2024.04.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

A klimakatasztrófa megérkezett, de vajon a józan eszünk is megérkezett-e a választásokra ?

5 min read

A 2022 tavaszi választás tétje sokkal nagyobb, mint gondolnánk, de nem azért, ami valószínűleg mindenkinek elsőre eszébe jutna, vagy egész pontosan nem elsődlegesen azért…

A 2022-es választás és persze az előválasztás már karnyújtásnyira van, és minden bizonnyal egyre több emberben kezd kialakulni, vagy már kialakult, hogy kire fog szavazni, vagy épp az, hogy senkire nem fog, pontosabban a két nagy oldalra nem. Érdekes módon vannak közösnek tünö elemek az ellentétes csoportokban, hiszen például az ellenzéki összefogást támogatók egyik legfőbb érve a kormány váltás mellett, a korrupcióval történő leszámolás, míg az egyik nagy tömörülésre sem szavazók, vagy a választást elkerülök meg azzal érvelnek, hogy 30 éve más se látunk, csak korrupciót, hazudozást, atyafi-féle osztozkodást-fosztogatást, így teljesen mindegy ki kerül hatalomra, a korrupció, a csalás-lopás már rendszer szinten minden politikai pártot teljes mértékben átszőtt, és ugyan minek asszisztáljunk ahhoz, hogy ki lophat innentől magának.

Tény, hogy párt színektől függetlenül már nagyon ideje lenne a megtisztulásnak, az átvilágításoknak, a felelősök elszámoltatásának, de mivel az elmúlt 30 év hatalomra jutott pártjaiban töménytelen példát lehet sorolni a korrupcióra, így aligha várható, hogy az egyik tolvaj elfogja a valóságban számoltatni a másik tolvajt, maximum 1-2 vezéráldozat jöhet létre alacsony szinten a nép megnyugtatására. Ennek ellenére, sajnos eljött az a pont, amikor már nem csak Magyarország szintjén nem ez a kardinális kérdés, hanem a klímakatasztrófa elkerülése. Már tényként kezelhetjük, hogy amennyiben  világ országai, a világ politikusai nem hajtanak végre drasztikus lépéseket többek közt a széndioxid kibocsátás tekintetében a 100%-ot erősen megközelítő csökkentést, akkor 2050-re a 2 vagy akár 3 celsius fokkal történő átlag hőmérséklet emelkdés következményeinek hatására már az emberi élettel nem összeegyeztethető állapot következik be, azaz az emberi faj kihalásának lehetünk tanúi.

Ha ez megtörténik, akkor az eddig összeharácsolt, összelopkodott, korrupcióból származó vagyonok is elértéktelenednek, ahogy maga az emberi élet is. Természetesen nem a Magyarországon bekövetkezhető változások fogják a negatív folyamatokat megváltoztatni, de minden egyes országnak hozzá kell tennie a saját terültén elvégzett drasztikus változtatásokat ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrófát, ezért nagyon nem mindegy, hogy mi, magyar választópolgárok mennyire építjük be a választások során az Zöld és Öko elvárásainkat a választási elvárásainkba, mit és mennyire követelünk meg a pártoktól hatalomra kerülésük esetén. 2030-ig el kellene érni a világnak a totális fordulatót, és még ez sem biztos, hogy elég, és mivel minden változáshoz, változtatáshoz idő kell, ezért nagyon nem mindegy, hogy 2022-es választáson kényszerítjük-e ki, vagy csak 2026-ban.

Természetesen ehhez a pártokon kívül ránk is szükség van, hiszen nem kevés lemondással fog járni a változás az élet számos területén, amiből talán a leglátványosabb, vagy sokaknak legfájóbb a dízel és benzin meghajtású autók gyártásának azonnali leállítása, és a meglévő gépjárművek kivonása a forgalomból. A tömegközlekedésre és közösségi közlekedésre történő nagyon gyors átállás, a kötöttpályás, elektromos közlekedés nagyon gyors fejlesztése, a kerékpározás és a gyaloglás előtérbe helyezése, amit talán a home office jelenség egy picit segíthet. Természetesen a folyamatnak vannak ennél szimpatikusabb, általánosságban támogatást élvező elemei is, ilyen a visszazöldítés, az esővíz hasznosítás megkövetelése, a hagyományos klímaberendezések kiváltása, az alternatív energiák használata, a szigetelési  rendszerek fejlesztése, és még lehetne sorolni. A lényeg, hogy nem maradt idő, szinte mindent egyszerre kell meglépni, ha szeretnénk, hogy a gyerekeinknek, unokáinknak is maradjon  lehetősége az életre.

Ennek egyik első lépése, hogy a 2022-es választáson milyen mértékben jelenik meg a klímakatasztrófa elkerülésére teendő drasztikus, azonnali lépések beépítése a leendő kormány programba, párt színektől függetlenül, és MI, választópolgárok mennyire vagyunk hajlandóak ennek betartatását kikényszeríteni.(ide tartozik a pártok közti együttműködés kikényszerítése is ) Ez pedig a mi fejünkben is szemléletváltást követel meg, ha szeretnék a gyerekeink szemébe nézni, a következő évtizedekben is. Ez most a mi felelősségünk, mert akik utánunk jönnek, nekik már nem lesz lehetőségük változtatni a visszafordíthatatlan folyamatok miatt.

Ez tehát az igazán nagy téte a 2022-es választásoknak, és természetesen mellette számoljuk fel a korrupciót is.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest