2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Úgy tűnik meg van a ajánlások száma szerinti sorrend a miniszterelnök jelöltek tekintetében az előválasztáson, és bizony ez nagyon harmatos összességében.

6 min read

Népszava által közzétett aláírás-leadási erősorrend szerint Karácsony Gergely adta le a legtöbb ajánlást, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter pedig fej fej mellett halad. A lap ugyanakkor megjegyzi: a lista akkor nyeri el végleges formáját, ha majd az előválasztási bizottság deklarálja, hogy a jelöltek szignói közül melyek hitelesek.

A főpolgármester ajánlásai mellett a Dobrev Klára és Jakab Péter által leadott szignókat az átvételkor már megszámolták, míg Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András száma egyelőre önbevalláson alapul. 

A leadott támogatói aláírások, valamint a valóban érvényes szignók száma nagyságrendileg nem tér el egymástól, de ez ténylegesen csak akkor derül ki, ha az Országos Előválasztási Bizottság előbb ellenőrizte, majd hitelesítette a miniszterelnök-jelöltek által leadott aláírásgyűjtő íveket, ami a Népszava szerint hamarosan meg is történhet.

A miniszterelnök-aspiránsok szignóban mérhető népszerűsége a következő: 

  • Karácsony Gergely: 41 513
  • Dobrev Klára: 34 244
  • Márki-Zay Péter: 33 565
  • Jakab Péter: 31 803 
  • Fekete-Győr András: 25 000

 

Az Új Világ Néppárt elnökének, Pálinkás Józsefnek nem sikerült összegyűjtenie a 20 ezer aláírást.

Jakab Péter Ludas Matyi és az igazmondó juhász keveréke stílus ezek szerint nem jött át az embereknek. Persze nagy kérdés mennyire díjazták a Jobbik törzs szavazó bázisában a DK-val történő összeborulást.

Ami azonban ennél sokkal fontosabb, hogy az egész előválasztási jelölés, legalábbis Miniszterelnök jelölt tekintetében igen csak harmatos eredményt produkált 2 hét alatt, összesen cirka 164.000 leadott szavazatot sikerült összekalapozni, ha hozzáteszem a Pálinkás Józsefre leadottakat is, akkor cirka 170.000 szavazatról beszélhetünk úgy, hogy megengedett volt a többes jelölés is, így szavazók száma tekintetében  ez a 170.000-nél is jóval kevesebb. (saját felmérésem azt támasztja alá, hogy az általam megkérdezettek körében elég sokan éltek a többes szavazás lehetőségével) A szavazást leadok száma alapján én a 120.000 max 130.000-et tartom reálisnak, és azt gondolom ezzel a számmal messze nagyon bőkezű vagyok.

2018-ban a választásra jogosultak száma: 8.312.268 fő volt, tehát az előválasztási indulást biztosító ajánlások tekintetében 1-2% között mozog a résztvevők száma. (azt gondolom annak minimális az esélye, hogy egyéni körzetekben tömegével adták az ajánlást, csak Miniszterelnökre nem, de hamarosan ezek az adatok is nyilvánosak lesznek,) Ez még az ellenzéki összefogás által nem túl magasra tett elvárást, a 8%-ot is messze alul múlta. Ezek után nagy kérdés az előválasztáson mennyivel emelkedik majd ez az arány, de arra azért én komoly esélyt nem látok, hogy irdatlan emelkedés következzen be. Mondjuk ki az előválasztás eddig érdektelenségbe fulladt, és ez nem túl biztató az összefogás részére a 2022-es választásra, hiszen mint tudjuk az alacsony részvételi arány a kormánypártnak kedvez inkább. Nem is nagyon értem azokat a nyilatkozatokat, facebook bejegyzéseket, amikor szinte eufóriába estek, ha egy-egy képviselőjüknek 400 szavazatot sikerült összeszedni egy hét alatt. A 400 az olyan brutálisan alacsony szám, hogy aki azt nem szedte össze x aktivistával, utcán kiállva egy nap alatt, annak én megkérdőjelezném a támogatottságát. Láthatóan maga a politikai, a politikusok, a politikai pártok kezdik elveszteni a legitimitásukat, legalábbis a támogatói számok alapján.

Kicsit furcsa ez annak tükrében, hogy a piackutató cégek mit jeleznek előre a választások tekintetében, de végül is az elmúlt években igen csak nagy melléfogásokat láthattunk ezeknek a cégeknek az előrejelzéseiben.

Tanulság, hogy a politika iránti közöny várhatóan minden eddiginél magasabb szintet fog elérni, ahogy az is, hogy még mindig nem sikerül jól megszólítani a választókat az ellenzéki összefogásnak.  Azt gondolom hihetetlen rosszul lett kommunikálva az előválasztás, és a választók nagyon rosszul tolerálták a politikai alkuk alapján kialakított, és a választói akarattal nem feltétlen megegyező lehetséges indulók körét. Bár nem mondta senki, hogy minden egyes párt indítani fog jelöltet minden körzetben, de a kommunikáció alapjáén lehetett erre következtetni, és nem egy olyan körzet van, ahol totális felháborodást váltott ki egyes lehetséges indulók visszaléptetése, míg más esetekben a választók által vállalhatatlan jelöltek indítása. Márpedig, ha egy rossz jelöltet támogat egy párt, az a párt megítélésére is kihat, ami pedig más körzetekben általa indított vagy támogatott jelöltekre is negatívan hathat.

Személyes tapasztalataim alapján a jelöltekre adható ajánlások gyűjtése is rendkívül defenzív volt, azaz az aktivisták többnyire arra vártak, hogy majd odamennek hozzájuk, és kérni fogják, hogy hagy adhassanak ajánkást ennek vagy annak. A valóságban viszont úgy masíroztak el az emberek a pártok pultjai előtt, mintha nem is lett volna ott senki, azaz szó szerint nagyon sokan levegőnek nézték az aláírásgyűjtő pultokat. Érdekes adat lesz majd, hogy cirka 1-2 hét alatt hányan fogják aláírni a stop Gyurcsány, stop Karácsony íveket. Én ma azt mondanám hasonlóan szerény számok lesznek, mert éppen tömeget ezeknél a pultoknál sem láttam, bár az előválasztási ajánlás gyűjtő pultoknál tapasztaltaknál azért többet, de várjuk ki a végeredményt.

Enek a feltéelezésemnek mondjuik ellentmond Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján a budapesti Batthyány téren tett nyilatkozata:

“Öt nap alatt már több mint százezer ember csatlakozott a Fidesz által indított „Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony!” petícióhoz “

Ha ez igaz, akkor azért van min elgondolkodni az ellenzéki összefogásnak és változtatni az eddigi stratégián, bár ha ezt 2 hétre vetíteve duplázom, akkor azért óriási különbség nem látható kormány és ellenzék között, igaz a fidesz féle nyomtatványon nem lehet többes szavazást tenni, így azért  a különbség 35-40% is lehet.

Én ettől függetlenül általános politikai apátiát érzékelek a választóknál, nem csak valamely pártra kiterjedőt. Egy biztos ma már egy boltban sem lehet olyan eladókra alapozni, akik arra várnak majd csak megszólítják őket, és ez mint látható a politikai aktivisták terén sincs másként. Képezni, oktatni kellett volna az aktivistákat, nem lett volna haszontalan meghallgatni marketing kommunikációs szakembereket, bár ennek hiányát nem kevés politikus nyilatkozatai alapján is érezni lehet. Talán a leginkább kamikaze nyilatkozatokkal Fekete-Győr András rukkolt elő rendre, és lássuk be ezt lehet is érezni fenti helyezésében, mondhatni a Momentumnak igazából a saját vezetője a legnagyobb hátráltatója.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest