2023.05.31.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A Saroktelek után most a Ménesi út 16.sz alatti Elekes Villa megmentésén dolgoznak a civilek

2 min read

A XI. kerületi Ménesi út 16. közvetlen környezetében élő több mint 80 lakos május 6-án és 7-én – a kerületi ingatlanpályázatok határidejéhez időzítve – levelet és petíciót juttatott el a kerületvezetéshez és a főépítészhez. A levélben kifejezik: aggódva figyelik, hogy a Ménesi út 16. szám alatt található, 4964/1 helyrajzi számon nyilvántartott villaépület – klasszikus nevén: „Elekes-villa” – értékesítéséről szóló pályázati felhívást úgy tette közzé a tulajdonos Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata, hogy a rövid időn belül 100 éves, egykor a Gellérthegyi Faiskola és Kertészeti Részvénytársaságnak otthont adó ház nem áll semmilyen védettség alatt. Vagyis amennyiben olyan tulajdonoshoz kerül, aki nem számol (legalább) a főfalak megtartásával, az épület eltűnhet a föld színéről, és alkalom nyílhat egy újabb tájseb méretű óriásberuházásra.

Az Elekes-villa környékén élők határozottan kérik, hogy az önkormányzat addig ne hirdessen eredményt az eladási pályázaton, ameddig az épület nem kerül védettség alá! Csak így kaphatnak garanciát az 1920-as évek óta kialakult utcakép megóvására.

Szentimreváros lakóit sokkolták az utóbbi idők jelentős környezetterheléssel és az utcakép(ek) radikális átalakulásával járó építkezései (a Szent Margit és a Szent Imre Gimnáziumok csarnoképületei, Bibó Szakkollégium), valamint más, tőlünk távolabbi, egyelőre még csak terv állapotban létező kerületi nagyberuházások (pl. Buda Gardens). Ezért szeretnének biztosítékot kapni, hogy a Himfy–Ménesi viszonylatban több radikális bontásra, átalakításra nem kerül sor.

a ház 1924-ben épült Elekes György gépészmérnök megbízásából, az épületet Csapó Heim József és Faludi Jenő műépítészek irodája tervezte. A pár év híján 100 éves, jellegzetesen gellérthegyi ház eredetileg nem közintézménynek épült, de az 50-es évektől csecsemőotthon működött benne, illetve a rendszerváltás után habilitációs központ.

további inforcációk és a civilek mozgalmához való csatlakozás lehetősége: https://menesi16.blog.hu/

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest