2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egyre nyomasztóbb a csend a civilek szerint a Kelenföldi Városközpont ügyében, tavaly december óta várjuk a KÉSZ átírása ügyében a meghívót

7 min read

Ha a csend beszélni tudna, hol nevetne, hol meg sírna… (LGT)

Valami ehhez hasonlót éreznek most a kerületi civil szervezetek közül többen, a Kelenföldi Városközpont Megmentéséért Mozgalom gyanítom a leginkább…

Tavaly sok-sok tiltakozás és ellentmondás ellenére év végére úgy tűnt minden egyes párt az újbudai képviselő testületben magáénak akarta érezni az ügyet, és a meghírdetett pályázat a Városközpont eladása tekintetében érvénytelenítve lett. Akkor abban is nagy volt az egyetértés, hogy a kerületi építési szabályzaton (KÉSZ) változtatni kell a Városközpont területére vonatkozóan, hogy ezzel is gátját szabhassuk annak, hogy ide a Városközpont esetleges lebontását követően 8-10 emeletes épületeket lehessen emelni. Az Újbudai Civilek Tanácsa mondjuk már akkor is csak részmegoldásnak tekintette a KÉSZ átalakítását, hiszen a felújítást tudják a Civilek támogatni, nem pedig a lebontást, a KÉSZ viszont csak a beépítés paramétereiről tud dönteni, arról nem, hogy felújítás vagy lebontás és új építés történjen.

Azóta azonban nagy a csönd, mondhatni egyre nagyobb, pedig eltelt cirka félév. A kerületi főépítész nekem személy szerint arra tett ígéretet az utolsó testületi ülésen, hogy április végéig meg fog érkezni a meghívó a civileknek és elkezdődhet a konkrét munka a KÉSZ átalakítása ügyében. Meghívó azonban nem érkezett, viszont túl vagyunk egy választáson, ami az ellenzéki összefogás szempontjából elég siralmasan végződött, így feltételezések szerint az ellenzéki önkormányzatoknak, ideértve nem csak Újbudát, de Budapestet is nem lesz egyszerű az élete. Talán jogos a félelem a civilek részéről, hogy mi lesz, ha olyan mértékben ellehetetlenül pl. Budapest Önkormányzata, hogy azonnal és bármilyen forráshoz hozzá akar esetleg férni. Mi van, ha addigra nincs átalakítva a KÉSZ, és a Főváros a jelenlegi szabályozás alapján ismételten meghírdeti eladásra az Ő tulajdonában lévő ingatlant ? Mi van ha a meghírdetést követően a Magyar Állam él az elővételi jogával, és akkor az Újbudaiak szempontjából csöbörből-vödörbe essünk, csak eddig a Fővárostól követeltük a felújítást, innentől meg az Államtól, aki persze gondolom örömmel fog mutogatni a Fővárosra, amiért a bérleti díjakból semmit nem költött felújításra.

És remélem senki nem annyira naív, hogy elhiszi az ingatlanfejlesztők, a betonlobbi feladta volna a hely megszerzését….Ugyan már…. nem véletlen, hogy a beadott pályázatok mögött nem a valódi fejlesztők áltak, hanem pár milliós törzstőkés, több esetben nem rég alakult cégek, akiknek megnézve a pénzügyi adatait egy normális önkormányzat akkor is elutasítja a pályázatát, ha két szintes bevásárló központra adták volna be a tervet. Azért egy ilyen projektnél kell lenni némi féknek abban a tekintetben is, hogy mekkora saját pénzügyi forrásokkal kell rendelkeznie egy cégnek. Persze építőiparban nem ritkaság, hogy a valódi befektető egy ideig titkolja a kilétét, és maga helyett álbefektetőket bíz meg a pályázat beadásra.

Azt már a helyi önkormányzat testületi ülésein épp úgy megszoktuk, mint a parlamenti közvetítéseket figyelve, hogy érdemei, a választók érdekében elvégzendő munka helyett sokkal több időt és energiát fordítanak a képviselők az egymásra mutogatásra, felelősség tologatásra, múlt idézésre. Szerencsére még helyi szintű Kövér úr vagy elvtárs még nincs, aki az Önkormányzat tekintélyét féltve milliós büntetéseket osszon ki. Pedig akár az Önkormányzat, akár a Parlament tekintélyét félti valaki, annak félelem helyett a választók bizalmának megtartásával kellene inkább foglalkozni. Persze Jakab Péter sem különb, aki meg úgy cirkuszol a Parlamentben, pedig tehetné ugyanazt civil támogatással azon kívül is, hogy a mutatványaira kiszabott büntetések megfizetését másokkal dobatja össze, pedig Ő sem a magyar átlag fizetésért ül bent a Parlamentben.

Nem értjük a késlekedés okát, nem értjük miért nem indul már el az egyeztetés a KÉSZ átalakítása ügyében. De amit még ennyire sem értünk, hogy miért nem indul el egyeztetés a civilekkel a felújítás lehetőségéről, amibe természetesen a Főváros bevonását is várjuk. Nem gondoljuk, hogy egyeztetések nélkül zsigerből annak a kijelentésnek kell esetleg helyt adni, hogy nincs pénz felújításra. (A kezdetektől fogva azt éreztük, hogy ez lesz az ok, ami mögé be lehet majd sorakozni, pedig érdemes lenne meghallgatni a Civileket, ők miként gondolkoznak erről)

Ráadásul azóta volt egy Önkormányzat által indított közvélemény kutatás, ahol a felújítás vagy lebontás kérdéskörben a megkérdezettek 61%-a felújítás mellett voksolt. Igaz ez csak egy 1500 fős kutatás volt, de az illetékesek és a felmérést végző cég is reprezentatívnak minősítette a kérdezettek összetétele alapján.  Mi civilek pedig cirka 25.000 aláírást gyűjtöttünk össze szintén a felújítás támogatására, akikből közel 15.000 közvetlenül a Városközpont térségében él. 

Kérdés mi lehet ezeknél ütösebb érv amellett, hogy Újbuda Önkormányzata, a Főváros, és a területileg illetékes Civil szervezet, illetve az Újbudai Civilek Tanácsának képviselői leüljenek egyeztetésre a felújítás lehetőségeiről. Maximum ott bárki kijelentheti, hogy nincs pénze felújításra, azt nem kívánja támogatni, de akkor legalább végre nyilatkoznak az érintettek, még ha ettől nem is fognak a Civilek térdet hajtani és elfogadni az épület lebontását.

De akkor mire ez a nagy “Csend”, ki és mire várakozik, vagy már zajlanak háttér tárgyalások, csak mi nem tudunk róla ? És mit mondanak alapvetően a pártok helyi frakciói, hiszen ellenzéki összefogás részéről pont úgy kampánytéma volt ez, mint a Fidesznél. Vagy akkor csak kampány téma volt, és nem valódi aggódás-támogatás ? Mi civilek türelmesen vártunk, elfogadtuk, ha nem is értettünk egyet azzal és örültünk neki, hogy helyi ügyek helyett sokkal több időt és energiát fordítottak a választási kampányra azok, akik az adott időpontban a kerület ügyeivel kellett volna foglalkozni, de ez már véget ért pár hete. Vagy most a leendő időközi választás visszi el a figyelmet a Városközpontról. Nos őszinte leszek, mint mindig, a Civileknek már nem igazán van türelmük, most már cselekvést szeretnénk látni, mégpedig minden egyes párt, minden helyi képviselő részéről. Talán azzal sem mondok újat, hogy ha már az újbudaiak többszörösen és ilyen magas számban megerősítették, hogy a felújítást támogatják, akkor nem csak a KÉSZ átdolgozását, és erre vonatkozó meghívót várjuk, hanem a kifejezetten a felújítás kérdéskört vizsgáló  munkacsoport létrehozását is, bevonva ebbe is a civilek képviselőit. Kéretik észrevenni, hogy a Civileket nem lehet kifárasztani, kivéreztetni időhúzással. Nem mellesleg valamelyik képviselő igazán beterjeszthetné nyilvános szavazásra, hogy most még félretéve a szükséges források előteremtésének lehetőségét, szavazzanak arról az általunk megválasztott képviselők, hogy kik támogatják a felújítást és kik nem. Ne sunnyogjunk, ne bújdokoljunk, tessék felvállalni, hogy ki van az Újbudaik többségének kérése,elvárása mellett, azaz a felújítás mellett és ki nem. De a Civilek is szívesen megteszik ezt a beadványt, ha a következő testületi ülésen szót adnak a képviselőnknek mondjuk 2-3 percben.

Várom a helyi pártok frakcióinak, képviselőinek, illetve az Önkormányzat vezetésének a reakcióját, javaslatait. Bízom benne, hogy mindenki az érdemi munka és a Civilekkel történő valós párbeszéd mellett teszi le a voksát, aki pedig nem, abban legyen már annyi kurázsi, hogy ezt nyilvánosan fel is vállalja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest