2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egy reprezentatív felmérés szerint a választáson minden eddiginél magasabb lehet azok száma, akik elutasítják mindkét oldal pártjait…

3 min read

A Kutatócentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18-64 év közötti, gazdaságilag aktív, online népesség tagjai körében az ellenzéki előválasztásról.

Május utolsó 2 hetében a 18-64 éves, gazdaságilag aktív online népesség körében végzett (összesen mintegy 5.5-6 millió hazai felnőtt lakosra vonatkozó) reprezentatív közvéleménykutatásban arra volt kíváncsi az Index szerkesztősége, hogy a jelenlegi állapotok alapján mekkora részvételre lehet számítani az őszi ellenzéki előválasztáson. Természetesen arra is választ kerestünk, ki a legesélyesebb arra, hogy a szavazók véleménye alapján közös miniszterelnökjelöltként képviselje az ellenzéki összefogás pártjait.

A teljes kutatás anyag elérhető az index oldalán, én ebből most egyetlen dolgot emelnék ki, mégpedig a fidesz és az ellenzéki összefogás pártjainak egyöntetű elutasítását

Fenti ábrán látható adatok alapján minden eddigi választásnál magasabb lehet majd a szavazást elutasítók aránya, akik el sem mennek szavazni, de érdekes helyzetet teremthet majd az is, hogy akár olyan pártok is elérhetik a bejutási küszöbőt, akiknél ez eddig azért volt esélytelen, mert eddig a szavazók jelentős része csak a két tömbben tudott gondolkodni attól félve, hogy a kicsikre voksolva elveszhet a szavazata. 

Mostanra olyan mértékű lett már a kiábrándultság, a csalódottság mind a kormány pártban, mint az ellenzéki összefogásban, hogy már elhiszik, hogy olyan sokan lehetnek az egyik oldalra sem szavazók, hogy így reális esélye van a kis pártra leadott szavazatokkal azok parlementbe jutásának, vagy olyan mértékű a kiábrándultság a két oldalban, hogy már az sem érdekli az embereket, ha elveszik a szavazatuk, csak ne kelljen a nevüket adni egyik tömb megélhetési politikusainak további megélhetéséhez.

A Lokálpatrióta az elmúlt félévben már több cikkben is jelezte gyakorlatilag azt, amit most ez a közvéleménykutatás alátámaszt, és ez egyben azt is jelenti, hogy teljesen új politikai szereplőkre, akár pártokra van szükség, bizony eljött az ideje a valódi Civil jelölteknek is, mert végre nem pártokban, hanem emberekben gondolkozunk.

A jelenlegi politikai, egyben parlamenti pártoknak pedig el kell gondolkodni azon, hogy hová vezetett a féktelen acsarkodás és egymásra mutogatás mindkét oldalon. A “nagypolitika” szó szerint kiírta magát a választók fejéből, most már csak annak kell megtörténnie, hogy el kezdjünk ellenállni az pártok agymosásának és uszításának, és akár tetszik nekik , akár nem meg kell szüntetnünk az általuk gerjesztett és mesterségesen fenntartott megosztó politikát a szavazókat illetően. Ideje felébredni a csipkerózsika álomból, és a szavazatok megtagadásával megköszönni a jelenlegi politikai elit munkáját, majd megadni a lehetőséget számukra, hogy ismét gyakorolják a szakmájukat, ha egyáltalán van a civil életben, amire sokaknak 30 éve nem jutott idő. 2022-re még nem valószínű ilyen értelemben a teljes átalakulás, ahhoz már kevés az idő, de ha az történik a választáson, amit fenti ábra előre jelez, akkor ez a választás lehet az alapja annak, hogy pár év múlva robbanásszerű, mindent elsöprő változás jöhessen. 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest