2022.06.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egymillió ember beoltására elég vakcinát vásároltunk az oroszoktól…

4 min read

Egymillió ember beoltásához elegendő, vagyis kétmillió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában, amikor találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Itthon: Ideiglenes használatba vételi engedélyt kapott Magyarországon a Szputnyik  V vakcina | hvg.hu

Az első hónapban 300 ezer, a második hónapban 500 ezer, a harmadik hónapban 200 ezer ember beoltására alkalmas mennyiségről van szó.

Az első adag egy hónapon belül érkezik Magyarországra – írta később egy Facebook-posztban Szijjártó Péter.

Az orosz vakcina a SZputnyik V.

A Szputnyik hivatalos neve Gam-COVID-Vak. Az elnevezés a kifejlesztő Gamaleja Intézet, a vírus nevéből és a vakcinából áll össze. A Szputnyik V-t (nem 5, hanem „vé”) márkaépítési célból találták ki, ez volt az első fellőtt orosz műhold neve.

A Szputnyik klinikai vizsgálatait 2020 júniusában kezdték el, majd augusztusban az orosz gyógyszerhatóság feltételesen engedélyezte a használatát Oroszországban. A tudományos világban felháborodást keltett, hogy

A SZER AZ ELŐTT KAPOTT JÓVÁHAGYÁST, HOGY A KLINIKAI VIZSGÁLATOK 3-AS FÁZISA, VAGYIS A TÖBB TÍZEZRES MINTÁN TÖRTÉNŐ TESZTELÉS MEGKEZDŐDÖTT VOLNA.

Amiatt is kritika érte az oltóanyagot a kutatók részéről, hogy a fázis 3-as vizsgálatok eredményeit sokáig nem lehetett elolvasni orvosi folyóiratban. A klinikai vizsgálatokat Indiától Fehéroroszországon és az Egyesült Arab Emírségeken át Venezueláig egy sor országban végezték. 2020 decemberében az AstraZeneca és az orosz gyártó bejelentette, hogy közösen fejlesztik tovább a vakcinájukat. Mindkét oltóanyag vektoralapú. 

Az oroszok augusztusi engedélye után Fehéroroszország december 22-én hagyta jóvá a vakcina alkalmazását, másnap pedig Argentína. Mostanáig Algéria, Bolívia, a Palesztin Hatóság, Paraguay, Szerbia, Türkmenisztán és Venezuela is megadta a használati engedélyt (Szerk- azért ez névsor annyira még nem bizalomgerjesztő) Az Európai Unió eleinte nem tanúsított érdeklődést a szer iránt, ám mivel a közös uniós beszerzéssel igen lassan érkeznek a vakcinák, előzetes tárgyalásokat kezdtek az orosz készítmény beszerzéséről. Eddig mintegy másfél millió embert oltottak be a Szputnyikkal, a zömüket Oroszországban. 

Magyarország ősszel kezdett el érdeklődni a Szputnyik V iránt, s az első uniós tagállam volt, amely megkapta az oltóanyagmintákat. A törzskönyvi dokumentációt az országos gyógyszerészeti intézet kezdte el elemezni, az OGYÉI munkatársai a héten ellenőrizték az oroszországi vakcinagyártó üzemet, és az orosz gyógyszerhatósággal is egyeztettek. Miután az OGYÉI jóváhagyta a készítmény alkalmazását , a Népegészségügyi Központ végső engedélyére volt már csak szükség, és szerdán ez is megérkezett. Innentől lehetséges a vakcina vészhelyzeti alkalmazása.

UGYAN AZ EURÓPAI UNIÓ TERÜLETÉN CSAK AZ EURÓPAI GYÓGYSZERHATÓSÁG ÁLTAL ENGEDÉLYEZETT VAKCINÁVAL LEHET OLTANI, ÁM EGY EURÓPAI BIZOTTSÁGI RENDELET LEHETŐVÉ TESZI, HOGY VÉSZHELYZETBEN IDEIGLENES HASZNÁLATRA BE LEHESSEN VETNI AZ OLTÓANYAGOT.

A Szputnyik V egy harmadik generációs vakcina, tehát ugyanazt a vonalat képviseli, mint a Pfizer vagy a Moderna készítménye. Ám a két amerikai vakcinától eltérően ez nem m-RNS-alapú, hanem úgynevezett vektorvakcina. Egy ártalmatlan adenovírusba juttatják be a koronavírus tüskefehérjéjét átíró gént, s ezt a szaporodásra, károkozásra alkalmatlan „vivő” vírust juttatják be az emberi testbe a vakcinával. A szervezetünk ennek révén gyártja le az immunrendszer számára létfontosságú vírusfehérjét, és kialakul az immunmemória.

Mivel a kormény bejelentette, hogy mindenki eldöntheti melyik valcinával oltatja be magát, ezért a jelenlegi, az orosz és a kínai vakcinával szembeni lakossági ellenállásból adódóan kérdés lesz-e egyáltalán egymillió jelentkező erre a vakcinára. Persze ha továbbra is jelentősen akadozik az egyéb vakcinák beszerzése, és a tavaszi, majd nyári utazásokat az oltási igazoláshoz kötik esetleg, akkor könnyen lehet, hogy hirtelen változni fog a lakosság hozzáállása az orosz vakcinához.

Index - Külföld - Orosz felügyelet: száz százalékos a koronavírus elleni  második orosz vakcina hatékonysága

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest