2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította a Rozsdaövezeti bizottság a Property Market BudaPart városnegyed fejlesztésének helyszínét Újbudán

3 min read

A BudaPart megközelítőleg tízéves, hat fázisban megvalósuló beruházás – 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre -, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.

Tehét ez az egyetlen projekt Újbuda népességét cirka 20%-al megnöveli, de vajon mit ad cserében Újbudának ez a rozsdaövezeti építkezés ? Vajon hány bölcsödei, óvodai, iskolai, körzeti orvosi rendelői férőhely kiépítésének a költsége terheli majd a vállalkozót ? Vajon hány parkoló létesül a területen belül. Vajon gondolkozik-e a fejlesztő azon, hogy miként kíván hozzájárulni a kerületi műszaki infrastruktúra fejlesztéséhez, hiszen az újabb 30.000 ember ki tudja hány darab autója (gyanítom több mint 30.000) a kerület közútjain is fog közlekedni (no meg a a kerületen belül a Főváros kezelésében lévő utakon is. Pontosan melyik híd közlekedését fogja lebénítani újabb 30.000-40.000, ne adj isten 50.000 autó ? Ha az ingatlan fejlesztők nem, akkor pontosan ki ad megfelelő forrásokat a látszámból adódó szükséges és elkerülhetetlen fejlesztésekhez ?

Idézem a HVG cikkét:

“Nem sokkal az után, hogy Tiborcz István megjelent a Kopaszi-gátnál folyó lakópark-fejlesztésben, a főváros legnagyobb rozsdaövezeti akcióterületévé nyilvánították a helyszínt.”

Milyen jogon dönti el Tiborcz István vagy bárki, akinek semmi köze nincs Újbudához, hogy ebbe a kerületbe még hány embert lehet belezsúfolni ? Milyen szintű lesz a zöldintenzitás az új lakóparkokban, mert ha olyan mértékű, mint a Kopaszi gát mentén történt építkezéseknél tapasztaltunk, akkor az  rozsdaövezetből betondzsungel lesz némi zöld nyommal.

És mi lesz a Dunaparttal, majd ezt is elzárják az itt élők elől, mint történt a Kopaszi gátnál?

A Kopaszi-gáttal szemben épülő BudaPart rozsdaövezeti besorolása kedvez a lakásvásárlóknak is, mert a rozsdaövezeti lakások után a vevők visszaigényelhetik az áfát – nyilatkozta a fejlesztő, de esetleg az itt élőket is megkérdezthetnék, hogy nekünk mi kedvez.

“A most bejelentett rozsdaövezeti akcióterületi besorolásról a 2021. májusában létrejött Rozsdaövezeti bizottság döntött. A testület javaslatok alapján határoz arról, hogy mely leromlott állapotú, korábban ipari vagy egyéb gazdasági célra használt ingatlanok kerüljenek be a programba. Eddig 46 területre érkezett kezdeményezés a bizottsághoz, ebből 16 akcióterületté minősítését támogatta a testület, és hat terület besorolását hagyták jóvá. A közlemény szerint a BudaPart a legnagyobb rozsdaövezeti beruházás Budapesten.”

Bár sokszor és sokan leírták (Civilek is), hogy Újbuda megtelt ! és nem kérünk újabb lakóépületeket és irodaházakat, különösen nem, ha azzal arányos infrastruktúra fejlesztés nem történik, de úgy tűnik Újbudán kevesen lakhatnak a döntéshozók közül, és nekik tök mindegy alapon öntik ránk az újabb és újabb “fejlesztéseket”

Újbuda elit gettósítása nagy ütemben folytatódik….

és még nincs vége, tegnap jelent meg egy cikk a Lokálpatriótában, hogy hol, milyen projekteknél várható a kiemelt állami beruházás státusz megadása a rozsdaövezetben, különösen Albertfalván, miután az Önkormányzat ezeknél nem támogatta a rozsdaövezeti besorolást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest