2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az előválasztás buktatói avagy az ellenzéki összefogásnak saját csapdája a választási demokrácia

9 min read

Ha minden igaz szeptemberben (persze ezt a szokásos meghosszabbítása a járvány miatti vészhelyzetnek felülírhatja) előválasztásokat fog tartani az ellenzéki összefogás 6 pártja, néhány helyen álcivilekkel kiegészítve országgyűlési képviselői helyekért megküzdve ezután a 2022-es választás további indulóival, illetve Orbán Viktor kihívójaként Miniszterelnöki jelölésért. A 6 párt megpróbálta egymás felé tett bizonytásként és a közvélemény felé is a lehető legdemokratikusabb és átlátható előválasztási rendszert elővarázsolni. Még etikai kódex is készült, hogy megelőzzék a jelöltek egymásnak ugrását, pontosabban egymás lejáratását Hiszen mint az elmúlt pár hónapban tapasztalhattuk lejáratni nem csal az ellenfél tud, de a “barát”, a harcostárs is). Ez azért különösen fontos, mert egy lejárató vagy valóságfeltáró (ki melyik oldalon áll, aszerint értelmezi) kampány nem csak adott jelölt, de a mögötte álló párt esélyeit is rontja, így azok további egyéni jelöltjeinek esélyeit is. Ugyan még nem dőlt el, de ha minden igaz online és személyesen is lehet majd szavazni.

De vajon ez fajta előválasztás valóban használ-e az ellenzéki összefogásnak, vagy éppen gyengíteni fogja a további együttműködést, egyben a lehető legnagyobb rést kinálják-e fel a rendszerünkön, amire a Fidesz ráugorhat és önmaga javára fordíthatja az előválasztást.

A lokálpatrióta szerkesztő-tulajdonosaként  kizárólag saját véleményem alapján az előválasztás az ellenzéki összefogás legnagyobb csapdája is lehet. sőt akár a 2022-es választás elvesztésének egyik oka is. Hol is van az a bizonyos rés az ellenzék pajzsán meglátásom szerint ?

A Fidesznek egyértelműen az a célja, hogy a meglátásuk szerint leggyengébb, leginkább esélytelen jelölt kerüljön szembe a fidesz jelöltjével. Ennek érdekében minden bizonnyal olyan kihívónak örülnének, aki politikai tapasztalattal és ismertséggel kevésbé rendelkezik (politikai újonc), vagy épp a már régóta politikai pályán lévő, de önmagát sokszor lejáratott politikus, illetve aki rendre veszített eddig a különböző típusú választásokon. Hasonlóan saját esélyeiket növelheti, ha olyan jelölt kerül velük szembe, amelynek bizonyos jellemzői alapján széles elutasítottsága lehet az ellenzéki szavazók táborában is (pl. meleg, vagy korábban sokat zsidózó (még ha ezért elnézést is kért), kevésbé kedvelt kisebbségből származó. Kár lenne tagadni a magyar társadalom eléggé elutasító, olykor már a rasszizmus vádjával is illethető jobb és baloldalon egyaránt.

Újbudán például, ahogy azt korábbi cikkemben is megírtam, Barabás Richárd alkalmas jelölt lehetne (szerintem), de az újonc és a meleg kategória miatt várhatóan komoly mértékű elutasításba is fog ütközni. Kár, mert az összes többi jelöltnél jobban képes kommunikálni és logikus, jól felépített gondolkodás módja van. Újbuda egyébként az egyik legérdekesebb kohója lesz az előválasztásoknak, mivel itt szinte hemzsegnek az olyan jelöltek, akiknél a Fidesz joggal gondolhatja, hogy komoly elutasításba ütközhetnek az ellenzéki politikusok.

Gy. Németh Erzsébet az örök vesztes (erről szintén előző cikkben részletesen írtam) és hát ki szeret vesztesekre szavazni ? No meg az ember tudatalattijában ha valakineék sokszor mondjuk, hogy vesztett, akkor a tudatalatti a vesztes szót fogja vissazközvetíteni a tudatosnak, az emberek pedig hajlamosak eszerint cselekedni. 

Azt látjuk, hogy Gyurcsány Ferenc egyik kedvence, bizalmasa, mert nem tud annyiszor veszteni, hogy ne kerüljön általa továbbra is fontos pozíciókba, így lett jelenleg Budapest főpolgármester egyik helyettese. A politikai bizalom tehát meg van irányában, legalábbis saját pártján belül. 

Mivel már Újbudán is volt induló. és akkor vesztett Simicskó István ellen, így elég érdekes párharc lenne ez ismét kettőjük között, de vajon támogatnák-e valóban a Momentum vagy épp a Jobbik szavazói ?

Orosz Anna Újbuda ingatlanbotrányai kapcsán került rivaldafénybe, és bár a momentum többi képviselőjével közösen az utolsó pillanatban kihátrált a Saroktelek ügyben az ellenzéki összefogás képviselőinek erőfölényével rendelkező önkormányzat álláspontja mögül, de közben percről percre egyre több információ szivárog ki arról, hogy egy pár nappal ezelőtti megállapodást felrúgva támadta hátba ezzel az összefogást. A kiszivárgott információk szerint múlt héten megegyeztek az Önkormányzat ellenzéki képvisekői, hogy látványosan vissza fogják vonni a Sarok telek pályázatot, hogy visszanyerjék a választói bizalmat. Ha ez a hír így igaz, akkor Orosz Anna és a Momentum politikai tőkét akart kovácsolni az előválasztásra a Saroktelek ügyből, hiszen így a feldühödött lakosság, a civilek neki adnák a jó pontot (Ők a megmentők, akik még bűnbocsánatot is kértek elég látványos módon), míg az Önkormányzat, a többi ellenzéki képviselő már nem könyvelhetne el semmilyen előnyt abból, hogy még sem épül a helyszínen 2 db 6 emeletes ház, esetleg eladva sem lesz a telek. (Kivétel az LMP, aki valóban az első perctől kezdve ellenezte a telek ilyen formában történő értékesítését, most éppen ezért Ők a legnagyobb nyertesei ennek az ügynek) A Fidesz így arra is gondolhat, hogy ha Orosz Anna nyer az előválasztáson, akkor azt pont az ellenzéki összefogás többi szereplője fogja olyan módon megbosszulni, hogy nem fogja túlzottan aktivizálni a jelöltjeit (persze etikai kódexben leírtakat betartva 🙂 ) , hogy támogassák Annát, mondjuk ki egyszerűn távol maradhatnak a DK-MSZP-Jobbik.  szavazói a 2022-es választáson és ezel gyakorlatilag a Fidesz jelöltjének adnak zöld utat. Hiszen ettől még az önkormányzati többség nem változik meg.

Nos fentieket követve a Fidesz érdekelt lehet abban, hogy informális csatornákon keresztül arra buzdítsa a biztos szavazóit, hogy menjenek el az előválasztásra és szavazzanak a Fidesz által leggyengébbnek gondolt jelöltre. Nos, ha ezt jól szervezi meg a Fidesz nem csak Újbudán, hanem bárhol, akkor a jelenlegi szavazótáborának, akárcsak egy részét aktiválva simán el tudják dönteni, hogy adott körzetekben ki legyen a kihívója majd saját jelöltjüknek. Ráadásul egy ilyen stratégia mentén már most építhetik a kiválasztott ellenfél gyengeségeire, vagy akár botlásaira alapozó kampányukat, amit gyakorlatilag előre összegyúrva, az előválasztásokat követően már másnap élesíthetnek

Persze ha a Fidesz elkövetné azt  a bakit, hogy ne befolyásolja az előválasztás kimenetelét ilyen módon, még akkor is itt van az ellenzéki összefogásban jelenleg is meglévő nem kis ellentét, azok a szakadékok ideológiájuk és céljaik, sőt támogatott jelötjeik kapcsán, amelyek megpróbáltak az elmúlt hónapokban valahogy befedni, de szinte hetente vannak olyan ügyek, ami azt mutatja, hogy ez a befedés nem betonbiztos alapra épük, inkább papírmassé, amit megpróbálunk erős várként eladni.  Ilyen igen csak mély szakadék a DK és a Jobbik mondhatni kibékíthetetlen ellentéte, és ezt érzékelni is lehet a Jobbik és a DK és azok szimpatizánsainak facebook csoportjaiban, hiszen rendre felmerül az ott nyilatkozókban, hogy a másik párttal történő összefogás már-már kimeríti a párt saját ideológiájának feladást, elárulását. Éppen ezért nagyon komoly esély van arra, hogy egyik és másik tábor szavazói is, ha az előválasztáson a másik párt jelöltje nyer, egyszerűen nem fognak elmenni szavazni, vagy akár még átszavazók is lesznek. Ebből kiindulva az ellenzéki összefogásnak az egyik legnagyobb aknája éppen ezért a DK és/vagy a Jobbik győzelem lehet az előválasztásokon. 

De nem egyszerű a helyzet a Momentumos jelöltek győzelme esetén sem, hiszen ez a párt kapja a legnagyobb elutasítottságot az ellenzéki összefogáson belül és lássuk be Fekete-Győr András pártelnök nyilatkozatai ezt rendesen alá is támasztják. Amíg már jelenleg is láthatóan a Jobbik az LMP-vel próbál összedolgozni a szövetségen belül, addig a DK a MSZP-vel, meg persze Párbeszéddel, de a Párbeszéd támogatottsága olyan kicsi, hogy nem ez fogja diadalra vinni a DK-MSZP koalíciót. A Momentum tehát magára maradt, bár a pártelnökük könnyen lehet éppen ezt szerette volna. Nos ez nagy kockázattal járó kamikáze stratégia, ami, ha bejön nagyot kaszál, ha nem rendesen buktatja saját pártját. Véleményem szerint ez nem fog bejönni.

És végül itt vannak a bizonytalan szavazók, ott vannak a nem csak Újbudán csalódott, felbőszített civilek. AZ Ő szavazási hajlandóságuk és ha elmennek a kire szavazásuk szinte megjósolhatatlan, de például Újbudán könnyen lehet, hogy a most kipattant számtalan ingatlanbotrány miatt a jelenlegi Önkormányzat ellenzéki többségét büntetik majd. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mi van akkor, ha a Civilek elővesznek saját jelölteket és elindítják számos helyen, na nem az előválasztáson, hanem a 2022-es választáson. Ha ilyen nevek feldobásra kerülnek, akkor vajon mennyire érdekeltek, hogy elmenjenek szavazni az előválasztásra ? Ha pedig nem mennek, akkor a fentebb említett esetleges Fidesz taktika által a Fidesz számára leginkább kedvező, leggyengébb jelölt nyerési esélyeit segítik. Ráadásul egy civil jelölt esetén számára is a leggyengébb jelölt az ideális jelölt 🙂

Összegezve tehát az előválasztás akár egy hatalmas öngól is lehet az ellenzéki összefogásnak külső és belső ráhatások miatt is, és ez akár a tényleges 2022-es választás elvesztéséhez is vezethet. Sajnos vagy sem (annak függvényében ki melyik oldalról nézi) az összefogás nem stabil, recseg-ropog, olykor düledezik, márpedig aknamezőkön előre jutva elég nehéz megnyerni egy választást.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest