldozatok között.

4 min read

A koronavírus-járvány harmadik hullámának felszállóágában vagyunk, és rendkívül súlyos a helyzet

– mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Szlávik János rendkívül súlyos helyzetről számolt be - Infostart.huSzlávik János elmondta, a Dél-pesti Centrumkórházban gyakorlatilag minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott ágy tele van, és nagyon sokan vannak az intenzív osztályon is.

“Hallom, hogy az egész országban sajnos egyre több beteg kerül kórházba, egyre több beteg kerül intenzív osztályra és, sajnos, lélegeztetésre…”

– mondta Szlávik János, hozzátéve, hogy eddig ritkának számított, hogy a betegség egy egész családon „átvonuljon” egyszerre, ma viszont már gyakori, mert az új, mutáns vírusvariánsok nagyon könnyen terjednek emberről emberre. Az infektológus főorvos szerint ez okozza az esetek számának felfutását és azt is, hogy egyre fiatalabbak a kórházba kerülő betegek. A szakember szerint 10-15 százalékkal súlyosabb tüneteket okoz a brit mutáns, ami most Magyarországán pusztít.   (Egy 28 éves férfi a koronavírus legfiatalabb áldozata – derül ki a kormányzati tájékoztató oldalra feltöltött friss adatokból. Alapbetegségei között légúti megbetegedést, vérszegénységet, cukorbetegséget, szívbetegséget és epilepsziát tüntettek fel.)

“Most nagyon komolyan kell venni a védelmi intézkedéseket és a védőoltást – ami, úgy tűnik, hogy hatékony a mutáns ellen is – minél több embernek be kell adni…”

– hangsúlyozta Szlávik János, aki mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon a kormányzati honlapon, hogy megkaphassa az oltást. Hozzátette, hogy már több mint egymillió embert beoltottak, de ahhoz, hogy a járvány „csituljon”, legalább 2-2,5 millió embert kell beoltani.

Arra a hírre, hogy már a háziorvosok is felírhatják a favipiravirt, Szlávik János úgy reagált: a Japánban kifejlesztett gyógyszer előnye, hogy nagyon kevés mellékhatása van, és hatékony lehet a koronavírus ellen, ugyanakkor terhes nőknek vagy olyanoknak, akik tervezik a szülést, nem lehet adni.

Keddre 6494 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 475 207 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 158, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 146 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 338 946 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 120 115 főre emelkedett. Kórházban 8270 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 833-an vannak lélegeztetőgépen.

Rendkívül súlyos és komoly a járványügyi helyzet Magyarországon. Hasonlóan Európa többi országához, egyre nagyobb a növekedés, ekkorát még sosem tapasztaltunk, még a második hullám alatt sem – mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, hogy a szűrőbuszok már hét helyen dolgoznak, hogy a háziorvos által mintavételre küldött páciensek minél hamarabb tudják a tesztjüket elvégezni. Saját gépjárművel érkezhetnek a betegek a szűrőbuszhoz, és a maszk viselése kötelező – hívta fel a figyelmet Müller Cecília, és arra is figyelmeztetett, hogy tünetes személy sehová se menjen, értesítse a háziorvosát, és várja meg, amíg személyesen végzik el nála a tesztelést.

A tiszti főorvos rámutatott: az esetszám növekedése, a járvány harmadik hulláma súlyos terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, naponta kell új részlegeket megnyitni. 

“Mindnyájunk feladata, hogy tehermentesítsük az egészségügyi ellátórendszert…”

– hangsúlyozta Müller Cecília, aki mindenkit arra kér, hogy fokozottan tartsa be a higiénés szabályokat, és ne menjen sehová családostul, mert csak így lehet megállítani a számok növekedését. Elmondta: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben meredeken növekszik, az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs alatt mért értékeket. Egy város sincs, amely csökkenő értékeket mutatna, így a következő napokban javulásra semmiképpen sem számíthatunk.

AKI MEGKAPJA AZ OLTÁST, AZ MÉG EGYÁLTALÁN NE ÉREZZE MAGÁT VÉDETTNEK, EZ EGY HAMIS TÉVKÉPZET. AHHOZ, HOGY A SZERVEZET REAGÁLJON A VAKCINÁRA, LEGALÁBB KÉT-HÁROM HÉTRE VAN SZÜKSÉG

– húzta alá a tiszti főorvos.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest