2022.11.28.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Etikai Kódex már van az előválasztásra, no meg egymás kóstolgatása is…

5 min read

Százezreket költ egy DK-t támogató Facebook-oldal az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek lejáratására…

jelent meg ma egy Index cikkben.

Egy erősen a Demokratikus Koalíciót támogató Facebook-oldal kemény pénzeket fizet, hogy támadja az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket. Vajon sérülhet az ellenzéki etikai kódex?

Karácsony Gergely nyelvtudása azóta lett téma a közéletben, hogy a múlt héten az Economistnak adott interjúban magát magasnak és soványnak, Orbán Viktort pedig alacsonynak és kövérnek aposztrofálta, amikor a kettőjük közti különbség került szóba. A Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje hiába kért nyilvánosan bocsánatot, úgy tűnik, nemcsak jobboldalról, hanem baloldalról is kapja a pofonokat, mert nem beszél angolul.

Az Europálya névre keresztelt, Facebookon futó internetes újság oldalán több érdekes posztból is lehet csemegézni. Az erősen a Demokratikus Koalíciót támogató lap százezreket költ olyan hirdetésekre, amelyekben Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, vagy Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét kritizálják. Mind közül a legérdekesebb a csütörtöki bejegyzésük, amelyben Dobrev Klára nyelvtudását hirdetik, és amellyel 500 ezer-egymillió ember elérését célozzák meg. Azt írják a DK miniszterelnök-jelöltjéről:

“Ő biztosan meg fogja találni a közös nyelvet a nyugat-európai országok vezetőivel. Neki biztosan nem fog kelleni tolmács! Ezért is ő a legalkalmasabb jelölt!”

Sejthető, hogy itt a Párbeszéd Magyarország miniszterelnök-jelöltjével, Karácsony Gergellyel kritikusak, akivel szemben Dobrev Klárát jobb jelöltnek tartják, mert a DK-s politikusnak angol, német, orosz és bolgár nyelvből van felsőfokú C típusú nyelvvizsgája, és mind a négy nyelven folyékonyan beszél és ír.

Az előválasztási ellenzéki etikai kódexben az ellenzéki pártok (Jobbik, DK, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) elnökei megegyeztek, hogy a dokumentumban elfogadott elvek mentén kampányolhatnak, valamint vállalták azt is, hogy a jelöltek a jelölttársaikkal szemben nem folytatnak lejáratókampányt, a médiakapcsolataikat a demokratikus összefogás sikerének szolgálatába állítják, illetve azt is, hogy 

“jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék.”

Ugyanakkor azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határoznak meg. Vajon az ellenzéki etikai kódexet az erősen DK-közelinek tűnő újság posztjai mennyire sértik, vagy sértik-e egyáltalán? 

Az Index levélben fordult a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért sajtóosztályához. Szerettük volna megtudni, hogy mi a véleményük a Europálya oldalán feltűnő posztokról. Utóbbitól, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, a DK azonban azt írta:

“A Demokratikus Koalíciónak nincs semmilyen köze az Europálya elnevezésű oldalhoz.”

Egy magas pozícióban lévő MSZP-s politikus azt mondta az Indexnek, hogy a jövőben, ha hasonló történik, a pártok nem fogják szó nélkül hagyni a dolgot, most azonban ebbe valószínűleg még nem állnak bele.

Szerkesztői lábjegyzet: Természetesen sem cáfolni, sem beigazolni nem tudom, hogy az Europálya oldalhoz lenne bármilyen köze a DK-nak, ami azonban tény, hogy a DK három alapszínéből kettőt (kék, sárga) használ ez a weboldal is, és szemre úgy tűnik még árnyalat helyesen is, így nem lepne meg, ha a panton-skála szerint az derülne ki, hogy teljesen véletlenül tökéletesen megegyezik a két színárnyalat. Az is tény hogy az oldal fejlécében egytelen magyar politikus jelenik meg és az Dobrev Klára. És az is tény, hogy elolvasva posztokat a kormány ellenes posztokat egy picit félretéve, az összes többi vagy a DK-ról vagy magáról Dobrev Kláráról és természetesen méltatással, a rájuk történő szavazásra biztatva.   Természetesen nem állíthatja senki, hogy ne lenne olyan ember, aki súlyos pénzeket költ a DK és Dobrev Klára népszerűsítésére attól sem elriadva, hogy az egyébként harcos társ miniszterelnök jelöltekre az ellenzéki összefogáson belül kisebb-nagyobb fricskákkal, pestisen szólva beszólásokkal éljen, mindezt úgy, hogy a világon bármi köze lenne a DK-hoz hivatalosan, félhivatalosan, vagy szürke eminenciásként a háttérben, de lássuk be azért ennek az esélye elég csekély.

Etikai Kódex tehát már van az ellenzéki összefogáson belül, csak úgy tűnik egyenlőre nincs hajlandóság ennek használatára..

Legutóbb a Momentum támogatásával induló Hadházy Ákos és az MSZP-s Tóth Csaba ugrott egymásnak, és az MSZP-s politikus még kérte is ez ügyben az Etikai Kódex alkalmazását, láthatóan sikertelenül. Tehát az Etikai Kódexet már megírták a politikai pártok írástudói, de alkalmazni, egyáltalán kinyitni azt még nem nagyon merik. Kérdés meddig, hiszen láthatóan élesednek az ellentétek, vagy máshonnan nézve elindult az előválasztási kampány, amibe úgy tűnik sok minden bele fog férni, amit az Etikai Kódex elvben kizárna. Kiváncsian várjuk ki lesz az első párt, illetve politikus az ellenzéki összefogásban, akinek a kijelentéseire kinyílik ez a közös könyv, melynek kikölcsönzéséhez még a könyvtárba sem kell ellátogatni.

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest