2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Megtört a jég, végre értekelhető fordulat történt a Hamzsabégi sétány megmentése ügyében, végre nyilvánosan is kiállnak az itt élők mellett…

6 min read

Karácsony Gergely és Orosz Anna is nyilvánosan felvállalja az itt élők érdekeit, és amennyiben az ellenzéki koalíció kerül hatalomra újra tárgyalják a vasútfejlesztést és a Hamzsabégi sétány ügyét.

Tegnap a Zöld garancia konferencián járt a lokálpatrióta, ahol az egyik előadó Karácsony Gergely főpolgármester és miniszterelnök jelölt volt. Úgy gondoltam eljött a nagy alkalom, hogy az Újbuda jövőjéért aggódók, a Hamzsabégi sétányon élők, a POPÉK Civil Egyesület, és minden természetvédő nevében kérdést intézzek Karácsony Gergelyhez és teljesen egyértelmű választ kérjek tőle, hogy amennyiben az ellenzéki összefogás kerül hatalomra és Ő pedig Miniszterlnökként képviselhetné a választókat, akkor felvállalja-e a Hamzsabégi sétány és az ott élők ügyét, mit fog tenni ennek érdekében ?

Karácsony Gergely : Nem ismerjük az esetlegesen már aláírt szerződések tartalmát, és felbontásuk után ezek következményeit, de azt biztosan ígérhetem, hogy újra fogjuk tárgyalni a vasútfejlesztés, és ezen belül a Hamzsabégi sétány ügyét.   

Na végre, nem kevés idő kellett ahhoz, nem kevés tiltakozás, petíció, fáklyás menet és nyílt levelek, hogy végre kézzelfogható ígéret történjen. Jó lett volna ezt elsőként a kerület Önkormányzatától hallani, azon belül is a polgármesterünktől, de álljunk mindenhez pozitívan és végre egy picit kifújhatjuk a levegőt, nem csak a bírósági ítélet hozhat megoldást. Mészáros Lőrinc pedig egyenlőre jobb ha Felcsúton hagyja a fagyilkos gépeit, mert ez a kör még nincs lefújva.

Az öröm még nagyobb, ha többen is megrősitik, hogy újra kell vizsgálni az egész vasútfejlesztés ügyét, és ezen belül is a Hamzsabégi sétányon tervezett természetkárosítást. A Popék Civil Egyesület 5 kérdést intézett Orosz Annához, mint Újbuda lehetséges parlementi képviselőjéhez, kérve, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba ebben az ügyben. Kerületünk alpolgármestere pedig nagyon gyorsan elküldte a Lokálpatriótának a válaszait, íme:

“Kedves PoPÉK tagok!

 

Köszönettel vettem a nyílt leveleteket, természetesen minden kérdésetekre válaszolok. Elöljáróban szeretném elmondani, hogy

  1. Támogatom az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztését Budapesten és az agglomerációban. A városi levegőt szennyező autók számát csökkenteni kell! Azt gondolom, ebben egyetértünk. Arról – veletek együtt – én sem vagyok meggyőzve, hogy ennek egyetlen lehetséges módja a 3. és 4. vasúti vágány megépítése a Ferencváros-Kelenföld szakaszon. 
  2. Meggyőződésem, hogy az elővárosi vasút fejlesztése kiemelt célunk kell, hogy legyen. Az viszont, hogy egy ilyen beruházás a Hamzsabégi sétányt, egy gyönyörű, árnyas zöldterületet veszélyeztessen, nem elfogadható!
  3. Azt gondolom, bármely nagy horderejű beruházás helyességéről csak úgy lehet felelős döntést hozni, ha azt alapos megalapozó tanulmányok, hatásvizsgálatok készítik elő, és az alternatív megoldások körültekintő felmérése előzi meg. 
  4. Pillanatnyilag az említett anyagok, az ehhez kapcsolódó szerződések titkosítottak, csak részben elérhetőek a nyilvánosság számára, beleértve az érintett Önkormányzatokat is. Ma nem látjuk a kormány asztalán azokat az alternatív megoldásokat, melyek 21. századi válaszokat adnak az elővárosi vasúti közlekedés és tágabban az agglomerációs közlekedés fejlesztésére természeti értékeink megőrzése mellett. 
  5. Ezért kormányra kerülésünk esetén minden kivitelezési munkát fel kell függeszteni mindaddig, amíg nem kapunk szakmai válaszokat a kérdéseinkre. Amennyiben az derül ki, hogy a Hamzsabégi sétány károsítása nélkül is elérhetőek a kitűzött célok, akkor támogatom ennek az új megoldásnak a megvalósítását. 

 

Eddig is, ezután is komolyan veszem a civilek kérdéseit. Legjobb tudásom szerint, elveimmel összhangban válaszolok konkrét kérdéseitekre:

 

  1. Igen, támogatom, hogy keressük meg azokat az alternatív megoldásokat, amelyek nem járnak a 3. és 4. vágány megépítésével, amelyek a vasúti közlekedés fejlesztése mellett más megoldásokat is kínálnak a gépjármű-forgalom csökkentésére. 

 

  1. Igen, támogatom a beruházás felfüggesztését a megfelelő független szakértői vizsgálatok idejére. A tervek és alternatívák vizsgálatán túl a gyanús kivitelezési közbeszerzést is felül kell vizsgálni. 337 milliárd forintos áron ugyanis Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd nyerte el a szakasz kivitelezését, amely példátlanul magas összeg – a Budapest-Belgrád vasútvonal értékének közel fele. Az eredmények függvényében pedig akár szerződést is kell bontani majd. 

 

  1. Igen gombot nyomnék azért, hogy a beruházásról szóló végleges döntést az elérhető információk és ismeretek birtokában tudjuk meghozni. A titkosítást fel kell oldani, az alternatívákat meg kell vizsgálni. Meg kell ismernünk a beruházás minden dokumentumát, és azok alapján lehet majd végérvényesen dönteni. 

 

  1. Kedves Kérdezők! Felelősségteljesen, a pillanatnyi információk birtokában ma azt tudom kijelenteni, ha van a céljaink elérése érdekében jobb terv, akkor támogatom a projekt leállítását. Viszont a minden körülménytől független leállítást nem tudom felelősséggel megígérni. Prioritás, hogy Budapest fellélegezzen, de ezt a Hamzsabégi sétány kockáztatása nélkül kell elérni!
  2. Igen. Örömmel vállalom, hogy a Hamzsabégi sétány ügyét megjelenítem az országgyűlési kampányomban és ezt a helyi civilekkel együttműködésben teszem. Meggyőződésem, hogy a NIF tervei nem csak a Hamzsabégi úton élőkről szól, de Budapestről, Magyarországról is. A Fidesz folyamatosan erőből tolja keresztül akaratát, akár az érintettek érdekei ellenében. 

Alpolgármesterként, képviselőként egy új politikai kultúra szerint dolgozom. Meg kell értenie mindenkinek, a fejlesztéseknél a helyi lakosság igényeit a tervezés első pillanatától  figyelembe kell venni!

 

Számomra inspirációt jelentenek Újbuda civil szervezetei, amelyek képesek megannyi ügyben felkészült, hatékony érdekképviseletre – ezt a példát fogom az Országgyűlésbe is magammal vinni. 

 

Tisztelettel,

Orosz Anna

Előválasztási képviselőjelölt, Újbuda (BP02)”

Szerksztői lábjegyzet:

Ahogy a címben is megfogalmaztam megtört a jég, most már két számunkra is fontos politikus kiáll a Hamzsabégi sétány megmentése mellett és újra kell tárgyalni a jelenlegi kivitelezési terveket. A POPÉK Civil Egyesület nagyon sokat küzdött, hogy eljusson idáig, ahogy az ott élők is minden erejükkel, ötleteikkel, akaratukkal, és ha kellett még pénzükkel is kiálltak az igazukért. Most végre van fény az alagút végén, most már nem csak reménykedni tudnak az itt élők, hanem még erőteljesebben küzdeni, megmenteni a környezetüket, meghallgatásra, megértésre, és szövetségesre találtak az ügyükben, amiért köszönet Orosz Annának és Karácsony Gergelynek is…

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest