2022.06.29.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A helyben élők véleménye is meghatározza majd a Hamzsabégi sétány jövőjét. – Nyilatkozta Bakai-Nagy Zita Újbuda egyik alpolgármestere.

7 min read

Vegyünk részt Újbuda zöldfolyosójának tervezésében!

erre kér minket, újbudai lakosokat és leginkább a Hamzsabégi út környezetében élőket Bakai-Nagy Zita alpolgármester facebook bejegyzésében :

Egyre több garancia alapján mondhatjuk, a helyben élők véleménye is meghatározza majd a Hamzsabégi sétány jövőjét.
✅Júniusban eldőlt, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) – a Budapest Fejlesztési Központ koordinációjával – a Viköti Mérnök Iroda Kft. és a Lépték-Terv Tájépítész Iroda alkotta konzorciummal tervezteti a Déli Körvasút környezetének rendezését, a Hamzsabégi sétány vasútépítés utáni megújítását. ✅Újbuda Önkormányzata értesült arról, hogy a referenciáik alapján a tervező konzorcium tagjai pont olyan tervezési módszertannal dolgoznak és olyan korábbi átalakítások megvalósításában szereztek tapasztalatokat, ahol érdemben képesek voltak beépíteni a helyben élők véleményét egy-egy beruházás tervezésekor.
ℹ2019 óta Újbuda Önkormányzatának pont az volt a célja, hogy mentse a még menthetőt a zöld folyosó megőrzése érdekében a vágánybővítés környezetében.🌳
✅Minden helyben élőt arra kérünk és arra biztatunk, hogy a nyár második felétől a kora őszig tartó időszakban legalább hat alkalommal megrendezésre kerülő közösségi tervezésben vegyen részt és ahogy eddig is, aktívan mondja el véleményét a konkrét tervekről. A vázlattervek készítése során közösségi tervezési alkalmakat tart a fejlesztő, ahol már konkrét kérdések eldöntését várják a helyiektől, például a teljes területen elhelyezendő parki funkciókra (játszóterek, sportpályák stb.), a terület jövőbeni tájépítészeti karakterére (növényállomány, bútorok, burkolatok stb.) vonatkozóan.
✅Az így kialakult eredményt a nyertes konzorciumnak figyelembe kell majd vennie és ezek beépülnek a tervekbe.
ℹBizakodásra ad okot, hogy a korábbi kérdőíves felmérésből már egyértelműen kiderült: a beruházás környezetében élők számára a zöldfelületek megújítása, kiterjesztése és a zajvédelem megnyugtató biztosítása elsőrendű prioritás, aminek megvalósítását Újbuda maximálisan támogatja.
Tudjuk, hogy egy kiemelt kormányzati beruházás alapvető célját nem tudjuk megváltoztatni.”
‼️Viszont Újbuda továbbra is fontosnak tartja a V0 vasútvonal előkészítésének folytatását párhuzamosan ezzel a fejlesztéssel és utána a mielőbbi megvalósítását, hiszen a V0 megépítése esetén a teherforgalom egy jelentős részét el lehetne terelni a főváros központjától. Így Újbuda megmenekülhetne a teherforgalom jelentős részétől.
❌Sajnos a hírekből pár hete Újbuda is arról értesült, hogy a NIF visszavonta a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tendert, pedig ennek elkészítésére 2 milliárd 451 millió forintot hagyott jóvá korábban a kormány.
‼️A későbbiekben a kerületieket időben fogjuk értesíteni a társadalmi egyeztetések és véleményezési eljárások konkrét időpontjáról.
 

Szerkesztői lábjegyzet :

Örömmel olvasom, és gondolom minden helyi lakos, aki a zöldterületek elvesztése, beépítése miatt aggódik, hogy Újbuda önkormányzata a lakosság, az ott élők bevonásával tudja csak elképzelni a Hamzsabégi sétány jövőjét.  Azt is megértem, hogy egy kiemelt kormányzati beruházás esetén nagyon szűk mozgástere van egy Önkormányzatnak, így ha kell kompromisszumok mentén minden dolognak örülni kell, ami a zöldterületeink megmentése érdekében megoldható volt.

Ami viszont nem derült ki sajnos ebből a facebook bejegyzésből, hogy a lakosság bevonása, véleményük feldolgozása a Vitézy Dávid által elképzelt a töltés másik oldalán történő zöld folyosó kialakítására vonatkozik, azaz továbbra is a földdel tesszük egyenlővé a Hamzsabégi sétány jelentős részét, vagy esetleg (ebben kevésbé hiszek) a zöldfolyósó helye is kérdés még, azaz nem eldöntött tény, hogy a jelenlegi töltés melyik oldalán lenne ez. Pedig ez alapvető kérdés, amit tisztázni kell, már a lakosági konzultációk előtt, és ha marad a Vitézy Dávid féle elképzelés, és csak arról várják az itt élők véleményét, hogy a Sárbogárdi úton mi minden lehessen a megépítendő zöld sávban, akkor ezt innentől már teljesen felesleges Hamzsabégi sétány jövőjének nevezni, hiszen így maximum múltja lehet. Arra viszont totál jó lesz ez a fajta terv, hogy összeugrasszuk a Hamzsabégi sétány és a Sárbogárdi út lakóit. 

Sokan, sok helyen megírták már, sőt a Harc plakát kiállításon is megfogalmazták, hogy ugyan minek zöld folyosó oda, ahol van, azaz mi abban a logikus, hogy egy meglévő zöld folyósót lerombolna azért, hogy pár méterrel arrébb egy másikat építsenek. Kivitelező szempontjából természetesen értem, hogy ez így jobb üzlet, (ahogy Gazdagréti téren is teljesen érthető volt, hogy nagyobb üzlet térkövezni, mint fűvesíteni) de a természetvédők, a helyi lakosok szemével ez egy értelmetlen és megmagyarázhatatlan elképzelés. Voltak olyan rendkívül értelmes gondolatok Vitézy úr és követőitől, hogy a jelenlegi sétányon egy burkolaton közlekednek a gyalogosok és a kerékpárosok, ami veszélyes,  de egyrészt ez csak megosztás és felfestés kérdése,és  ha kell mondjuk 50 cm-el még ez a járda szakasz szélesíthető is. Másfelől például a budapesti bicikli sávoknál sem jelentett problémát a tervezőknek, hogy itt-ott felvezessék a járdára a kerékpársávot, és úgy általában sorolni lehetne a végtelenségig azon utakat, utcákat, ahol a meglévő járdán lett kialakítva felfestéssel kerékpársáv és a gyalogos forgalomnak kijelölt hely, ami ezek szerint így már nem veszélyes.

Az is sajnálatos, hogy a BFK online felmérésének 576 résztvevője alapján komoly következtetéseket tudtak levonni, de a Hamzsabégi Sétány civil szervezete által indított petíció 5700 aláírójának véleményéből semmit nem sikerült leszűrni.

Azt gondolom ki kellene mondani az Önkormányzatnak is, hogy milyen variációkat tud legalább elvben támogatni, a Vitézy Dávid féle kreációt, amiben újbudaiak szavazhatnak, ötleteket küldhetnek be, vagy a hivatalos helyi Civil Szervezet a POPEK elképzeléseit támogatják, ami a Hamzsabégi sétány jelenlegi formában történő megőrzését tudja csak elfogadni jó megoldásnak. 

A vasúti teherforgalom fejlesztésére szükség van, ha akarjuk, ha nem, ha tetszik, ha nem, az viszont örök rejtély marad, hogy  visszamenőlegesen több kormány sem volt képes elindítani a V0 fejlesztést, beszélni róla viszont annál többet tudtak. Nagyjából olyan volt ez is, mint a Gazdagréti Tanuszoda, mindenki fel akarta építeni (gondolatban), mindenki fontosnak tartotta a projektet (főleg kampány idején) aztán ehhez képest évekig még az alapkövet sem találták meg, amit többször is leraktak, majd 30-35 évet kellett várni ara, hogy elkészüljön. Ha ez a tendencia, akkor a V0-án közlekedő teher és személyvonatokra még vagy 20 évet várhatunk. Az pedig egyenesen megmagyarázhatatlan, hogy irdatlan pénzt akarunk felvenni vasútfejleszetésre, ami az országot eladósitja, de szóba sem jött, hogy ebből a V0 projekt indulna. Nem inkább helyette átvezetjük a teherfogalmat Budapest, többek közt Újbuda Belvárosán, aztán majd 20 év múlva egy újabb hitelből megépíti majd valaki a V0-t is. Így kell ezt, így logikus, így kerül a legtöbbe, és közben mit számít egy Hamzsabégi sétány feláldozása, no meg sok ezer ember élete, ezek mint tudjuk pénzben nem mérhető valamik, max 4 évente szavazópolgári értékük van, azt meg valahogy kidumáljuk. 

 

A képek a Hamzsabégi Sétányon megrendezett Harc Plakátkiállítás pályamunkáiból lettek beemelve a cikkbe.

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest