2022.10.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Rezsi Csökkentés, vagy Emelés? Van kiút???? Természetesen van, és ez nem a tarvágás az erdeinkben….

2 min read

A Gáz árának elszabadulása, ami várhatóan nem egy rövidtávú folyamat az államtól a magánemberig mindenkit gondolkodásra késztet és alternatív megoldásokat keresünk, de visszalépni kettőt és az erdők tarvágásával fatüzelésre átállni az aligha jó megoldás.

A Lokálpatrióta egy igazi szakértőhöz fordult és kért tanácsot, hogy mi lehetne a valós megoldás. Özv. Dr. Rudlné Bank Klára, az ELTE , vagyis a pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara , valamint a Földrajzi és Földtudományi Intézet nyugalmazott munkatársa, a Környezetvédelmi Tanszék Megújuló Energia Akadémiai Karának tagja tegnap Gazdagréten járt, és egy nyilvános beszélgetés keretében konkrét megoldási javasaltokkal élt, hogyan váltható ki a gáz pl. itt Újbudán, azon belül és Gazdagrét és környékén. A társasházak gázkazánjainak átállítása hőszívattyús redszerre, napelemes rendszerekkel kombinálva, zöld falakkal és tetőkkel kiegészítve jelentősen csökkentheti a rezsiköltségeinket, miközben nem szennyezzük tovább a környezetünket.

A riportban a szakértő kitért arra is, hogy az ország különböző részein eltérő megújuló energiaforrásokkal lehet, kellene kiváltani a foszilis energiahordozókat, sőt azt is elmondta, hogy valójában ezeket nem is megújulónak kellene nevezni. Több példát is felsorolt, ahol ezeket az eljárásokat már sikerrel alkalmazzák, mindössze politikai akarat, és közösségi gondolkodás kérdése ez. ráadásul a megtérülést cirka 5 éves időtartamban számolják, ami a gáz tartós kiváltása esetén nem egy lehetetlen vállalkozás.

Érdemes megnézni a riportot, mert nagyon egyszerűen és érthetően mesél a megoldásokról az előadó, az Önkormányzati képviselőinknek pedig egyenesen kötelező olvasmány, mert az energia válság kezelése ugyan központi kérdés és kormányszintű megoldásokat feltételez (ami mondjuk aligha a fatüzelés általánossá tétele), de önkormányzati szinten, kisebb-nagyobb közösségek szintjén is lehet és kell megoldásokat találni, viszont ezzel már nem lehet várni, azonnali cselekvés szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest