2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Hintsch György alpolgármester urat kértem, hogy reagáljon a 2 napja megjelent fáink kiszáradásával foglalkozó cikkre, Ő pedig reagált is, köszönet érte

5 min read

Miközben él és virul a külsős kertészeti vállalkozás Újbudán, közben ezt nem kevés fáról nem lehet elmondani, marad a közösségi locsolás…(ezzel a címmel jelent meg egy videoriport 2 napja a Lokálpatriótában) ITT ez a cikk visszaolvasható

A riportban Bárkovics József a Popék egyik vezetője azt kérte a riportot illetve a cikket juttassam el Hintsch György alpolgármester úrhoz és kérjem ki az állásfoglalását. Én eleget tettem a kérésnek, az alpolgármester úr pedig az állásfoglalásnak, íme az Ő válasza:

“A kerületben lévő új faállomány gondozása az ültetés utáni első 3 évben a fák tányérozását, ápolását, locsolását jelenti, ennek elvégzése az ültetést végző cég feladata, ezt a Zöldfelületi Csoport folyamatosan ellenőrzi, illetve az Újbuda Prizma ellenőrzéssel foglalkozó munkatársa is kontrollálja. Az első 3 évben a fák “garanciálisak”, amennyiben elpusztulnak-kiszáradnak, akkor az ültető cég újat ültet helyettük, ezt szigorúan be is tartatjuk. Sajnos előfordul, hogy a facsemeték kiszáradás, betegség vagy egyéb probléma miatt nem maradnak meg, ezek cseréjét a telepítést végző cégnek kötelessége megtenni, ingyenesen. 

 

Szeptember-októberben valamennyi 2020-21-22 évben ültetett fát ellenőrizni fogjuk, felmérjük azok állapotát, a szükséges cseréket elvégeztetjük. 

 

Az ültetés utáni 3. évben, a garancia lejártát követően a “fiatal fák” kategóriába kerülnek a facsemeték, átkerülnek az Újbuda Prizmához, utógondozásukat az önkormányzati cég végzi (jelenleg közel 1200 darab). 

 

A 2019. óta ültetett fákat heti rendszerességgel locsoljuk, a fiatal  (3-5 éveseket) fákat pedig havi 3 alkalommal. 

 

Az idei évhez hasonló hőséget és ennyire kevés csapadékot 1901 óta nem tapasztaltak hazánkban. Igyekszünk most mi is többet locsolni, fákat, cserjéket, zöldfelületeket egyaránt, mind a Prizmát, mind a külsős vállalkozókat erre kértük. 

 

Bár mindent megpróbálunk megtenni annak érdekében, hogy a kerületben lévő faállományt megőrizzük, sajnos az intenzívebb gondozás ellenére is sok fa kiszárad. Külön köszönjük a civil szervezeteknek, lakóközösségeknek, minden aggódó környezetbarátnak, aki partner abban a munkában, hogy megmentsük a fáinkat ebben a szárazságban. 

Hintsch György

Alpolgármester”

Szerkesztői lábjegyzet:

Tisztelt alpolgármester úr ! Kedves Gyuri !

Köszönöm a Popék Cicil Egyesület, a Lokálpatrióta és minden Újbudai nevében, hogy maximális gyorsasággal eleget tettél a kérésünknek és reagáltál a riportra.

Annak én személy szerint maximálisan örülök, hogy a fák ültetéséért és azok gondozásáért felelős vállalkozásnak van garanciális kötelezettsége és például adott fa kiszáradása esetén azt pótolni köteles, de azért jobban örülnék annak, ha ezek a vállalkozások a unkájukat olyan körültekintéssel végeznék, hogy ne legyen szükség kiszáradt fák cseréjére, mert ha háromévente fákat cserélnek, akkor soha az életbe nem lesznek dús lombozatú, árnyékot adó fáink a kerületben.

Annak is örülök, hogy van egy Zöldfelületi csoport illetve saját cégünk az Újbuda Prizma, akik ellenőrzik a fáink állapotát és ha kiszáradást észlelnek értesítik a vállalkozót, majd ellenőrzik, hogy az garanciális kötelezettségét elvégezte-e, de azt gondolom egy fa kiszáradása esetén meg kell állapítani annak az okát (és nem csak annyit, hogy meleg van, vagy aszály van), és ha a kiszáradás oka a locsolás hiánya, vagy annak nem rendszeres elvégzése, nem elegendő víz adagolása, akkor garanciális vállalás ide vagy oda, éle kell vonni a következtetések a vállalkozással szemben. nem mellesleg nem lenne haszontalan a Zöldfelületi csoport elérhetőségét megadni, mondhatni reklámozni, hogy az újbudaiak nemcsak nekem, de nekik is elküldhessék a fotókat a kiszáradt, vagy kiszáradás előtt álló fákról.

A riportban is elhangzott, hogy nem kevés panasz van a kertészeti munkákat elvégző vállalkozás, vagy vállalkozásokkal szemben a locsoláson túl is, ezért a lakosság örülne annak, ha hiányosságok esetén következményekkel is számolnia kellene a vállalkozásoknak, ráadásul fix 5 éves szerződés mellett még rendkívüli áremelést is benyújtottak az Önkormányzat felé, és az elfogadásra került. Egy fix hosszabb távúszerződésnek épen az lene az értele, hogy adott feltételeket ne lehessen változtatgatni, azaz mindkét fél rizikót vállal, cserében a hosszútávú szerződésért. bennem azért ilyen váratlan áremelések esetén mindig felmerül, hogy a vesztes vállalkozások vajon beszámították-e az árajánlatukba azokat a veszélyeket, amelyekre hivatkozva most az adott vállalkozó áremelését nyújtott be. Mert ha igen, akkor a nyertes cégnek ez a fajta eljárása nem csak velünk és az Önkormányzattal szemben nem túl korrekt, de a többi pályázóval szemben sem. Ha az önkormányzattal megkötött szerződésben egyébként nem volt árgarancia kikötve, az azért meglep, mert pár éves szerződések esetén azért ez gyakorlat szokott lenni.

Egy Újbudai lakos így fogalmazott a vállalkozás munkáját kiértékelve:

“Felszólítás, kötbérkövetelés, szolgáltatási díj visszatartása, kártérítés követelése az elpusztult fák miatt, végső esetben felmondás. Miért nem él a jogaival az Önkori?”

Végül én azt eddig sem értettem, hogy miért külső vállalkozás végzi azt a munkát, amit előtte a saját cégünk végzett el, ha pedig valamilyen általam nem ismert okból, már tényleg nem tudná költséghatékonyan ellátni a Prizma a kerületi kertészeti munkákat, akkor miért nem áll össze több Önkormányzat, hogy egy nonprofit cégbe tömörítve közös forrásokat beletéve legyenek ezek a munkák ellátva. Gondolom csak hatékonyabban lehet számon kérni alkalmazottat, mint szerződött vállalkozást.

2 thoughts on “Hintsch György alpolgármester urat kértem, hogy reagáljon a 2 napja megjelent fáink kiszáradásával foglalkozó cikkre, Ő pedig reagált is, köszönet érte

  1. A fákon rengeteg törzsön megjelenő hajtás van, melyeket lemetszeni kellene, mert nem kívánatos és felesleges tápanyagot, vizet vesz el a lombkoronától. A lombkoronát is ápolni kellene, a visszaszáradt ágakat ki kellene vágni és szükség esetén a lombkorona is igényli a visszavágást, jelzi, ha gyökérzet nem bírja. Persze a metszéseket nem a nyár közepén kell elvégezni.

  2. Kedves Lokálpatrióta!
    Segítséged kérem, hogy az alábbi ügyben kihez fordulhatok.
    A Regős utca 9sz házzal szemben lévő parkban “elfelejtenek” takarítani.A parkot ellepik a levelek, a lépcső alja balesetveszélyed, tégla van odarakva. Önkormanyzat reakciója: nincs pénz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest