2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Még idén elindul a Gazdagréti tér visszazöldítése…A Védegylet főtitkár-helyettesével közösen ma megnézhettük az első terveket….

5 min read

A Gazdagréti tér átépítése, letérkövezése óta harcolt a Védegylet és az önkormányzati választás óta Keller Zsolt területileg illetékes képviselő a Gazdagrétiek érdekében, hogy visszafordítsuk a folyamatot, és a hősziget hatást gerjesztő térkövezés helyett minél nagyobb felületen történjen meg a visszazöldítés.

Ma Bereczky Gáborral, a Védegylet főtitkár-helyettesével közösen meghívást kaptunk Bakai-Nagy Zita alpolgármester asszonytól és Keller Zsolt képviselő úrtól, hogy tekintsük meg a visszazöldítési folyamat műszaki terveit és segítsük a véglegesítésben az önkormányzatot véleményünkkel. A megbeszélés végén egy rövid riportot is készítettem a részvevőkkel, amit érdemes megnézni, mert olyan dolgokat is hallunk a riportban, amire nem térek ki a cikkben.

Sajnos egy technikai malőr miatt Keller Zsolt nyilatkozatának az eleje lemaradt (technikai értelemben lejátszhatatlanná vált), de ezt a cirka 2 percnyi anyagot röviden összefoglalva arról szólt, hogy Zsolt konkrét számokat mondott a zöldítés mértékéről. Jelen állás szerint 18 fa kerül a Gazdagréti téren elültetésre és 10 un. zöld sziget kerül kialakításra. A térköveket sajnos teljes egészében nem lehet eltávolítani, illetve nincs értelme, mert olyan mennyiségű közmű, kábelek húzódnak a föld alatt, ami alapjaiban teszi lehetetlenné az adott terület egy jelentős részén a fásítást.  Mivel nem tudtam eldönteni, hogy közművel elhelyezkedése mennyire minősül nyilvános anyagnak, ezért azt nem fotózta,, de ha erre bárki kíváncsi és Keller Zsolt úgy ítéli meg, hogy ez nyilvánosságra hozható, akkor ennek sem lesz akadálya.

Íme egy fotó a kiviteli tervről:

Az oldalt látható számok sokat mondanak azt gondolom, hiszen 13% plusz zöldfelület az nem kevés egy akkora területnél, főleg ha hozzátesszük, hogy a közművek irdatlan mennyisége miatt a területnek szerintem (látva az erre vonatkozó műszaki leírást) jóval több mint 50%-a gyakorlatilag érinthetetlen, legalábbis fák telepítése szempontjából egyértelműen. A lombkorona borítottság növekedése pedig még ennél is fontosabb adat, hiszen a jelenlegi hősziget hatást hatékonyan csak a lombfelületek növelésével lehet elérni.

A kép balszélén látható a Prima és a posta előtti térköves placc, ami a legnagyobb hőszig hatást okozta, és az ezen elhelyezkedő 9 barna felület, azok mind zöldsziget kialakítását mutatják, nem kevés melléjük elhelyezett paddal. a legtöbb fa pedig a mezítlábas park környezetében lesz elültetve, így ha nem is pillatokon belül, de idővel ott lehet egy igazi árnyas-lugasos pihenő, ami minden korosztály számára szerintem egy igazi paradicsomi hely lehet majd. Az alpolgármester asszony ötlete alapján egy igazi “szomszédos” meglepetés is kerülhet majd ide, de aki kíváncsi mi is az, az hallgassa meg a riportot. Bereczky Gábor az első perctől nagyon aggódott a vízelvezetés helyett a vízhasznosítás problémája miatt, de amit ma  láttunk az alapján azt mondhatjuk, hogy úgy tűnik végre úgy tervezünk, hogy ne csak az ember szemének legyen látványos, de a növények szempontjából hasznos is. Nem lesznek dézsás fák, mert az idő bebizonyította, hogy ez egy életképtelen ötlet, a fáink elpusztulnak ezekben, viszont a telepítendő új fák már vízáteresztő réteggel lesz körülvéve és vízzsákos módszer is alkalmazva lesz (bocsánat, ha nem szakszerűen fogalmaztam).

A részvevők egyetértettek abban, hogy végre olyan megoldásokra kell törekedni, ami nem látszati, hanem  az egyre szárazabb nyári időszakokban is elegendő víz összegyűjtésére és hatékony megtartására is alkalmas, persze nem pótolhatja ez az öntözést, amiben önkormányzatnak , kivitelezőnek és itt élőknek közösen kell megoldást találni, de az idei év tapasztalatai alapján minden csepp víz számít, amit akkor nyerhetünk meg és menthetünk meg a fáknak, amikor éppen esik. Nem szabad elfelejteni, hogy a Gazdagréti tér bizony erőteljesen lejt, így egy nagyobb esőzés alkalmával is egyszerűen át fut rajta a víz, a jelenlegi térkövezés mellett esély sincs arra, hogy a víz legalább egy része a földbe kerülhessen.

Aki kíváncsi arra, hogy mikor kezdődik a kivitelezés, meddig tart, milyen ötlete, elképzelése van Zitának pluszban ezen a helyen, hogyan vélekedett a civil társadalom nevében erről a tervezetről Bereczky Gábor, a Védegylet főtitkár-helyettese, az nézze meg a lentebbi rövid riportot.

Gazdagréti lokálpatriótaként én nagyon örülök, hogy eljutottunk idáig és egyben köszönetet mondok civil oldalról a Védegyletnek és Bereczky Gábornak személyesen is, de épp így köszönet jár Keller Zsoltnak, aki 2 éve igyekszik ezt a projektet elindítani és Bakai-Nagy Zitának is, aki nem csak helyi képviselőként, de egyben alpolgármesterként is segített, lobbizott, hogy beteljesüljön minden itt élő kívánsága, és szép lassan visszazöldüljön a terület. És köszönet jár Hintsch György alpolgármester úrnak is, aki ismereteim szerint odaállt Keller Zsolt mellé és végig támogatta a visszazöldítést.

Ahogy a riport végén is megfogalmaztam, ha van párbeszéd, ha az Önkormányzat, helyi képviselők és a civilek le tudnak egy asztalhoz ülni és közösen gondolkozni az itt élők érdekében, akkor megoldás is lesz. (nem mellesleg ez egy 60 milliós projekt, így nem is olyan egyszerű megtalálni ennek a fedezetét egy adott költségvetésben. a mostani energia árak okozta sokkot is látva meg még nehezebb) Ilyen típusú eredményes párbeszédet kívánok a jövőben mindenkinek. Ez itt a mi kis falunk, megéri érte küzdeni és cselekedni is… mert jó itt lakni, jó itt élni, érdemes itt közösséget építeni együtt, egymásért és egymásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest