2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Íme a korlátozó intézkedések lazításának első lépése várhatóan április 9-től, persze vendéglátóegységek nyitása nélkül :-(

3 min read

Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően a beoltottak száma várhatóan kedd éjfélig, legkésőbb a szerda délelőtti órákban eléri a 2,5 milliót – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) hétfőn a kormány honlapján.

Mivel a jelenlegi korlátozó intézkedések április 8-ig vannak érvényben, így várhatóan 9-től lépnek életbe az új szabályozások….

A KTK azt írta: Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5-milliomodik oltás. Ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátó helyiségek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

A pedagógusok oltását követően az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

SZerkesztői gondolatok: AZ szinte érthetetlen, hogy a négyzetméteralapú szabályok mellett mitől mostohább a vendéglátóipar és az idegenforgalom, mint bármely más szolgáltató üzlet. 10nm/vevő esetén aligha van nagyobb veszély egy vendéglátóegységben, különösen annak teraszán, mint mondjuk a fodrásznál. A szabadtéri vendéglátás további toltása pedig számomra megmagyarázhatatlan. Tök jó, hogy elengedték  a közterület foglalási djakat a vendéglátóegységeknél, csak épp a közterületen sem lehet vendéget fogadni. 🙁  Lazítunk, de úgy tűnik kicsit felemás módon, vagy orwelli gondolatok mentén vannak egyenlők és egyenlőbbek. De mi a cél a vendéglátóegységek és az idegenforgalom kivéreztetésével ? Lehet felvásárlásra készülnek itt-ott nyomott áron ?

Természetesen kiváncsian várom az IKEA, vagy a szuper és hipermarketek tekintetében a 10nm/vevő betartatásának megoldását, egyben megnézzük az Ikea hogyan értelmezi majd étkezdéjében a vendéglátóegységekre vonatkozó zárvatartást. Nem fogok csodálkozni, ha az ilyen jellegű üzletek a teljes alapterülettel fognak kalkulálni, azaz a raktárakat is beleszámítják és minden más vásárló által nem látogatott területet is, illetve csak az átalagolásra figyelnek majd, így a pénztáraknál majd bárhányan állhatunk 10 nm-en belül. Egy biztos, ha ezt be akarják tartatni, ahhoz nem kevés ember lesz szükséges majd egy hipermarketben, mert hogy az emberek maguktól nem fogják betartani, azt borítékolni merem.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest