2024.04.20.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Már a BKK szerint is az ingatlanfejlesztőknek lenne némi kötelezettsége, amire tesznek nagyívben (most épp zajvédő fal kapcsán)

8 min read

Már megint Madárhegy, már megint elmaradt kötelezettségek ingatlanfejlsztések kapcsán, de ne legyenek illúzióink, ez nem csak Madárhegyen van így…

Egy kedves újbudai lakos osztotta meg velem a történetét, aki a kerületünkben töltött idejének utolsó 4 évét Madárhegyi lakosként  élte meg és igazi lokálpatriótaként tett lépéseket zajvédő fal ügyben, eddig hiába… de miről is van szó ?

Az M1/M7 közös szakaszán Gazdagrét és Budaörs között nincs zajvédőfal. Mivel egyre többen laknak errefelé, és nem kell nagyon ragozni, hogy mekkora a zajterheltség (is) itt, ezért nem kérdés, hogy ennek kiépítése nem luxus, hanem teljesen jogos igény az itt élők részéről. Ráadásul Budapestről kifelé Gazdagréten kb. a Toyota szalonig van, illetve Budaörstől ismét van már zajvédőfal, csak a kettő között nincs. Úgy tűnik tehát Madárhegy és térsége tehát zajvédelmi szempontból a senki földje 🙁

A témát megküldő lokálpatriótánk, nevezzük őt Madárhegyi Krisztiánnak (valódi neve és adatai a szerkesztőségben, amit személyiségi jogok miatt nem írok ki) nem hagyta annyiban a dolgot és elkezdett utánajárni annak, hogy ugyan már kinek lenne a kötelesége, feladata ezen a hiányzó szakaszon megépíteni a zajvédő falat. Megkereste levélben Újbuda Önkormányzatát, a Budapest Közút Zrt-t és a BKK-t is. az első kettő udavarias, rövid levelében nem érezték magukat illetékesenek, így sajnálattal de nem tudtak segíteni.

Az Önkormányzatunk 2019. januári levelében arra hivatkozott, hogy az adott területen nem tartozik az önkormányzat feladatai közé a zajvédő fal építése, mivel a terület a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, a szakasz üzemeltetője pedig a Budapest Közút Zrt, és sajnálatos módon az Önkormányzat nem rendelkezik a beruházáshoz szükséges közterülettel, idegen területen pedig munkát nem végezhetünk…  Zseniális 🙂 tehát már holnap építenénk, ha lenne hozzá a területen közterüeltünk 🙂 na jó ezen most én is elmosolyodtam, de egyben felhívom az Újbudai lakosok figyelmét, hogy ezek szerint aki olyan területen lakik, amit autópálya, vagy más a megengedettnél hangosabb útszakasz övez, netán vasúti sínek, és sikerül önkormányzati közterületet találni ennek mentén, az már mehet is kérvényezni ez alapján a zajvédőfal építését. 🙂 Hiszen a levélből az derült ki, hogy pusztán ez az oka, hogy nem léphet az önkormányzat.  Persze 2019 januárjában, még egy más összetételű önkormányzat volt, így erre ma már azt hiszem aligha hivatkozhatunk 🙂 Tanulság önkormányzatokban, kormányoknál, hivatalokban tisztségviselők és pártfunkcionáriusok jönnek, mennek, de a zajvédő fal az valahogy nem akar megépülni.

DE ha már adott ötletet az Önkormányzat, hogy ki is itt az illetékes, hát irány a Budapesti Közútkezelő. Az ő levelüket inkébb szó szerint idézem: 

“Köszönettel megkaptuk bejelentését. Megértjük problémáját, de Társaságunk csak Budapest határain
belül kezel/üzemeltet meglévő zajárnyékoló falakat. A fővárosi tulajdonú területeken új zajvédő fal
létesítése fejlesztési feladat, mely a BKK Zrt. hatáskörébe tartozik.
Tájékoztatjuk, hogy Társaságunk a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában lévő műtárgyak
kezelésével, üzemeltetésével foglalkozik, közlekedésfejlesztési feladatok nem tartoznak hatáskörünkbe.
A főváros határain kívüli fejlesztési tervekre a helyi Önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni Önnek.”

Na kérem, hát nem mondhatjuk, hogy nem pattog a labda ide-oda, olykor még vissza is 🙂 Ez a levél 2019 február eleji.

Madárhegyi Krisztián nem egy feladós fajta, irány a BKK, na majd ők építenek zajvédő falat.

Ez a levél is olyan gyönyörű, hogy inkább szószerint idézem:

Tájékoztatjuk, hogy a BKK Zrt. operatív ügyfélszolgálati feladatait 2017. május 1-től kezdődően a BKK Zrt. nevébenés megbízásából, közreműködőként a BKK Zrt. kizárólagos tulajdonában álló, BKÜ Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zártkörűen Működő Részvénytársaság (továbbiakban: BKÜ Zrt.) végzi a közöttük létrejött Közszolgáltatási Keretszerződés alapján. 

A BKK Zrt.-hez 2019. február 20-án érkezett elektronikus levelére hivatkozva az alábbi választ adjuk. A BKK Zrt. tájékoztatása szerint az M1-M7 autópálya kivezető szakasza Budapest városhatáráig van a Fővárosi Önkormányzat kezelésében. A BKK Zrt. a fejlesztéseit a Fővárosi Önkormányzattal kötött szerződéseiben foglalt helyszínekre és projektekre vonatkozóan, a Fővárosi Önkormányzat forrásbiztosítása mellett végzi. Zajvédőfalak tekintetében kizárólag a Fővárosi Önkormányzat hatósági kötelezményeiből adódó fejlesztéseinek megvalósítására van lehetőség.
Ahogy levelében Ön is említette, Madárhegyen és környékén egyre jobban nő az ingatlanfejlesztések száma, így a lakosságszám is, az Ön által is ismertetett káros hatások ellenére. Mivel az útszakasz kiépítése történt meg előbb, a BKK Zrt. jelentős problémának tartja, hogy az érintett ingatlanfejlesztések terhére nem építettek ki passzív és aktív
zajvédelmi elemeket. A BKK Zrt. természetesen megérti az Ön aggályait, ugyanakkor az érintett zajvédőfal megépítésérére nem rendelkezik fejlesztési forrással, illetve hatósági kötelezmény hiányában rövid távon a Fővárosi Önkormányzat forrásbiztosítása sem várható.

Megértését köszönjük.
Budapest, 2019.március 14

A vastagon szedett részben ott van az alapigazság, amiről a Lokálpatrióta is már egy ideje több projekt kapcsán is cikket írt: A BKK is jelentős problémának tartja, hogy az érintett ingatfejlesztések terhére nem építették ki a passzív és aktív zajvédelmi elemeket…

Egyetértek, de a 2019-es évet megelőzően sok éven át tartó építkezéseknél ugyan miért nem kérte számon az ingatlanfejlesztőn ezt az “apró” hiányosságot az építési engedélyeket kiadó szervezet (akkoriban még nem vette el teljes mértékben ennek a jogát az önkormányzattól a kormány, így itt is, ott is kereshetnénk gyanítom felelősöket. Esetleg feltehetnénk a kérdést Újbuda főépítészének, gondolom erre neki sokkal nagyobb rálátása van)

De az is sokat mond, hogy amikor nem beszélhettünk forrás elvonásokról még a  Fővásrosnál, Karácsony Gergely max. még csak reménykedett, hogy főpolgármester lesz, már akkor is forráshiányokról beszéltek az illetékesek.

Hát igen ezek a fránya források, egymásra mutogatások, kifogás keresések, és leginkább az ingtalanfejlesztők felelősségének intézményes leplezése (sajnos nem leleplezése) az meg,  a szükséges előírások hozzáigazítása az alapvető szükségletekhez az ingatlanprojektek kapcsán, na az meg nagyon nem megy egyenlőre.

Remélem csendes, nyugodt, békés környezetként hirdették anno a Madárhegyi ingatlanokat, és mint tudjuk ( A Lokálpatriótában megjelent cikkek alapjén is) Madárhegyen nem ez az egyetlen probléma. (nem mellesleg nem csak Madárhegyen, hanem egész Újbudán is, sőt ha picit távolabbra tekintünk, akkor….na de ez mér egy másik cikk feladata lenne)

Újabb ok és indok, hogy a civilek egyre hangosabban követeljék a változásokat politikai hovatartozástól és ideológiától függetlenül is, és minden erőnkkel ki kell erőszakolni, követelni az illetékesekből, hogy olyan szabályozások szülessenek ingatlanfejlesztések tekintetében, amelyek nagyon pontos előírásokhoz kötik, hogy egy új ingatlannak a műszaki és a humán  infrastruktura tekintetében minek kell megfelelni. A civileknek egyre hangosabbnak kell lenni, hogy végre megértsék, ahol szükséges, hogy nem szivességet tesznek nekünk, hanem az állampolgárok megbízása alapján és azok érdekében kellene nem kis fizetésért tenni a dolgukat. A legrosszabb esetben azt elérhetjük, hogy ha elég hangosak vagyunk építenek egy zajvédő falat, hogy ne zavarjunk másokat a hangoskodással. Ígérem  fent jelzett szakaszon fogunk egyre hangosabbak lenni, hátha így lesz zajvédő fal az ott lakóknak.

És hogy ne csak okoskodjunk, bosszankodjunk vagy követelőzzünk (na már ha valaki ezt annak tartaná), segítségként az arra illetékeseknek egy cikk, milyen új eljárásokat lehet alkalmazni mondjuk a kifogásolt Madárhegyi vonalon:

https://www.vezess.hu/hirek/2021/04/13/meglepo-ujdonsagot-tesztelnek-az-m7-es-mellett/

Ha újbudai lakosként vagy itt dolgozóként Ön is találkozik, találkozott oylan problémával, ami az itt élők életminőségét rontja, sutyi-mutyit, korrupciót gyanít, észlel, olyan problémákról tud, amit az istennek nem akarnak megoldani az illetékesek (legyenek azok helyi, fővárosi, országos intézmények, kormányhivatalok), vagy épp pozitív, örömteli hírei vannak, arról, hogy valaki, valamit megoldott a kerületben az ott élők örömére, akkor írja meg szerkesztőségünknek a lokalatriota@lokalpatriota.net email címre, és mi hangot adunk az örömnek és problémáinak egyaránt, illetve segítünk a megoldások keresésében.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest