2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Példaértékű ítélet született negatív értelemben, innentől bűnözőknek áll a zászló. Persze ehhez asszisztáló hatóság is kell…

7 min read

Kiderült, miért nem ítélték el a cigit csempésző MSZP-s politikust

olvasható az index oldalán.

Egy ismerőse tette a csempészett cigarettát Legény Zsolt, az MSZP volt parlamenti képviselőjének kocsijába – írja az InfoPost nevű ukrán portál. Az eset még tavaly decemberben történt, amikor az MSZP diplomata útlevéllel rendelkező politikusát megállították az ukrán határon és nagy mennyiségű cigarettát találtak a kocsijában. A botrány után Legény Zsolt még aznap kilépett az MSZP-ből. Alább látható a videó, amelyet az ukrán hatóságok a lefoglalás után készítettek. 

Tavasszal az már kiderült, hogy Legény Zsolt büntetőügyében nem indult büntetőeljárás, de azt akkor nem írták meg, hogy mi ennek az oka. Most azonban az InfoPost kikérte az ukrán hatóságoktól kikérte a bírósági ítéletet, így derült ki az ügy pontos háttere. Eszerint Legény Zsolt ismerőse – aki egy büntetlen előéletű ungvári lakos – maga is bevallotta ezt

ÉS MEGERŐSÍTETTE, HOGY A POLITIKUS NEM TUDOTT AZ AUTÓJÁBA REJTETT ÁRURÓL.

Korábban egyébként a politikus is azt állította: nem tudja, hogy a cigaretta hogy került az autóba.

Az irat szerint az elkövető több mint 11 ezer doboznyi cigarettát vásárolt egy ismeretlen személytől. A dobozokon nem volt rajta a jövedéki adó megfizetését tanúsító zárjegy, de abban bízott, hogy így is el lehet adni külföldön a terméket. A bíróság szerint ezután 

“2020.12.10-én az 1. sz. Személy [az elkövető – a szerk.] Beregszászra utazott, ahol találkozott a 3. sz. Személlyel [Legény Zsolttal – a szerk.], akitől kölcsönkérte annak SEAT Alhambra típusú magyar rendszámú gépjárművét azzal a szándékkal, hogy rokonait egyik faluból a másikba szállítsa. Miután megkapta az említett gépkocsit, az 1. sz. Személy elhelyezte a törvénytelenül előállított dohánytermékeket a SEAT Alhambra típusú, magyar rendszámú gépkocsi csomagtartójában, letakarva azt sötét színű szövettel. Az 1. sz. Személy még aznap visszaadta a 3. sz. Személynek a fent említett gépjárművet, mivel az utóbbi külföldre szeretett volna utazni, emellett nem tájékoztatta őt az autóban lévő dohánytermékekről s arról a szándékáról, hogy ily módon külföldre szállíttassa a törvénytelenül előállított cigarettát.  “

Az ukrán férfi a határ átlépése után az első benzinkúton akarta átadni egy magyar állampolgárnak a cigarettát. Kérdéses persze, hogy Legény Zsolt tudta nélkül ezt pontosan hogyan akarták volna megvalósítani. 

A bíróság a történtek miatt bűnösnek találta az elkövetőt és végül 85 000 hrivnya (körülbelül 940 ezer forint) bírságot szabott ki rá. A cigarettát azóta a hatóságok birtokba vették,és úgy döntöttek, hogy megsemmisítik, mivel a dobozokon nincs zárjegy. Legény Zsolt SEAT Alhambráját pedig – amelyet korábban szintén lefoglaltak  – visszaadták neki.   

Szerkesztői lábjegyzet:

Nos teljesen életszerű, hogy egy politikus, akinek diplomata útlevele van (a fene se tudja miért) az odaadja az autóját kölcsön külföldön egy hozzá nem túl közel álló személynek, hogy az nyugodtan furikázza a családját egyik faluból a másikba. Gondolom előtte békésen sörözgettek a naplementében, és itt mesélhette el Legény Zsolt a furfangos ismerősnek, hogy Ő nem akárki, hiszen diplomáciai védettséget élvez, így fordulhatott meg az ukrán ismerős fejében, hogy az tök jó, akkor őt nem bánthatják a határon, hát használjuk fel ezt cigaretta csempészésre.

Természetesen az is életszerű, hogy Legény Zsolt miután visszakapta az autóját a világon semmit nem akart a csomagtartóba tenni, biztos komolyan vette a reklámot, hogy ha külföldre utazol bőven elég ha nálad van a Mastercard hitelkártya 🙂 

És persze azt sem különösebben firtatta a hatóság, hogy ukrán testvérünk ugyan milyen módon akarta kivenni a cigarettát a kocsiból Legány Zsolt tudta nélkül, miután az átment a határon. Gondolom egyszer csak megjelent volna véletlenül az autónál, persze még mielőtt hazaér Legény Zsolt, és megkérte volna, hogy legyen már kedves ismét kölcsön adni az autót, mivel a határnak ezen az oldalán is vannak kedves szállítandó rokonok, Zsolt meg addig egyen már meg egy Big Mac-et a mekiben. Mert ha ezt nem így tervelte ki a fifikás ukrán, akkor nem tudom miből gondolta, hogy Legény Zsolt hazatérését követően sem fogja kinyitni a csomagtartót, és becsületes magyar politikusként nem rohan azonnal a rendőrségre, miszerint fogalma sincs hogyan került 11.000 doboz cigaretta a kocsijába. Vagy a naplementés sörözésnél Legény úr azt is elárulta, hogy csomagtartófóbiában szenved, így azt soha nem nyitja ki, ne hogy valami démon kiugorjon belőle, így az ukrán barátunk biztos lehetett abban, hogy akár haza is érkezhet a politikus és akkor majd szépen besétál annak kertjébe, garázsába és Tescos szatyrokban az éj leple alatt sok tucatot fordulóval kiviszi a cigarettát az autóból. Az pedig már csak természetes, hogy ezt simán megcsinálhatta volna, hiszen Legény úr csomagtartó fóbiája olyan nagy nértékű, hogy nem csak nem nyitja ki, de még benne is hagyja a kulcsot az autóban, vagy nem zárja be, hogy ha a kedves Démon ki akarna szaladni a toalettre a csomagtartóból, akkor azt bátran megtehesse. Ha pedig felébredt volna a zajra Zsolt, akkor meg csak annyit monditt volna az ukrán alkalmi ismerős, hogy bocs nem akarta őt éjjel feleslegesen felzavarni, d emost derült ki, hogy a rokon Ukrajnában buta mód a csomagtartóban felejtette átszállítás közben a közértben vásárolt 11.000 doboz cigit, a család heti füstölnivalóját. Ezt szeretné most visszavinni nekik. Legény úgy meg gondolom pontosan tudja, hogy ilyenkor mit követel meg a vendégszeretet, így beinvitálta, alvóhellyel kínálta volna ukrán partnerét, majd másnap készségesen visszavitte volna a cigarettát az ukrán oldalra. Mondjuk ha akkor állítják meg, akkor azt már nem mondhatta volna, hogy nem tud róla.

Azt mondjuk nem nagyon értem, hogyha a hatóság szerint is szegény politikusunk ilyen rútul meg lett vezetve, akkor ugyan miért lépett ki pártjából viharos gyorsasággal még másnap. DE ami ennél is furcsább, hogy ha nem tudott a csomagtartóba rejtett cigiről, akkor miért vonakodott hosszasan kinyitni azt az ukrán határőrök kérése alapján. Ok diplomata kocsi, de ha tudom, hogy olyan ártatlan vagyok mindenben, mint egy ma született bárány, akkor ugyan miért jelentene problémát kinyitni a csomagtartót a határőrség kérése alapján.

Az esetből egy dolog egyértelmű, ha valakinek elegendő befolyása, netán pénze van, esetleg fifikás ügyvédje, akkor már csak egy végtelen hülye vagy korrumpálható hatóság kell ahhoz, hogy egy cigaretta csempészből áldozat legyen. Azt meg talán nem volt nehéz megszervezni egy nyomorgó Ukrajnában, hogy valaki fenti bödületes mesét előadja és magára vállalja a bűncselekményt rongyos egymilliós büntetés kifizetése mellett.(persze azt sem az “elkövető” állta, ez nem kérdés) Ha nem ez volt az autó első köre a határon, akkor 13 milliós szállítmányokból kiindulva, ezt a büntetést 1-2 kanyarból ki lehetett gazdálkodni, így mindenki békésen röhög a markába. Azon pedig nem fogok csodálkozni, ha Legény Zsolt egyszer csak megjelenik a politikai közéletben valamelyik párt színeiben, hiszen egy ilyen végtelenül tisztességes, ártatlan politikusnak közöttünk, a közéletben van a helye, ott amúgy is csak ilyenek vannak 🙂 Most szerencsére a hatóság, aki bebizonyította végtelen együgyű gondolkodását a határ másik oldalán van, de ne higgye senki, hogy ezt idehaza nem lehet hasonlóan megcsinálni.

Közben bolti kenyér lopásért természetesen nem 13 millió FT értékben simán lehet börtönbe vonulni… Bűnözni is okosban kell, előre megírt mesekönyv alapján, Érdemes lenne kiadni a sztorit tanulságos mesék címen, mert ha nem akarunk mindenáron az ukránból meleg félrelépőt kreállni, akkor tuti nem lesz probléma a könyvesbolti forgalmazásból. 

Végezetül íme a nyilvánosságra hozott video, csak hogy pontosan lássuk mennyire egyértelmű, hogy ilyen csekély mértékű cigaretta a csomagtartóban nem kell, hogy feltűnjön bárkinek is.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest