2024.04.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Rajtad is múlik… csomagolás mentes boltokban vásárolt termékekkel Te is segíthetsz a környezetünk, a természet megmentésében…

4 min read

Életmódot váltani nem könnyű. Ez teljesen igaz a hulladékmentes és úgy egyáltalán a környezettudatos életmódra is, de vajon mit tehetünk ennek érdekében ?

  1. Tudj nemet mondani, hiszen valóban mindenre szükséged van, amit megvásárolsz az üzletekben. Tényleg muszáj az impulzív vásárlás rabjává válni, vagy képes vagy tudatos vásárlóvá válni… Megnézed, hogy amit megvásárolsz milyen összetevőkből áll ? És biztos hogy mindene gyes termékkel haza kell hoznod annak csomagolását is ?
  2. Mérsékeld a fogyasztást! és ehhez mérten mérsékeld a vásárlást is, ne a szemeddel, hanem az agyaddal vásárolj, és bizony az energiával és a vízzel is takarékoskodni kell. Ügyelj arra is ez alapján, hogy az élelmiszerek egy jelentős része ne a kukáéban végezze.
  3. Használd újra! Hasznosítsd újra ! Tényleg muszáj minden kévét eldobható pohárban meginni és minden ételt eldobható evőeszközzel megenni ? Keress fenntartható alternatívákat a kukádban lévő eldobhatós eszközeidre. Ugyankkor pl. egy befőttes üveget hányszor és hányféle módon lehet újrahasznosítani ?
  4. Komposztálj! Ha fenti pontokon végig mentél az lesz a végcél, hogy már csak az maradjon a kukába amit egy  egyszerű folyamattal vissza adhatsz a természetnek.

 

A fenti célok megvalósításában komoly segítség lehet mindenkinek a csomagolásmentes boltok rendszeres igénybevétele. Szerencsére ilyen boltot Újbudán is találhatunk.

A II. Civil Zöld Piknik programon találkoztam a Lemérem bolt egyik tulajdonosával, egy rendkívül, kedves, szimpatikus fiatal hölggyel, akivel az alábbi riportban a csomagolásmentes vásárlás fontosságáról beszélgettünk:

Anna invitálója az Üzletbe:

Csomagolásmentes élelmiszerekkel és zero waste kiegészítőkkel várunk boltunkban. A nálunk kapható kimérős árukat saját tárolóidban viheted haza, ezek lehetnek befőttes üvegek, vászonzsákok, műanyag vödrök és dobozok, hengeres tárolók. A bejárat mellett kérjük mérd le a tárolód súlyát és írd rá, ahogy kiírja a mérleg. Fedővel együtt ajánljuk lemérni, így nem borul ki véletlenül, amikor majd a pulthoz hozod. Nyugodtan szedj, szórj, önts amelyik csomagolásmentes termékből és amennyit szeretnél, itt nem a csomagolás dönti el helyetted a mennyiséget. Ha kész vagy a pultnál újra lemérjük, levonjuk a tárolód súlyát, így természetesen csak a megvásárolt mennyiséget fizeted ki.

Miért vannak üveges termékek is a csomagolásmentes boltban? Az üveges termékek csomagolását megköszönjük, ha visszahozod és mi eljuttatjuk a termelőnek, aki újratölti, így ezekből sem keletkezik hulladék, körforgásban tartjuk őket.

Termékeink házhoz is rendelhetőek a Wolt-on keresztük.

Készpénzzel és bankkártyával is tudsz fizetni az üzletben. Illetve már ajándékutalvány vásárlásásra is van lehetőség tetszőlegesen válaszott összegben és nevet is fel tudunk tüntetni rajta.

Szerdánként kutyabarát napot tartunk, így reméljük, hogy annak sem kellemetlenség ennek az egy napnak a kijelölése aki nem szeretne kutyával egy boltban vásárolni. Gyerekek számára pedig gyereksarkot alakítottunk ki a belső helyiségben, őket is szívesen látjuk. Kérjük, hogy figyeljetek rájuk, hogy ne nyissák ki az olajos csapokat. Nagyon köszönjük.

A szerves hulladékot begyűjtésében is segítő kezet nyújtunk, a bolttól nem messze létesítettünk egy közösségi komposztáló pontot, ahova bármi elhozhatja a szerves hulladékot. Keres a Bikás parki Komposztbarátok FB csoportot.

Címünk: 1119 Budapest Tétényi út 39. fszt.

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek 10 – 19

Szombat 9 – 13

“A Fenséges műanyag zacskó” elgondolkoztató film egyetlen zacskó útjáról a tengereken összegyűlt szeméthegyekig. A Mi felelősségünk is…

Egy elszabadult, és a széllel tovahömpölygő műanyag szatyor kalandos útját ismerhetjük meg, a bevásárlóközpont parkolójától a végcélig, a csendes-óceáni szemétszigetig, ahol a szatyor katartikus hangulatban egyesül a többi le nem bomló műanyag társával.

Mindössze 4 percet kell rászánni az életedből erre a filmre, és akkor talán megérted, hogy mindannyiunk felelőssége, a Tied is….

A narrátor a filmben Jeremy Irons, aki azért akármit nem szokott elvállalni, a filmen végig magyar felirat segít a megértésben. A film műfaja: áldokumentumfilm (mockumentary)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest