2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ez a harc lesz a végső…Ma reggel a Fehérvári úton dübörgött, de lehet csak vánszorgott az előválasztási kampány…

8 min read

Ma reggel a Fehérvári úti vásárcsarnok előtt tartott határozottan rövid beszédet Dobrev Klára a DK Miniszterelnök jelöltje, aki ezzel egyben az Újbudai előválasztási kampányban is igyekezett erősíteni Gy. Német Erzsébetet. A rövid beszédben a jelenlegi kormány leváltása esetén a választópolgárokkal közös ország irányítást ígért, és ennek jegyében a színpadról lelépve elvegyült az ott jelenlévők közt. Akik bátran kérdezhettek tőle és Erzsébettől is, sőt ott volt Bakai-Nagy Zita, Molnár Gyula és a kerület Polgármestere, Dr. László Imre is.

Ha pedig valaki azon morfondírozna kire is voksoljon az előválasztáson, hát akkor annak megadatott a Kánaán, mert a DK rendezvényétől talán 5 méterre a Momentum is kitelepült, és ott volt nem kevés aktivistával Orosz Anna, az újbudai előválasztás másik szereplője is. Persze a nagyon jól értesült és tudatos várásló (akarom mondani szavazó 🙂 ) az gondolom kereste a harmadik indulót Barabás Richárdot is, az MSZP és a Párbeszéd jelöltjét, de ez kívánságuk most nem teljesült, és az előválasztáson egyre inkább járványszerű betegségként terjedő visszalépések árnyékában könnyen lehet, hogy nem is lesz már szükség arra, hogy Richárd standját keresgéljük Újbuda utcáin. Választópolgárként sem egy előválasztáson, sem egy konkrét országgyűlési vagy önkormányzati választáson nem örülök az egy vagy kétszínűségnek (kétszínűségnek másfajta értelemben sem), főleg nem ha pont a politika sokszínűségét és a választópolgárok akaratának fontosságát hangsúlyozzák felénk a pártok. MA már a 106 választókörzetben láthatjuk, hogy előválasztás “helyett”, választópolgárok döntése “helyett” az ellenzéki összefogáson belüli politikai harcok eredményeként sorra megegyezések, visszalépések születnek, és ez valójában a Momentum és a többiek közti választásra szorítkozunk. Kíváncsian várom Barabás Richárd és az Őket támogató pártok bejelentését, amiben cáfolják vagy épp megerősítik, hogy Újbuda sem lesz kivétel ebben a nem túl szimpatikus folyamatban.

Sikerült a helyszínen elérnem Orosz Annát és Gy. Németh Erzsébetet is, és mindketten vállalták, hogy nyilatkoznak az előválasztásokról, saját magukról és Újbudának teendő ígéreteikről, sőt Molnár Gyulával is egyeztettem és Ő is nyitott egy nyilatkozatra Újbuda független hírportáljának. Barabás Richárddal is készült volna interjú pár napja, de azt lemondta, fentebb leírtak tükrében talán kezdem érteni miért. A Lokálpatrióta mindenkinek megadja a lehetőséget, hogy elmondhassa az itt élőknek álláspontját, akár a 2022-es választás indulójaként, akár a jelenlegi Önkormányzat tagjaként, vagy civil szervezet, kisebb párt, egyesület képviselőjeként nyilatkozzanak és emeljük ki természetesen a kormány illetve a Fidesz helyi képviselői, a kerület országgyűlési képviselője is megszólalhat. Ráadásul a Lokálpatriótának van egy jó szokása, nem vágja meg, nem rövidíti le, nem zanzásít és kivesz mondatokat azok szövegkörnyezetéből, hanem az elsőtől az utolsó betűig megjelenteti a riportban elhangzottakat. Természetesen ezt általában követi egy szerkesztői lábjegyzet, amiben  a hírportál tulajdonosaként reflektálok, megírom a saját álláspontomat, de erre is bárki viszont választ küldhet és az is meg fog jelenni.  Van egy másik tulajdonsága is a Lokálpatriótának, ami már nem annyira kellemes (már akinek), nem előre egyeztetett puha kérdésekkel jövők, hanem bizony kellemetlen kérdésekkel is, és leginkább az itt élők kérdéseivel, problémáival. Nos ez az, ami miatt aligha lehet összetéveszteni az Újbuda Médiacsoporttal. 

DE vissza még a mai eseményre, a civilek roppant kíváncsiak is ezekre a megszólalásokra a rengeteg be nem váltott ígéret és politikai kampánybeszéd után. Azok az idők már elmúltak, amikor párt aktivisták, szimpatizánsok döntötték el a választásokat, már jó ideje a legnagyobb tábor azoké, akik kiábrándultak a politikai pártokból, akik számára a képviselők jelentős része hiteltelen, így el sem mennek előválasztásra, vagy választásra. A győzelemhez az előválasztáson, majd a választáson ezekre a választókra van szükség, főleg az egyébként rendkívül megbízhatatlan közvéleménykutatók által is prognosztizált igen csak kiélezett verseny alapján

És itt elérkeztünk a cikk címéhez a dübörög vagy vánszorog az előválasztás ? (sőt az egész 2022-es választás)

57 évesen már sok és sokféle választást megéltem, így ezek emlékéből is merítve, ha abból indulók ki, hogy egy ilyen kampány megmozduláson szinte több az aktivita a pártok részéről, mint a résztvevő, akkor ez nem csak azt mutatja, hogy ez bizony vánszorog, hanem azt is, hogy nagy a baj a pártok házatáján, mert láthatóan már elveszették a civilek, a lakosság figyelmét, érdeklődését. Ezen a mostani eseményen Dobrev Klárát jó ha 100, estleg nagy-nagy jóindulattal 150 ember vette körül (egy 160.000 ezres Újbudán), elég erőteljesen a nyugdíjas korosztályból. Mindezt Újbuda egyik legforgalmasabb helyén, a Fehérvári úti Vásárcsarnoknál és előre promotálva. Hangsúlyozom ez Nem Dobrev Klárának szólt, a város más pontjain is ott voltam hasonló, nem DK-s rendezvényen és a helyzet ott sem volt jobb. 

Ez egy üzenet a pártoknak, amiből jó lenne tanulni…Az emberek belefáradtak a pártok és politikusok ígérgetéseibe és  a parlamenti óvoda bohóckodásaiba is (közben ennek a Parlementnek a tekintélyét félti Kövér László, hát azt gondolom ideje felébredni ebben a tekintetben Kövér Lászlónak is). Frusztráltak, érdektelenek, olykor reményvesztettek az emberek, és remélem nem kell leírnom, hogy ez kiknek köszönhető. Az előválasztás eszméjének ledozerolásával, azaz politikai többszínűségből kétszínűség felé tereléssel csak tovább rombolja a politikai elit egyik oldala a már amúgy is megroggyant választói bizalmat. Szinte kikényszerítik a jelenlegi pártok, hogy a választók, a civilek kiemeljenek valakit maguk közül és elindítsák, de ha ez nem is történne meg, lehet kiábrándító lesz a részvételi arány az előválasztáson, majd a 2022-es választáson is…

Ez a harc lesz végső ….. Lehet sokaknak, érdemes készülni rá pártként és párt politikusként egyaránt. És az utolsó lehetőség, hogy a civil társadalmat maga mellé állítsa bárki is, az utolsó lehetőség, hogy végre vegyük komolyan minden oldalon a a választókkal, a civilekkel, a civil egyesületekkel a párbeszédet, mert a pohár betelt, és az emberek nem cirkuszi bohóc tréfákra kíváncsiak a parlamentben vagy épp önkormányzatokban, hanem teljesítményre azok felé, akik szavazataikkal bizalmat adtak, és egyre kevésbé adnak. A pártok önmaguk gerjesztik a folyamatot, hogy a civilek, a civil szerveztek kitermeljék előbb vagy utóbb a saját jelöltjeiket. Hangsúlyoznám civil szervezetek és nem pártok által celebrált álcivil szervezetek. 

Egy pillanatra visszaérkezve Újbudára kíváncsian várjuk, mely pártok, mely képviselők állnak ki a civilek elvárasai és mára már tiltakozásai mentén például holnap azaz vasárnap a Hamzsabégi sétányon a Civil Hétvégén. Újbuda nem kíván a teherszállítás közúti és/vagy vasúti tranzit útvonala lenni, különösen nem, ha extra bonuszként komplett zöld felületeket, sok száz fát áldoznak be ezért. A civil szervezeteknek vannak ötletei, javaslatai, hogy hogyan lehet megoldani a vasúti személyszállítás fejlesztését a Hamzsabégi sétány kiirtása nélkül. Tessék eljönni a rendezvényre kedves politikusok, és ha Önöknek nincs erre javaslata, akkor nekünk itt élőknek van. Gyakorlatilag a szervezők mindenkit meghívtak Önkormányzattól és kormánytól is, aki érdekelt lehet az ügyben, természetesen lehet távol maradni, de a civilek zsebében is lapul piros lap, és már nem félnek kiosztani. Saroktelek csak első ügy volt, bár én még arra sem mondanám a legfrissebb infók alapján, hogy az már egy lezárult folyamat.

Akkor kedves önkormányzati vagy akár parlementi képviselők találkozunk holnap….Talákozunk ? No csak mert a Civilek ott lesznek, és lassan már a csapból is az folyik, hogy mindneki nyitott a velük történő párbeszédre (ezt mondjuk civil oldalon nem pont így érzik). És ott lesz a Lokálpatrióta is, nyitott vagyok bárkivel interjúra, nyitott vagyok bárkivel nyilvánosan is az itt lakók érdekében ütköztetni az érveimet. És akkor legalább ott, mindenki előtt kimondhatja bárki, hogy Újbuda megtelt ! csak aztán legyenek mögötte érvek, tények, hogy akkor most mit is teszünk ez ellen. Lehet nyilatkozni Galvani hídról, Saroktelekről, Hamzsabégi sétányról, a személyszállítás fejlesztése mögé bújtatott teherszállítási tranzitról, toronyházakról, gombamód szaporódó lakóparkokról, a zöldintenzitás folyamatos csökkenéséről vgy bármi másról, csak amit mondunk azt utána tartsuk is be. 

Ígérem még vasárnap este azt is megírom, hogy kik tisztelték meg a civil társadalmat a jelenlétükkel….Nem mellesleg a Civil piknik egyben családi program, és kultúrális rendezvény is, hiszen egészen csodálatos plakátok születtek sokak örömére és mások bánatára…. Az ARC kiállítást is támogatta Önkormányzatunk, most itt a lehetőség, hogy legalább jelenlétükkel a HARC kiállítást is támogassák.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest