2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

ÚJBUDÁN FORMÁLÓDIK A CIVIL ÖSSZEFOGÁS IS…, többek közt Újbuda túlépítése ellen

5 min read

FORMÁLÓDIK A CIVIL ÖSSZEFOGÁS IS…

Pár napja kerületünk aktív civil szervezeteinek vezetői tárgyaltak az együttműködés és érdekérvényesítés lehetőségeiről, és megszületett a civil szervezetek összefogása…. 
A szövetség megalakításában a Védegylet Újbudai Szervezete volt  a kohéziós erő, Bereczky Gábor közreműködésével.
 
 
A fényképen, az utolsó Tóth Sándor Péter, Bereczky Gábor Védegylet, főtitkár helyettes, Szécsi Ilona (Körtér), Bárkovics József (POPÉK) elnökségi tag
 
 
 
 
 
 
A Védegylet országos szintű érdekvédelmi egyesület. Az országban számos helyen, tevékenykedünk, így Újbudán is, ahol Újbuda Védegylet néven ismernek bennünket. Célkitűzésünk többek között az is, hogy gátat szabjunk Újbuda túlépítésének, megelőzve egy környezeti katasztrófát, amihez társulhat egy már most is gyenge lábakon álló humaninfrastruktura összeomlás. Fontosnak tartjuk, hogy az építési jogkörök felett ne egyes hivatalok, kapjanak kizárólagos hatáskört, hanem olyan intézmény jöjjön létre, melyben a civilek, az önkormányzatok, a fővárosi önkormányzat és az állam is képviselteti magát. A hatékony érdekérvényesítés kapcsán örömre szolgál, hogy a tegnapi napon együttműködési megállapodás jött létre a három egyesület között.
 
A szövetség egy másik erős bástyája A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (POPÉK) Bárkovics József elnökségi tag,alapító közreműködésével. A POPÉK alapítói, kik helyi lakosok,akik érdekeltek, hogy ne tegyék tönkre a már kialakult zöld faunáját a Hamzsabégi sétánynak,a meggondolatlan vasútfejlesztés végett, már 2019. év végén szerveződtek,s az idők folyamán egyre többen csatlakoztak az alapítókhoz,amely így erőt adott ahhoz, h perbe fogják a vasútfejlesztéshez szóló környezetvédelmi engedélyt kiadó Hivatalt, az ország egyik legnevesebb környezetvédelmi szakügyvédjének,és egy elismert környezetvédelmi ig-i szakértő megbízásával egyenlőre megakadályozták a sétány 1.6 km hosszában való visszavonhatatlan lerombolását, a töltéstől számítottan 6,4 m szélességben, az ott meglévő zöld parkot – mint felvonulási területet! Az Egyesület célja; hogy a sétány mellett élők,s Újbuda érintett szélesebb lakosága alapvető emberi jogai ne sérüljenek, a sétány zöld felületének kb.50%-ának letarolásával,ill.a sűrűn lakott övezeten átvezetendő + vasúti teherforgalom negatív hatásai/a keletkező magas zaj- és rezgéshatások/ általi műszaki állagromlásaitól az ingatlanokban megvédje az itt élőket! Ehhez minden fórumot,s eszközt igénybe vesz, s számos együttmüködő társpartnereket nyert meg az Egyesület,amely fogékony a kerület egyéb az élhető lakó környezetet negatívan érintő beavatkozásokra, ahol azok szenvedő alanyai a lokális területen élők.
 
A szövetség harmadik bástyája A KörTér – Környezettudatosak tere Újbudán ökoközösség.
A Körtér XI. kerületi szakemberek és a Kincskereső iskolába járó gyerekek szülei alapították. Célunk, hogy Újbuda példamutatóan fenntartható legyen. Igyekszünk az itt lakóknak zöld alternatívát mutatni, a helyi zöldszervezetekkel és az önkormányzattal együttműködni. Szerveztünk iskolai programokat (faültetés, adventi vásár zöldítése), Facebook híroldalt működtetünk kerületi zöld hírekkel, több tagunk is a helyi kistermelők és vásárlók kapcsolatát segítő bevásárlóközösséget működtet, véleményeztük az újbudai klímastratégiát és környezetvédelmi programot és kiállunk helyi zöld ügyekben, mint a Duna-parti barnamezős terület túlzott beépítése és a Galvani híd élhetősége. Tagja vagyunk az Új Koma Háló kisközösségi programnak, és a Galvani híd elleni tiltakozás során megtapasztaltuk, mekkora ereje van, ha több szervezet összefog egy ügyért. Ezért örülünk, hogy az újbudai túlépítések és a zöldterületek csökkenése ellen együttműködünk a Védegylettel és POPÉK-kal, és reméljük, más kerületi szervezetek is csatlakozni fognak hozzánk!
 
A jelenleg is tartó tárgyalások ereményeként várható, hogy Szentimrevárosért Mozgalom is csatlakozik a szövetséghez, akik az új építések kapcsán megfogalmazták, hogy azok alkalmazkodjanak a környéken kialakult beépítettséghez. Természetesen az élhető Szentimrevárosnak feltétele a zöldterületek arányának növelése is, mely kapcsán a volt ÉMI-ÉTI telek szabályzatának módosítását, a Feneketlen tónál tervezett beépítés újragondolását eredményesen kérték.
 
A szövetség természetesen nyitott más kerületi civil szerkezetek csatlakozására is, mert sajnos olyan irányba halad kerületünk zöld területeinek, élhetőségének elvesztése, a kerület elit gettósítása, aminek ideje megálljt parancsolni. 
 
Az első látványos akciók már a szervezés végső stádiumában tartanak, hamarosan mindenki láthatja majd a közös fellépést Újbuda szerte.
 

Szerkesztői gondolatok: A szövetség már nem fogja beérni választási ígéretekkel, elméleti Zöld programokkal, mert a kerületünk zöld területeinek lerombolása tekintetében a 24-ik órában vagyunk. Konkrét szabályozások kellenek az ingatlanfejlesztések ésszerű keretek közé szorításához, és ígéretek helyet és klimakatasztrófa kihirdetése helyett konkrét lépéseket várnak a kerület lakosai. Vegyük már komolyan politkusként a saját igéreteinket, miszerint

Újbuda Megtelt !!!

A Lokálpatrióta, mint a kerület független hírportálja csatlakozik az új Szövetséghez, és minden erejével, technikai lehetőségeivel támogatja a mozgalmat. Minden felhívásukról, akcióikról kiemelt formában fogom tájékoztatni a kerület lakosságát.
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest