2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Augusztus 28-án minden újbudai lokálpatriótának, öko és zöld barátnak, természetvédőnek a Hamzsabégi sétányon a helye délután 4-től…

6 min read

ÉLŐLÁNC a Hamzsabégi sétányért, közel 1000 fa megmentéséért augusztus 28-án 16.00 órától. 

Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért eseménye, a rendezvény helyszíne természetesen a Hamzsabégi sétány. A propaganda beszédekben az elővárosi vasúti személyszállítás érdekében, valójában illetve elsődlegesen azonban a az Újbudát, mint tranzit útvonalat használó teherszállítás kapacitásának bővítése érdekében akarja a kormány kiemelt beruházásként a vasúti pályát bővíteni, és ennek keretein belül gyakorlatilag a Hamzsabégi sétányon 50 év alatt kialakult zöld folyósót lerombolni, többek közt mintegy 1000 fa kivágásával. 

Ez a példanélküli természetrombolás nem hagyhatja hidegen a sétány és környezetében élő, mintegy 15.000 embert, de egy emeberként kell fellépni ez ellen minden Újbuda, sőt Újbudán kívül élő természetbarátnak, a valódi zöld program híveinek, akik komolyan veszik a klimakatasztrófát és annak hatásait. Ami a Hamzsabégi sétányon készül az bizony ha kicsiben is, de hozzá fog járulni a klíma további rombolásához, hozzá fog járulni ahhoz, hogy Újbuda évről évre megtépázott zöldövezeti jellege akár végleg eltünjön. A kerület belvárosának egyetlen  összefüggő jelentősebb zöld forrása, ami nem csak itt élőknek, de a belvárosba érkezőknek is egy kis szigetet jelentett a kikapcsolódásra, a megpihenésre, az élhetetlenné váló kerületből történő kitörésre, még ha csak néhány percre is.

Miért kell mindenre bólintani, miért hagyjuk, hogy megtörténhessen ez a természet károsítás ? Miért hagyjuk, hogy közel 1000 fa a gépek martaléka legyen ? Miért tűrjük, hogy fák helyett beton és üveg “védőfal” tegye még nehezebbé az életünket, hiszen Újbuda belvárosa jelenleg is 3-5 fokkal melegebb, vajon mennyivel lesz magasabb az átlag hőmérséklet a jelenlegi zöld sziget megnyirbálásával ?

Sokan azt gondolhatják, mit is tehetnénk, úgy is az lesz, amit a politikai vezetés kitalált nekünk… Nos én is azt gondolhattam volna, amikor egy éve elindítottam a Lokálpatriótát, hogy források nélkül, segítők nélkül, a szabadidőmben egy független hírportállal ugyan mire juthatok ?  De hittem magamban és az ügyben, elhittem, hogy Újbudának igenis szüksége van egy független hírportálra és íme az oldal működik egyetlen ember munkájából, az olvasók száma folyamatosan emelkedik, rengeteg kérdést és köszönetet is kapok, az olvasók száma pedig már rég 100.000 felett. 

Ezzel a cikkel is szeretnék hitet és erőt adni mindenkinek, aki hisz a Zöld Újbudában, aki nem szeretné, ha kiirtanák a Hamzsbaégi sétányt. Ha hisztek magatokban, ha hajlandóak vagytok megmozdulni és tenni valamit most épp a Hamzsabégi sétány, a közel 1000 fa megmentéséért, akkor sikerülthet. Ehhez az első lépés, hogy 28-án eljöttök és a jelenlétetekkel is demonstráljátok nem lehet fölöttünk terepasztal szemlélettel döntéseket hozni, nem lehet tönkre tenni Újbudát, nem lehet elkövetni a kerület történetének egyik legnagyobb természetrombolását. Gyere te is, és hozd magaddal a családot, a barátokat, mutassuk meg, hogy a Zöld Újbuda nekünk mindennél fontosabb, mutassuk meg, hoyg nem csak a petíciót írtunk alá több ezren, de ha kell élőláncot alkotunk 28-án a fáink, az életterünk, a kerületünk, a gyermekeink és unokáink jövőjének megmentése érdekében.

És akkor íme a POPÉK Civil egyesület felhívása:

A POPÉK Egyesület a XI. kerületi Hamzsabégi-Dombóvári-Sárbogárdi út környékének lakóit és a Hamzsabégi sétányt használó és szerető emberek összefogását támogatja, hogy közösségként tudjunk részt venni a Kelenföld-Ferencváros szakaszon tervezett vágánybővítést érintő vitákban és elérjük, hogy valódi társadalmi egyeztetés jöjjön létre.
Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy NEM vagyunk vasútellenesek. Egyesületünk nem az elővárosi személyvonatok tervezett nyomvonalán szeretne módosítani. Nem ellenezzük a Déli Körvasút nevű vasútfejlesztési beruházást, hanem a jelenlegi tervek átgondolására kérjük a döntéshozókat a sínek közelében élő lakosság és a vasút mentén kialakult erdős, ligetes park, a jelenleg is létező zöldfolyosó megőrzése érdekében. Legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik!
Ragaszkodunk ahhoz, hogy a Hamzsabégi út Budafoki és Bartók Béla utak közötti rövid, sűrűn lakott szakaszán, ahol a sétány több száz 40-50 éves fájának elpusztításával járna a beruházás, maradjon a két vágány, a teherforgalom csökkentésével. Vágánybővítés helyett a modern vasútbiztonsági berendezések alkalmazását támogatjuk, valamint korszerű zajfogó kialakítását, de nem 10-16 m-es, oda nem illő vasbeton- és üvegfalat, amely sötétbe borítaná a parkot és a sínek közelében lévő lakásokat. Csak a növényzet sérelme nélkül kialakított zajvédelmet fogadunk el. A beruházás környezeti hatástanulmányából kiderül, hogy a jelenleg tervezett zajárnyékolót egyértelműen a teherforgalom indokolja.
Céljainkról, javaslatainkról bővebben az online petíciónkban és a blogon olvashattok: https://szabad.ahang.hu/…/ne-vagjak-ki-a-fakat-a…
https://popek11.blogspot.com/
A tavaly szeptemberi fáklyás felvonuláson majdnem 300-an gyűltünk össze, hogy jelezzük, nem értünk egyet az értelmetlen pusztítással.
Legyünk most még többen! Gyertek el, vegyük körül élőlánccal a kivágásra ítélt fákat!
Ne adjuk fel, hiszen még nincs minden veszve! A beruházás még csak feltételes közbeszerzési szakaszban van, a környezetvédelmi engedély ellen pedig per folyik. A tervek még megváltoztathatók, ha lesz rá politikai akarat.
Nem törődünk bele, hogy a Kelenföld-Ferencváros közötti kapacitásnövelés egyetlen lehetséges megoldása a vágánybővítés, a tömeges fakivágás és a gigantikus zajvédő fal megépítése, amelyet egyértelműen a növekvő teherforgalom tesz szükségessé.
Hívjuk fel magunkra a döntéshozók figyelmét! Továbbra is arra kérjük őket és a beruházót, hogy gondolják át a terveket, legyenek tekintettel azokra is, akik elszenvedik majd az építkezést és a forgalomnövekedést, ne pedig csak azokra, akik a javait élvezik! Fakivágás, újabb vágányok és támfalépítés helyett a Budafoki-Bartók közötti rövid szakaszon oldják meg más, korszerű eszközökkel a személyforgalom bővítését; emellett törekedjenek arra, hogy a V0 körgyűrű a Déli Körvasúttal egy időben épüljön meg, hogy a teherforgalom jelentős részét ki lehessen vezetni a fővárosból és a Hamzsabégi sétány mentéről.
 
A tervezett program:
16:00-tól gyülekező és közösségi piknik
18:00-tól ÉLŐLÁNC
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest