2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A kerület Polgármesterének ma volt a fogadóórája, amit sokan vártak, mert kényes kérdések kerültek előtérbe…Íme a Polgármester úr válaszai

8 min read

A mai nap (05.06) 13.30-tól tartotta Dr. László Imre a fogadóóráját, ami előzetes jelzések szerint igen csak nagy érdeklődésre tartitt számot, hiszen több újbudai ingatlan kapcsán kirobbant botrány illetve civil tiltakozások miatt kényes, mondhatni izzasztó kérdések voltak várhatóak.

Íme a teljes fogadóóra videófelvétele azoknak, akik lemaradtak róla, és ahogy az várható volt a Saroktelek és az a bizonyos “iskolának kertje vagy sem” beépítési terve volt az első, amire reagál a polgármester: 

A kerületünk polgármesterének nyilatkozata az újbudai ingatlanbotrányokra reflektálva...

“Mint az Önök is láthatták, a napokban a sajtó is foglalkozott újbudai ügyekkel, mégpedig ingatlanok kérdésével. Ismerhetnek már annyira, hogy pontosan tudhatják: nem ugrok el a feladatok elöl, és a kihívások elöl sem térek ki. Ezekből pedig bőven akad, és most nem a vírusra gondolok.

 

Minden kormány- vagy vezetésváltás egy örökség átvételével veszi kezdetét. Felmérjük, hogy mit hagytak ránk, milyen futó ügyeket és problémákat. Ezekben sincs híján a kerület. Ilyen az Ulászló-Zsombolyai-Körkörcsin-Vincellér utcai saroktelek kérdése is.

A telek, melyre vonatkozó tervezési és beépítési dokumentumokat nem mi dolgoztuk ki, azokat örökül hagyták ránk. A saroktelek értékesítését a korábbi fideszes vezetés határozta el, és ennek előkészítésére nem kevesebb, mint 100 millió forintot fordított. Természetesen nem a képviselői díjazásukból tették ezt, hanem az Önök pénztárcájából. 100 milliót! Kimondani is sok úgy, hogy ez az előkészítés 0, azaz nulla újbudai polgár megkérdezésével indult meg. Példátlan antidemokratikus gyakorlat ez, de hát nem adnak mást, mi lényegük.

A 2019 őszén hivatalba lépő vezetés kezét kötötte a jog, így csak annyit tudtunk elérni, hogy olyan parkhasználathoz és közszolgáltatásokhoz köthető funkciók is kapcsolódjanak az átalakításhoz, ami a helyiek érdekeit messzemenően szolgálják.

Mivel jelenleg transzparens módon vezetjük a kerületet, a kezdetektől bevontuk a civileket. Önök tudják a legjobban, hogy az Önök szavát már akkor meg kellett volna hallgatnia Hoffmann Tamás fémjelezte vezetésnek, amikor 100 millió forintot eltapsoltak előkészítésre. De nem tették.

Mi ezzel a gyakorlattal szakítottunk, mert értéket tulajdonítunk a  lakossági véleményeknek. A civil szerveződések előtt eddig és ezután is meg tudjuk emelni a kalapunkat, és képesek vagyunk alkalmazkodni a helyiek által képviselt érdekekhez. Újbuda jelenlegi vezetését nem a mindentudó arrogancia jellemzi. Sokkal inkább az a figyelem, ami az egyes problémák kapcsán a lakossági igényekhez képes igazítani a közösségi döntések célkitűzéseit.

Ennek megfelelően értékeljük a beérkező pályázatokat, ez már zajlik, hivatalos eredményéről hétfőn tájékoztatom a nyilvánosságot.

Újbudát közösen kormányozzuk. Közösen a pártokkal, és minden egyes párt, alpolgármester támogatta a pályázást, mégpedig konszenzussal. Nagy különbség azonban a fideszes gyakorlathoz képest, hogy az átalakításokat a jelenlegi önkormányzat nem titokban, hanem a nyilvánosság előtt, transzparensen kezdeményezte. Ilyen tekintetben tehát a kerület döntéshozói hálásak lehetnek a helyben élő civileknek azért, hogy álláspontjukat ebben az ügyben is egyértelműen kifejezték.

Az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok értékesítése nem a betonlobbi akaratának érvényesülését vagy egy feltételezett környezetromboló politikai tömörülés bűnös tevékenységét tükrözi. Újbuda idei költségvetéséből több milliárd forint hiányzik az alapvető feladatok ellátásához. Eközben látható az a kormányzati gyakorlat, hogy a Fidesz-KDNP által irányított települések azonnal kompenzációt kapnak a működésükhöz. És csak ők.

S akkor pár gondolat a Bocskai úti úgynevezett iskolaudvar kérdéséről is. Azért mondom, hogy „úgynevezett”, mert ez soha nem volt az iskola tulajdona, nem a diákok játszóudvaráról beszélünk. Az ingatlanon játszóeszközök, pihenőpadok korábban sem voltak elhelyezve. Ott általában az iskola karbantartása során a már nem használható építőanyagok, levágott nyesedék zöldhulladék tárolása történt, továbbá iskolai munkatársak gépjárműveikkel az ingatlanon parkoltak. Az iskola részéről a jogviszony lejártát követően annak meghosszabbítását nem kérelmezték, az ingatlant jogcím nélkül továbbra is használták.

Az iskola igazgatója a Tankerület részére készített alapdokumentumban tévesen tüntette fel az ingatlant, annak ellenére, hogy tisztában volt annak tulajdoni hátterével. Ugyanakkor ezt is megoldjuk, május 13-án egyeztetek az iskolaigazgatóval, minden szempontot figyelembe veszünk.

Hangsúlyozom: Újbuda Önkormányzata a „semmit, rólunk, nélkülünk” szellemében tud konszenzusos döntéseket hozni. És itt vissza kell utalnom arra, amivel kezdtem. Az orbáni kormányzat eddig Önöknek, újbudaiaknak, 0 forint kompenzálással élt. A fideszes önkormányzatok pedig már kaptak.

Nekünk viszont feladataink vannak és felelősségünk, mégpedig Újbuda biztonságának, erejének és szellemiségének megőrzése. Ezért kellett olyan ingatlanértékesítéseket is elgondolnunk, amelyek immáron jó ideje nem képezik közösségi érték vagy aktív használat tárgyát. Nem látkép-csúfító tornyokat akarunk felhúzni, nem stadionokat építünk, nem haveroknak játsszunk át értékes telkeket, hanem forráspótlással kell élnünk, mert a kormányzati pénzügyi büntetőhadjárat bár levonult, de a maga mögött hagyott pénzügyi romok eltakarítását ránk hagyta.

 

Újbuda példásan teljesít Önökkel együttműködve a válság során. Ez ezek után sem lesz másképp. Hiába gyújtogatják egyesek gyenge lángját a kormánypárti álhírgyártóknak.”

Szerkesztői lábjegyzet

A mai fogadóóra is azzal indult,  meghallgattuk immáron sokadszor, hogy a kormány mi mindent vont el az Önkormányzattól, mintegy ütésálló bélést adva a Saroktelek kapcsán következő magyarázathoz. Azt gondolom elég ezt egyszer elmondani, mondjuk azt se a fogadóórán kellene, de hétről hétre ezt mantrázni, nos az pont oylan, mint amikor a Fidesz soros és migráns kántálását vagyunk kénytelenek meghallgatni, pedig egyikre sem vagyunk kiváncsiak. Elhisszük, megértjük, hogy az elvonások miatt nehéz helyzetben van az Önkormányzat, de ezt tenni egyetlen indoknak az újbudai ingatlanok értékesítési szándéka indokaként, hát elég karcsú. Ráadásul ott van az a bizonyos rés a pajzson, hogy a több mint 9 milliárdos elvonáshoz képest alig egy milliárd kompenzálást kért a kormánytól a polgármester. Na most ha ekkora a baj a költségvetésben, akkor ne legyünk közben nagyvonalú úriemberek.

Azt viszont örömmel hallottam, amikor az egyik mondatban megemlítette a betonlobbit Dr. László Imre, mert ezek szerint akkor ez létezik és jó volt egy politikus szájából hallani.

Szóba kerülkt az a bizonyos iskolaudvar is, amit szintén nem kis pénzért kíván az önkorményzat értékesíteni, és ami a polgármester úr szerint nem az iskola tulajdona, azt jogcím nélkül használják, mert az iskolaigazgató elfelejtette megkérni a használati engedély meghosszabbítását. Biztos így van, egy töld terület sorsát azárt ne az döntse már el, hogy jogosan vagy jogcím nélkül használ-e egy iskola, és azon rekreációs közparkot üzemeltett, vagy zöld és egyéb hulladékokat tárol-e, vagy gépjármúvek parkolnak rá. HA egy iskola nem jó kezelője egy zöld területnek, akkor egyszerűen el kell venni és olyan kezébe adni, akik ezt például képesek jól hasznosítani. Ilyenek lehetnek pl.  a civilek, akik szivesen gondoznának egy közparkot. De az Önkorményzat költségvetését sem fogja romba dönteni, ha néhány paddal ezt a területet közparkká nyilványítja.

És végül visszatérve a saroktelekre, miután most már több forrás is megerősítette, hogy az Önkorményzat ellenzéki képviselői hétfőn reggel informálisan megegyeztek abban, hogy visszavonják vagy érvénytelenitik az erre kiírt pályázatot, hát elég meglepő, hogy ma még mindig azt kommentáljuk, hogy hétfőn születik csak döntés az ügyben a pályázatok áttekintése után.

Viszont hasznos, érdekes információ volt, hogy elhangzott, hogy az új vezetés tevékenykedése óta és a közeljövőben összesen 13.000 lakás lesz átadva Újbudán, ami már rendelkezik építési engedéllyel, és ebből 4000 már átadásra is került. Tehát a jelenlegi 160.000-es lakosság rövid idön belül cirka 30.000-el fog nőni. Természetesen ezt mind a régi vezetés engedélyezte, de most nem is ez a lényeg, hanem hogy érzékeljük miközben Újbuda megtelt, 20%-al növekszik majd az itt élők száma.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest