2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mostantól ingyenes a belépés jövő szezonig a Lágymányosi-öbölben működő strand területére és kibővítették a program lehetőségeket.

8 min read

A SHO BEACH üzemeltetője közösségi oldalán tette közzé a hírt, miszerint mostantól a jövő szezon kezdetéig ingyenes a belépés a Lágymányosi-öbölben működő strand területére. 

“A SHO BEACH nem csupán strand és sokkal többet tud annál, mint hogy “lehet fürödni, ha jó az idő”. Az önvédelmi oktatástól (pl ma) a jógáig, a SUPozástól a tábortüzes piknikezésig, a teqballtól az óriásjengán át a tollasozásig, vagy épp a röplabdázásig rengeteg dolgot tartogatunk Nektek, és ezek többsége (a piknik csomag, a SUP és a jóga kivételével) szintén díjmentes. Ha pedig megéhezel, vár a CHILL & GRILL bar elképesztő strandkajákkal és a CLOUD9 fagyizó fantasztikus ízeivel. Vagy csak sétálj egyet a meseszép SHO BEACH park területén, és ne feledd bejárni a kissé eldugottabb déli területünket is. 😊
 
A SHO BEACH hosszabb neve tehát mostantól: SHO BEACH BudaPart élményközpont és gasztro-kert (SHO BEACH BudaPart amusement center & gastro-garden).
 
😇 Gyertek 2021 szeptemberében is, nagyon sok szeretettel várunk benneteket❤️” -írja az ütemeltető facebook oldalán.
 
Nem rég Orosz Anna jelentette be, hogy sikerült tárgyalásokat követően megfelezni a kissé drágának mondható belépési díjat, de egyben azt is követelte, hogy az év minden napján legyen ingyenes a strand, mivel állítása szerint a különböző szabályozások, illetve az önkormányzat és a BudaPart között köttetett településrendezési szerződés szerint a Duna-partot nem lehetne elzárni az emberek elől. Az alpolgármester állítása szerint  jogszabály- és szerződésszegően tartják lezárva a Duna partot. 
Mivel az üzemeltető csak a jövő szezon kezdetéig teszi ingyenessé a belépést (és persze kérdés, honnantól kezdődik a szezon), ezért ez arra enged következtetni, hogy nem ért egyet Orosz Anna és Újbuda önkormányzatának álláspontjával és akár vállalják a jogi procedúrát is, ha az Önkományzat perbe kezd.
 

És íme a 2006-os előzmények, ami alapjén magánkézbe került a kérdéses terület is.

Amint arról még 2006-ban az Index beszámolt MDF-es támogatással, mindkét fórumos városatya szavazatával a XI. kerületi MSZP és SZDSZ eladta a Leisztinger-birodalomnak a lágymányosi Kopaszi-gátat. Az önkormányzat ellenzéki képviselője, Schneller Domonkos büntető feljelentés fontolgat ismeretlen tettes ellen. Mint ismeretes, az MDF-et a parlamenti választási kampányban támogató Tisztelet Társasága a Parlamentbe pont olyan képviselőt delegált, aki személyében is kötődik Leisztinger Tamás nagyvállalkozóhoz.

A XI. kerületi önkormányzat több mint másfélmilliárd forintért eladta utolsó, 25 százalékos üzletrészét az Öböl XI. Kft.-ben, amely a lágymányosi Kopaszi-gát hasznosítására alakult. Ezzel a kerület gyakorlatilag kiszállt abból a cégből, amelyet Leisztinger Tamás nagyvállalkozóval közösen alapított, és amely a gáton szórakozónegyedet és üdülőparkot épít ki.

Az üzletnek ad egy vajszínű árnyalatot, hogy Újbuda, azaz a XI. kerület vezetése hemzseg a fővárosi szinten meghatározó pártpolitikusoktól: Molnár Gyula kerületi polgármester az MSZP fővárosi elnöke, Lakos Imre alpolgármester pedig az SZDSZ-ben tölt be hasonló funkciót, ehhez jön még, hogy a beruházást megvalósító Leisztinger Tamás élettársa, Tüttő Katalin, az MSZP egyik budapesti középvezetője (jelenleg Budapest egyik alpolgármestere – szerk.). Az ellenoldali élharcos Schneller Domonkos viszont az egykori Demszky-káder, később kegyvesztetté vált Schneller István exfőépítész fia.

Az előterjesztést a Fidesz és a KDNP egységesen elutasította, az SZDSZ, az MSZP és az MDF pedig támogatta. Mindkét helyi MDF-es megszavazta a javaslatot, pedig korábban, amikor az MDF alpolgármestert állíthatott a szocialistákkal és a szabad demokratákkal közösen a testületben, a másik fórumos városatya a Fidesszel együtt kivonult az ülésteremből.

Leisztinger-ügyben viszont képes egységesen föllépni az MDF. Kérdés, hogy ennek mi az oka? Leisztingerhez kötődik az az MDF-es országgyűlési képviselő, Vas János, akit a Tisztelet Társasága jelölt a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciójába. A Tisztelet Társaságát korábban Schmuck Andorral és Leisztinger Tamással is kapcsolatba hozták.

Jó volt Leisztinger ajánlata

Az önkormányzat 110 millió forint értékben 1 százalékot még mindig birtokol a társaságban, de ez inkább csak jelképes tulajdon. A kerület több lépcsőben vonult ki a cégből Leisztinger javára. Összesen kétmilliárd forintot kapott az önkormányzat a Lágymányosi-öbölért, ahol éttermek, vízi színpad, klubhelyiségek, jachtklub, plázs és még számos létesítmény készül.

Leisztinger többmilliárdos beruházást hajtott végre a területen és két szomszédos telket is birtokol, erre hivatkozik az önkormányzat, amikor a nagyvállalkozóval való társulást magyarázza. A kerület illetékesétől megtudtuk, hogy az önkormányzat 38 százalékos nyereséggel szállt ki az üzletből, és Újbuda önkormányzata egyébként sem ingatlanfejlesztő, hogy tovább várjon a jövőbeni, bizonytalan bevételekre. Szerintük most volt érdemes kiszállni a cégből, és Leisztinger árajánlata megfelelő volt.

Alacsony volt a vételár a Fidesz szerint

Nem ért egyet ezzel az érveléssel Schneller Domonkos, a Fidesz helyi képviselője, a Fidelitas budapesti elnöke. Szerinte áron alul adta el részesedését az önkormányzat, átszámítva mintegy 10-11 000 forintos négyzetméteráron, ami egyszerűen nevetséges a folyamatosan felértékelődő Dél-Budán. (Igaz, ez a négyzetméterár némileg megtévesztő, mert beleszámították a Lágymányosi-öböl vízfelületét is.)

Schneller szerint az önkormányzat háromszoros áron értékesíthette volna a telkeit, ha már a Leisztingerrel való társulás idején más feltételeket szab a vállalkozónak. A Fidelitas-vezető úgy véli, az önkormányzat értéken alul apportálta a Leisztingerrel közös cégbe lágymányosi ingatlanait.

További vádak

Ezután olyan szindikátusi szerződést kötött a kerület, amely garantálta, hogy az önkormányzat nem érhet el értéktöbbletet a terület esetleges későbbi felértékelődésekor, harmadrészt az önkormányzat olyan szabályozási tervet fogadott el a Leisztinger tulajdonában lévő ingatlanokra már korábban is, amelyek a nagyvállalkozó telkeit jelentősen felértékelték, anélkül, hogy ebből a kerületnek haszna lett volna – folytatta Schneller. Negyedrészt áron alul adta el végül a nagyvállalkozónak a Kopaszi-gátat, a Lágymányosi-öböl part menti területeit Újbuda – vélekedik a fideszes politikus.

Mindezek után Schneller ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentés benyújtását fontolgatja.

A kerület vezetése szerint viszont nem áron alul adták el a telket Leisztingernek. Ő tisztíttatta meg ugyanis a mocsaras, sittel és szeméttel telerakott ingatlant, és ő vett fel hitelt is a beruházás finanszírozására. Az önkormányzatnak nem lett volna több milliárd forintja az üdülőövezet kialakítására, így viszont egy több mint száz éve hasznosítatlanul álló terület nyer új közfunkciókat.

Az 1-es villamost sem vezették át Dél-Budára

Schneller azt is kifogásolja: Leisztinger nem gondoskodik a terület közlekedési kapcsolatairól, így a megnövekedett forgalom enyhítésére például át kellett volna vezettetnie a vállalkozónak a Lágymányosi hídon az 1-es villamost, amelynek pályájából az alépítmény már eleve ott van a hídon.

A kerület illetékese az Indexnek elmondta: az önkormányzat 550 millió forinttal többet kapott az ingatlanért, mint amire pár évvel ezelőtt becsülték az értékét.

Az értékbecslés furcsaságai

Schneller erre azt mondja, hogy az értékbecslést utólag készítették, és abban direkt olyan árat határoztak meg, amely egyenlő volt a társaságba, az Öböl XI. Kft.-be került apport összegével. Vagyis szerinte az önkormányzat vezetése utólag igazolta magát, és az is érdekes, hogy az értékbecslés értékcsökkentő tényezőként vette figyelembe az önkormányzat telkei esetében, hogy nincs elfogadott szabályozási (rendezési) terv a Kopaszi-gátra, miközben éppen az önkormányzat lassította ennek a tervnek az elfogadását. (A szakbizottság már jóváhagyta a tervet, de a testület elé csak egy évvel később, az apportálás és az értékbecslés után került a javaslat.)

Schneller elismerte, hogy Leisztinger tett némi gesztust, hiszen nem az apport értékének megfelelő árat fizette, vagyis nem az apport összegét növelte meg a jegybaki alapkamaton felüli plusz másfél százalékkal, hanem összesen a jegybanki alapkamaton felül 3,5 százalékos évi kamattal növelte meg a vételárat, de még így sem jelentős az engedmény a fideszes városatya szerint, a kerület még így sem járt túlzottan jól.

Végül is Schneller szerint kétmilliárd forintért összesen 36 hektárt kapott Dél-Budán Leisztinger, ami a piaci árak egyharmadának felel meg.

Az önkormányzattól az Index úgy értesült, hogy az értékbecslés nem utólag készült. Több ilyen becslést is végeztek, ezek közül volt olyan, amelyik előzőleg készült, és volt olyan is, amelyik később állt össze.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest