2022.08.12.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbudán a civilek összefognak, mert elegük van a kerület zöld területeinek kiírtásából, az átgondolatlan ingatlanfejlesztésekből

5 min read
ITT A LEHETŐSÉG!
 
(Hosszúréti- Angyalka út építkezése)
 
Ha már nem érthető, ami kézenfekvő, akkor magyarázzuk el!
 
A mai helyszíni bejárást, megbeszélést a fenti egy mondattal tudnám a legtömörebben összefoglalni.
 
A házifeladatot mi civilek ma megkaptuk! Az nem kérdés, hogy ezt az építkezést és a továbbiakat sem lehet megakadályozni és azt is fontos tisztázni, hogy ez a projekt nem egyedi, hanem globális, országos probléma.
 
Azt is látni kell, hogy az állam, az önkormányzatok és a civilek együttes fellépésével, egyetértésével lehet csak olyan új szabályozást megalkotni, mely összhangban van a kommunikált környezet és egészségvédelmi tervekkel. Ezért tárgyalóasztalhoz szeretnénk leültetni az összes éríntettet, döntéshozót, hogy a szavak tettekké váljanak!
 
Mi lenne a célunk?
 
  • Az építési szabályokba kötelező elemként kerüljön be, az alternatív energiák alkalmazásának kötelezettsége, fogyasztás arányosan meghatározva mértékük.
  • Ésszerű, fenntartható vízgazdálkodás érdekében legyen kötelező az esővízgyűjtés és a csapadékvíz helybeni felhasználása. (Érdemes a szürkevíz hasznosításra is gondolni!)
  • Legyen kötelezettség, hogy a beépített terület nagyságának megfelelő, helybeni zöldtetők, zöldhomlokzatok kerüljenek kötelezően kialakításra.
  • A mesterségesen burkolt felületek vízáteresztőek legyenek. (Járdák, parkok, kocsibehajtók stb.)
  • Csak a szükséges humánifrastruktúra megléte, vagy annak kiépítési kötelezettségével lehessen új építési engedélyeket kiadni. (Óvoda, iskola, orvosi rendelő, bevásárlási lehetőség, játszótér, park -9m2/fő-, tömegközlekedés, parkoló)
  • Az építési engedély kiadásának feltétele legyen, a közterület használatának terve az építkezés időszakára. (Ki, mikor, merre közlekedhet, útvonalterv, takarítási kötelezettség…)
 
A problémát az elavult szabályozásokban látom és teljesen mindegy, hogy ki adja ki, a későbbiekben az építési engedélyeket, egy elavult rendszer, fenntarthatatlan állapotot idéz elő, bár már most is katasztrofális a helyzet!
 
Országunk vagyona a miénk, nem a politikusoké, gazdasági társaságoké stb. kizárólagosan. Honatyáink, képviselőink arra kaptak felhatalmazást tőlünk, hogy jó gazda módjára, felelősséggel gazdálkodjanak azzal, amit rájuk bíztunk. Sajnos ezt már sokan elfelejtették és most van az ideje a rendrakásnak és nem a csatározásnak.
 
Közös ügyről van szó, mely Gazdagrét, Madárhegy, Rupp-hegy lakóit, a jelenlegi projekt közvetlenül érinti, de aki távolabb néz, azt láthatja, hogy minden beépített négyzetméter súlyosan befolyásolja a távolabbi területek klímáját, friss levegő áramlását, mindennapi életünket stb.
 
Gondolkodjunk együtt, tegyünk együtt és a nagy szavak helyett fejezzük ki értékelhető módon, hogy igenis, változást akarunk!
 
(Fénykép: Orosz Anna pgm. helyettes, Keller Zsolt képviselő, Bereczky Gábor VE. főtitkár h.)
Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, álló emberek és szabadtéri
 
Szerkesztői gondolatok :  A kerület civil és egyben zöld mozgalmai látványos akciókra készülnek, hogy felhívják a figyelmet a nagyon régóta zajló, megfelelő feltételek megkövetelése nélküli ingatlalanfejlesztésekre Újbudán (de ezt természetesen a főváros illetve az ország más pontjain is pont így zajlott-zajlik). Meglátásom szerint nagyon pontosan meg kell határozni, hogy egy nm építési területre vetítve milyen mértékben kell hozzájárulnia az ingatlanfejlesztőnek a humán és a műszaki infrastrukturális fejlesztésekhez. Nem merülhet ki az ingtalanfejlesztő kötelezettsége abban, hogy az ingatlanban hány saját parkolót kell biztosítania lakásonként, hiszen a kerület közlekedési útvonalait is terhelik, ha pedig több autóval érkeznek, mint amennyinek tárolására lehetőség van az ingatlanban, akkor a kerület közterületeit is terhelik. És persze ide tartozik az orvosi szolgáltatás, az óvoda, bölcsőde, iskola, és sok egyéb szolgáltatás kérdése is. Ingatlanfejlesztés címszóval pusztán embereket betelepíteni egy kerületbe, aztán majd oldja meg aki akarja a teljesen jogos infrastrukturális igényeit az új lakóknak illetve ebből adódóan a már ott lakók ilyen típusú igényeinek fejlesztését, ez nem lehet pusztán önkormányzati kérdés. De szabályozni szükséges a zöld területek megmaradását, a fák kivágásának elkerülését, ha szükséges ezek újra pótlását is. A világ ban pedig már arra is számos példa van, hogyan teszik egyre nagyobb mértékben élhetővé (zölddé), környezetudatossá az ingatlanokat kivül és belül egyaránt. Az energia és a vízgazdálkodás is kikerülhetetlen kérdés. A civilek nem az építkezések ellen vannak, hanem az ésszerű, zöld területeinket nem tovább csonkító, a kerület élhető jellegét nem tovább romboló építkezések, ingatlanfejlesztések mellett. A 24 órában vagyunk, az elmúlt 30 év felelőtlen ingatlanfejlesztése már jelenleg is helyrehozhatatlan károkat okozott az itt élőknek. 
 
Kihirdetni a klimavészhelyzetet bármely politikai oldalon is, az borzasztóan kevés, hiszen a papír bármit elbír, a választópolgár pedig alapból hiszékeny. A gyermekeink, az unokáink  nevében és érdekében most már konkrét, érdemi intézkedéseket várunk, az önkormányzattól és a kormánytól egyaránt.
(Hosszúréti- Angyalka út építkezése) természetesen csak egyetlen példa a rengetegből, nem ennek az építkezésnek a bírálata vagy megállítása a célja a civileknek, hanem általánosságban a felelőtlen ingatlanfejlesztési politika visszaszorítása.
 
A kerületben élők számára ez LAKÓPOLITIKA, EZÉRT A TÉMÁRA RÁÜLVA NEM LEHET, NEM SZABAD MEGENGEDNI VÁLASZTÁSI KORTESBESZÉDEKET ! A KERÜLET FELŐS TISZTSÉGVISELŐI, ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐI KIZÁRÓLAG AZ ÖNKORMáNYZATNÁL BETÖLTÖTT TISZTSÉGÜK KAPCSÁN LEHET/KELL, HOGY RÉSZT VEGYENEK A CIVILEK TÁMOGATÁSÁBAN, MEGLÁTÁSOM SZERINT EGYETLEN PÁRT NEVE SEM HANGOZHAT EL AZ ILYEN TÍPUSÚ AKCIÓK SORÁN.
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest