2024.04.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Madárhegyi flashmob és ami mögötte volt :-) Ha van párbeszéd, akkor van eredmény…

5 min read

Volt egyszer egy flashmob Madárhegyen (egész pontosan pár órával ezelőtt), ami egyben egyfajta kihelyezett lakossági fórum is volt, hiszen a rendezvényen megjelentek kérdezhettek azoktól, akik az Önkormányzat részéről szintén megjelentek.

Aza megtiszteltetés ért a Lokálpatrióta tulajdonos-szerkesztőjeként, hogy az eseményt szervező-rendező 3 legaktívabb kerületi Civil Egyesület engem kért fel publicistaként az esemény szóvivőjének, moderátorának vagy nevezhetjük akár porondmesternek is. Ezúton is köszönöm a bizalmat, amit természetesen elsődlegesen nem is a személyemnek, hanem Újbuda független hírportáljának szólt.

Nos ha már porondmesternek szegődtem akkor az én tisztem névsorolvasást tartani, így elsődlegesen ott voltak a Civilek a kerület több pontjáról, no nem annyian, mint lehettek volna, nem annyian, mint ahány tiltakozó posztjait lehet olvasni releváns kerületi facebook csoportokban és egyéb felületeken. Az viszont tény, hogy aki itt volt, az lelkes volt, és egyetértett abban, hogy Újbuda megtelt, túlépített, hogy meg kell mentenünk a még megmaradt zöldterületeinket, legyen az épp Madárhegyen, vagy a Saroktelken, netán a Hamzsabégi sétányon, és hogy a Zöld Újbuda ne csak kampány szövegek töltelék mondata legyen. Abban is egyetértettünk, hogy a civilekkel történő párbeszéd alapvető lenne Önkormányzat, kormány, ingatlanfejlesztők részéről is, no ha másért nem, mert ez a Mi, az itt élők kerülete, területe, zöldövezete (ez utóbbi már csak elméletben)

Aztán jelent volt a Görög András, az MSZP kerületi frakcióvezetője, önkormányzati képviselő, aki helyettesítette a terület Önkormányzati képviselőjét Keller Zsoltot (igazolt távollét, már a flashmob akció előtt befizetett családi útról volt szó) A képviselő úr ezentúl Orosz Annát is helyettesítette, aki alpolgármesterként az Önkormányzat Zöld koncepciójáról, azok eredményeiről, további lehetőségekről, esetleges kudarcairól vagy problémáiról beszélt volna. Jelen volt még Kreitler-Sas Máté az LMP  színeiben és természetesen önkormányzati képviselőként, a Momentum részéről pedig Pósfai István, A Mi Hazánk Mozgalomtól Novák Előd, aki szintén önkormányzati képviselői. is. Ha most valakiben felmerül a kérdés, hogy tényleg ilyen szerény az osztálylétszám, akkor igaza van, tény és való, hogy ennél több nebuló kapott meghívót, a hiányzás okai ismeretlenek.

És ki ne felejtsük a 3 civil egyesületet, akik értünk, sőt mondjuk ki rendre helyettünk küzdenek nap mint nap, hogy megmentsék, amit még lehet ebből a kerületből a gyerekeink, unokáink számára. Helyzetük nem egyszerű, mert a párbeszéd, hát szó-szó… nevezzük alkalminak. 

A Védegyletet egyesületet Bereczky Gábor főtitkár-helyettes, Popék Egyesületet Tóth Sándor Péter elnökségi tag mutatta be, míg a Körtér részéről Szécsi Ilona vezetőségi tag mutatkozott be.

És akkor a konkrét eredmények, amiket a Civilek felvetései alapján végül elértek egy adott Madárhegyi építkezés, Angyalka utcai lakópark kapcsán az ügyben eljáró képviselők:

A Madárhegyi, érvényes építési engedéllyel rendelkező építkezés ingatlanfejlesztője vállalja,

  • hogy az Önkormányzatnak 150-200 millió FT értékben ad forrást az adott terület fejlesztésének támogatására (A megegyezés aláírás előtt tart, így pontos összeg utána)
  • a lakóparknál játszótér fog épülni
  • lakásonként 1 helyett 1,5 parkoló (mélygarázs) épül az ingatlanon
  • a lakópark aljában üzlethelységeket alakítanak, ki, hogy azokban a helyiek igényei alapján indulhassanak vállalkozások, szolgáltatók, üzletek

A szerződés aláírása után meg fogom kérni Keller Zsoltot, hogy a végleges változatról adjon interjút a Lokálpatriótának. Sajnos a lehetőségek eddig terjedtek, hiszen egy kiadott építési engedély esetén már ki vagyunk szolgáltatva az ingatlanfejlesztőnek. Bízom benne, hogy előbb-utóbb eljutunk oda is, hogy rendeleti úton szabályozzák a parlamentben, mi mindent köteles műszaki és humáninfrastruktúra hozzájárulásként fizetni az ingatlanfejlesztő az adott terület önkormányzatának, illetve az építés során mi mindent kell betartania az élhetőség, a zöldintenzitás érdekében. A Védegylet, tekintettel arra, hogy ez volt a legtöbb, ami ebből az ügyből kihozható, a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet, a helyszínen lakossági ellenvélemény ebben a kérdésben nem volt.

Talán két napja írtam egy cikkben a mai rendezvény kapcsán , hogy 

TE OTT LESZEL ?

Most a rendezvény után azt kérdezném azoktól, akik önmagukat a kerületükért, a zöld környezetért aggódó Lokálpatriótának tartják,

TE HOL VOLTÁL ? (tisztelet a kivételnek)

ÉRTEM ÉN, HOGY EGY FACEBOOK CSOPORTBAN TILTAKOZNI SOKKAL KÉNYELMESEBB, DE AZT NE FELEJTSÜK EL MI, CIVILEK SEM, HOGY PONTOSAN ANNYIT VÁRJUNK EL MÁSOKTÓL (PL. AZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐKTŐL) EGY SZÁMODRA FONTOS ÜGYBEN, AMENNYIT TE MAGAD BELETESZEL AZ ÜGY ÉRDEKÉBEN…  PERSZE MI A FONTOS ÜGY, NOS HA ÚJBUDAI VAGY…KÁR IS EZT RAGOZNI

BAROMI JÓ DOLOG ÖRÜLNI, TAPSOLNI, HA EGY CIVIL SZERVEZET, VAGY EGY KISEBB LAKÓKÖZÖSSÉG EREDMÉNYT ÉR EL, MOMENTÁN A MI ÉRDEKÜNKBEN, A TE ÜGYEDÉRT, DE NEM LENNE EGYSZERŰBB, OLYKOR FELÁLLNI A FOTELBÓL ÉS LEGALÁBB RÉSZVÉTELEDDEL IS TÁMOGATNI AZOKAT, AKIK A SAJÁT IDEJÜKBŐL, ENERGIÁJUKBÓL ÉS NEM EGYSZER PÉNZÜKBŐL ÁLDOZNAK AKÁR ÉRTED IS… TERMÉSZETESEN LEHET ÍRNI, HOGY KINEK MILYEN HALASZTHATATLAN PROGRAMJA VOLT, KÉTSÉGKÍVŰL LESZ, AKINÉL EZ OLYAN SZINTŰ, HOGY ABSZOLUT FELMENTÉST AD A HIÁNYZÁS MIATT, DE NÉHÁNY ESETBŐL NEM GONDOLNÁM, HOGY ÁLTALÁNOS TENDENCIA VONHATÓ LE.

A flashmob viszont kiválóan sikerült, rövidesen, annak technikai szerkesztése után nyilvánosan is elérhető lesz, itt a Lokálpatriótában is.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest