2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Civil válasz a terepasztal lovagjának, aki bár Dávid, de már Góliátnak érzi magát – Nyílt levél Vitézy Dávidnak a Hamzsabégi sétányról

9 min read

Kedves Dávid !

Végtelen örömmel olvastam minap a facebook oldaladon bejegyzésedet “A DÉLI KÖRVASÚT KÖRNYÉKI PARK ÉS KERÉKPÁRÚT TERVEZÉSE” témában, főleg hogy úgy fogalmaztál LEZÁRULT a tervezésre kiírt közbeszerzés. Értem én, hogy gyerekkorod óta rajongással gondolsz minden olyan közlekedési eszközre, ami kötött pályás, gondolom a terepasztal volt a kedvenc játékod, de azért felhívnám a figyelmedet arra, hogy most egy picit más a helyzet, mert teljesen véletlenül nálunk Újbudán emberek élnek arra felé, ahol te elefántként kívánsz áthaladni a Hamzsabégi sétány nevű porcelánbolton.

Tudom elfoglalt ember vagy mióta nem csak a villamosok menetrendjét tanulod meg kívülről, de tényleg nem szólt neked senki, hogy jelenleg az érintett terület ügyében bírósági per zajlik, aminek az ítélete akár keresztbe is húzhatja a Darth Véder nagyurat lepipáló sötét gondolataidat ? Nem kellene megvárni a bírósági per végét, na csak hogy ne dobálj ki számodra aprópénzeket, számunkra, választók polgárok számára talán fel sem fogható összegeket tervezési és egyéb díjakra ? 

“A Hamzsabégi park megújítása a helyben élők javaslatait maximálisan figyelembe véve, teljes körűen meg fog történni.”

-olvasom a bejegyzésedben. Most viccelsz ? Esetleg összekeverted más súlyos beruházási ötleteiddel a Hamzsabégi Sétányt ? Mit vettél figyelembe ? Egyáltalán jártál már a helyszínen, na nem óvodás korodban gondoltam. Ok segítek, van ott egy, az ott élők érdekeit védő Civil szervezet, tudsz Róla ? Nem, nem PopCorn, azt rágcsálni szoktad a terepasztal felett, a POPÉK Egyesületről beszélek. Ha tudod mit takar a név, meg egyáltalán a környezetvédelem, akkor virtuális vasutas szeletet küldök neked ha kitárod az ablakod. És ha már kitártad, akkor picit a szíved is kitárhatnád az ott élők felé. 

Látom nagyon töröd a fejed, nem kínozlak, szóval

Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület, akik a Hamzsabégi-Dombóvári-Sárbogárdi út környékének lakóit és a Hamzsabégi sétányt használó és szerető emberek érdekeit védik, no meg nem mellesleg azt a több száz fát, amiből Te gondolatban kiirtottál.

Mit mondasz ? Ja hogy nem érted mit jelent az élhető környezet.. ne aggódj lassan már mi itt élők sem, különösen mióta a Birodalom katonájaként épületes ötletekkel állsz elő.

És akkor az ötleteid:

“A Hamzsabégi út térségében a vasút építése miatt a vasúthoz legközelebb eső fák kényszerűen áldozatul esnek (ezek eleve közlekedésfejlesztésre kijelölt területen állnak). Ezek közül az átültethetőket a közelbe átültetjük, és a többit is pótoljuk.”

A betyárját de szépen fogalmazol, a vasúthoz legközelebb álló fák 🙂 Dávid 6 méteres sávról beszélsz a töltés mellett, nem parányi erdei ösvényről. Most adjak neked találos kérdést, hogy a sétány hányad része ez a 6 méter ? Édes fiam, hát ki tanított téged arra, hogy elbagatelizáld a történetet ? Ja meg a FÁK KÉNYSZERŰEN ÁLDOZATIL ESNEK… jaj hát ki a franc kényszeríti őket, vagy levelet kaptál tőlük, ahol kifejezetten kérték a csendes elhalálozásukat ? Segítek nem kényszerű, hanem kényszerképzet, mégpedig a Te fejedben. ELEVE KÖZLEKEDSÉFEJLESZTÉSRE KIJELÖLT TERÜLETEN ÁLLTAK..  Hát esküszöm nagyon vicces gyerek vagy Te, stand up comedyben a helyed, Ezeket a fákat 40 éve ültették itt, szóval ha jól értem már a 70-es évek végén eldöntött tény volt, hogy itt ha törik. ha szakad sztráda, sín, reptér, bármi, itt bizony közlekedés fejlesztés lesz. (azért ezt elég lassan sikerült összehozni, de sebaj) Te pedig mikor ezt követően megszülethettél a cumisüvegből szívtad azt a gondolatot magadba, hogy Te leszel a kiválasztott, aki ezt majd végre is hajtja.. DE álljunk már meg egy szóra, ha ezt 40 éve tudjuk, akkor mégis ki és milyen megfontolásból ültette a fákat ? Na mindegy az a hülye fa a hibás mert láthatóan annyi esze nincs, hogy jó helyen álljon. De aranyköpésed vége a legeredetibb, én már-már iskolai tankönyvek részévé tenném, az átültethetőket átültetjük a közelbe 🙂 Hová gondoltad a töltésre a sínek közé, netán a töltés másik oldalára a betonba valahová, vagy találtál valakit, aki közel lakik és befogadna néhány fát a kertjébe. Küldöm már neked képeket ezekről a fákról, csak hogy érzékeld mekkora fákat akarsz Te átültetni. Javaslom válts pár szót azzal, akinek van némi köze kertészmérnöki pályához.

“Az új gyalogos-kerékpáros átjárók környezetének rendezésén túl a vasúti töltés déli oldalán teljes keresztmetszetben dupla fasorokkal megújul a Dombóvári és Sárbogárdi út a parkolók rendezésével.”

Micsoda fordulat Dávid, mekkora ötlet, az egyik oldalon kiírtom a sétány jelentős részét, adok helyette betonfalat, hogy a másik oldalon dupla fasávot ültessek. Ez aztán a költséghatékony megoldás, nem beszéve erről a természetbarát gondolatról. Azért ilyenkor kezdek félni, hogy mi van ha egyik este nyugalomra hajtod a fejed és álmodsz valami érdekeset, amit másnap felkellve isteni sugallatnak vélsz.

A Déli Körvasút környezete közösségi tervezéssel készül. Első körben a projekt honlapján (https://delikorvasut.hu/…/zold-folyoso-a-dunara-a-deli…/) azt mértük föl, hogy a fejlesztési terület egyes szakaszait, csomópontjait hogyan használják az érdekeltek, mi a véleményük azok minőségéről, és milyen irányban változtatnának rajtuk. (Pl. zöldebb legyen, több sportolási funkció legyen, több vagy kevesebb parkoló legyen.)

📝A kérdőívet 567-en töltötték ki, köztük nagy arányban mondták el véleményüket a fejlesztés közvetlen környezetében lakók, de azok is, akik csak használják, vagy áthaladnak a területen. A zöldfelületek megújítása és kiterjesztése minden kitöltő számára fontos, de rendezett közterületekre és a zajvédelem megnyugtató biztosítására is nagy igénye van a Déli Körvasút mentén élőknek.
Na most fáradtam el igazán tőled…Közösségi tervezéssel ? Milyen közösségre gondolsz, a Zimbabwei vasútról álmodozók közössége ? Megint csak utalnék az egyik Újbudai Civil szervezetre, amit más Civil szervezetek is támogatnak törekvéseikben, a POPÉK-re, aki jól ismer Téged, írtak is neked, véleményük, ötletük is lenne bőven, csak hát ez a fránya közösségi tervezés, ebbe valahogy neked nem illettek bele. Összebarkácsoltál egy kérdőívet, amit 576-an ki is töltöttek, ez ha jól számolom fél Újbuda és  Hamzsabégi út környékén élőknek szinte 100%-a, hát igen ez aztán már mérvadó és ezerszer jobban képviseli az itt élők véleményét mint mondjuk az itteni civil egyesület. És ebből az 576-ból nem is mindenki ott él. Hát hallod, ha ennyi embert voltál képes válaszra bírni, akkor kár volt pénzt adnod erre a weboldalra. Ha helyette leültél volna a helyi civilekkel, akkor egy csomó pénzt megspórolsz és még finom kávét is kaptál volna tőlük. Mondjuk ha olyan kérdést is felteszel, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy több száz fát kivágva halálra ítéljük a Hamzsabégi sétányt, akkor lehet több mint 576 választ kaptál volna. És ki ne felejtsem a mondatodból, a Hamzsabégi sétány, momentán elég rendezett közterület, ergo találhatnál más homokozót is, ahjol kiélheted az erre vonatkozó elképzeléseidet.
 

“A Hamzsabégi sétánynál a mai parkfunkciók megtartását, visszaállítását szeretnék a válaszadók.”

Dávid egy pirinyót eltévedtél a málnásban. az itt élők mai parkjukat szeretnék megtartani, nem annak emlékét, amiből majd funkciókkal variálsz. Nem drága barátom, nem visszaállítani akarják, amit te birodalmi lépegetőkkel lerombolni szeretnél, hanem  megtartani ebben a formájában.

Góliát fiam, akarom mondani Dávid, aki lehet Góliátnak képzeled magad, ereszkedj már le a felhőid közül és gyere el holnap, június 13-án délután mondjuk 4 óra tájban a Hamzsabégi sétányra, a Civil Hétvége alkalmából, és akkor megismerkedhetsz az itt élők véleményével, ha már ennyi időn keresztül ez nem sikerült. Sőt még a civil szervezetekkel is találkozhatsz, ha már ennyire szereted a párbeszédet a lakossággal és azok képviselőivel (nem a parlamentben és az önkormányzatban ücsörgőkre gondolok, nem a birodalmi nagygyűlés résztvevőire) Meglátod milyen felemelő érzés lesz találkozni a lakossággal, legalább elmondhatod személyesen mekkora ötlet legyílkoni a sétányt, hogy a töltés másik oldalán helyette zöld sávot építs. Én meg esküszöm szóról-szóra megírom utána az aranyköpéseid, a birodalmi és önkormányzati sajtóval ellentétben teljes terjedelmében, vágatlanul. Na nehogy már egy ilyen Ökoharcos mondatai elvesszenek az univerzumban. És most jön a meglepetés, képzeld a civil szervezeteknek van ötlete hogyan lehet a személyszállítást fejleszteni ezen a részen a Hamzsabégi sétány megtartásával, és üsse csacsi hajlandók súgni neked.  Hogy mondod?…Dávid, nem figyelsz, mondom személyszállítást, hagyjuk már ezt a kínai selyemút tervet a teherszállítás erősítésére. Jobb helyeken nem beviszik a teherszállítást a városba, különösen vonaton, hanem körbe. Ja hogy az drága, ne viccelj majd arra is adnak kölcsönt Kínából, ha már ennyire belejöttek, és végül is  szerinted hányad része lesz a szállítandó áruknak kínai ?

Látom kezd megjönni a kedved, hogy ott legyél, így még egy bonusz csak neked, csak most… a helyszínen megnyitandó HARC plakátkiállításon találkozhatsz önmagaddal is (na nem mintha nem lennéál elég belőled már így is)  mint fanatizált birodalmi harcos, ugyanis a plakát készítőknek Te is múzsája voltál, és egy életre megemlékeztek rólad egyik másik alkotásban. Aztán nem el lopni, mi is sokáig szeretnénk gyönyörködni ezekben a szellemes, de közben elgondolkoztató művekben.

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest