2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Kezdődhet az új kelenföldi buszterminál és parkoló tervezése

2 min read

Lezárult a kelenföldi buszvégállomás átalakításának tervezésére kiírt közbeszerzés, aláírták a szerződést, így indulhat a tervezés – írja Facebook oldalán Fürjes Balázs. Az átalakítás célja, hogy a BKK buszok mellett a Volánbusz járatai is egy oldalról, Őrmezőről induljanak, valamint bővítik a kelenföldi P+R parkoló kapacitásait is. – jelent meg a Portfolio.hu olalon

A tervezésre kiírt közbeszerzést a Közti Zrt. és a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. alkotta konzorcium nyerte. A szerződés aláírásával pedig elkezdődhet végre a buszvégállomás átalakítása.

A Volánbuszok végállomása az Etele térről az őrmezei oldalra költözik. A BKK járataival egy közös, fedett, modern buszterminál épül, mosdóval és különböző, ma még hiányzó szolgáltatásokkal. Az Etele téren így jelentős terület szabadul fel, ahol akár plusz zöldfelületet lehet kialakítani – írja bejegyzésében Fürjes Balázs. Az új végállomásra pedig rövidebb úton, és az autópálya bevezető szakaszának buszsávján gyorsabban juthatnak el az elővárosi járatok, nem kell majd az Egér út felé kerülniük.

Kelenföld egy hatalmas csomópont, itt található 1-es,19-es, 49-es villamos és a 4-es metró végállomása, és innen indul összesen 54 buszjárat a budapesti agglomerációba és a többi kerületbe. A csomópont jelentősége miatt pedig az ottani P+R parkoló kapacitását is bővíteni kell.

Megoldásként az őrmezei oldalon egy többszintes P+R-parkolóház kerül kialakításra, melyben legalább 1500 férőhely lesz reggelente. A bicikliseknek új kerékpártárolók, továbbá taxidrosztok, valamint K+R-parkolók is lesznek (csak addig állhatnak meg az autók, amíg az utasok kiszállnak).

A kelenföldi csomópont fejlesztése egy valódi dugócsökkentő beruházás, amely egyaránt szolgálja az agglomerációban élőket és a budapestieket, az autósokat és a tömegközlekedőket – írja az államtitkár.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest