2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Vasárnaptól regisztrálhatunk a koronavírus elleni harmadik oltásra

3 min read

Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holding Coronavirus, Covid 19 virus, vaccine vial

Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket – közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.

A hét második felétől a harmadik oltásra is foglalhatnak időpontot a www.eeszt.gov.hu honlapon azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást – jelentette be György István, az országos oltási munkacsoport vezetője. Elmondta azt is, hogy már kidolgozták az oltóanyagok felhasználásának lehetőségét – az azonban, hogy melyik vakcinával lehet a harmadik oltást elvégezni, az MTI összefoglalójából nem derül ki. A harmadik dózisra a háziorvosnál lehet jelentkezni, illetve az időpontfoglalón keresztül a kórházi oltópontokon is, ahol az orvos dönt arról, milyen vakcinát kapjon a jelentkező.

Mit lehet tudni jelenleg az oltási rendről ?

A pontos oltási rend már az operatív törzs előtt van, erről korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) adott ki közleményt. 

Az eljárásrendről a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház , az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői, virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői határoztak.

Miután az EMMI az előkészített szakmai javaslatot az operatív törzs részére átküldte, azt majd a kormány elé terjeszti. A kormány korábban közölte, hogy augusztus 1-jétől lehet majd felvenni elvileg a harmadik oltást annak, aki megfelel a szabályoknak.

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás − mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a közmédiának kedden.

A harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva, de az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt

− mondta Müller Cecília. Tájékoztatott továbbá, hogy a harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos dönt majd.

A fertőzésszámok ugyan alacsonyak, de

MOSTANÁIG 58 ESETBEN AZONOSÍTOTTÁK A KORONAVÍRUS DELTA-VARIÁNSÁT A MAGYAR MINTÁKBAN.

A tiszti főorvos nem zárja ki, hogy ez a vírusváltozat válik majd dominánssá az országban, és a megbetegedések 80-90 százalékáért felel majd.

Az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik, mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban – Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján – nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban, tette hozzá Müller Cecília.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest