2022.11.28.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Úgy tűnik várhatóan február 4 és február 7-e között lesz az idősek beoltása korona vírus ellen.

3 min read

Országszerte oltanak az idősotthonokbanA Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) számít a háziorvosokra abban is, hogy ne csak beoltsák, hanem értesítsék is az időseket – áll abban a levélben, amit pénteken a NEAK valamennyi háziorvosnak elküldött.

A levelet megszerző hvg.hu szerint az is kiderül például, hogy a védőoltást február 4. és 7. között adják majd be a legidősebbeknek. A cikkben arról is írnak, hogy 1800 háziorvosi szolgálatnál összesen 18 ezer időskorúnak adnak majd be koronavírus elleni védőoltást.

AZ OLTAKOZÁS AZ INFORMÁCIÓK SZERINT FEBRUÁR 4-ÉN, CSÜTÖRTÖKÖN KEZDŐDHET MEG, ÉS FEBRUÁR 7-ÉN, VASÁRNAP ZÁRUL.

A Moderna-vakcinákat a házorvosok majd a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetik át, illetve kiválaszthatnak hat embert, akit betegszállító visz majd a megyei kórházi oltóközpontba, ahol viszont nem a Moderna, hanem a Pfizer vakcináját kapják meg. 

A levéllel egy időben az e-Jelentés rendszeren keresztül elküldték a háziorvosoknak azoknak a listáját is, akik már regisztráltak az oltásra. Ez egyébként egy prioritási sorrend is – életkor szerinti –, amelyet a háziorvosoknak követni kell a páciensek értesítési és oltási sorrendjében is. 

A megmaradó vakcina-mennyiség központi visszaszállítására, vagy hűtési időn túli felhasználására nincs lehetőség – figyelmeztet a NEAK. Hangsúlyozzák a pontos szervezés szükségességét, de arra már nem térnek ki, hogy mi a teendő, ha például a tíz oltandó idős valamelyike nem jelenne meg az adagjáért.

A NEAK főigazgatója emellett azt is kéri, hogy kísérjék figyelemmel a beoltottak egészségi állapotát, és abban az esetben, ha az oltást követően “nem kívánatos oltási reakció lép fel”, azt jelezzék a Nemzeti  Népegészségügyi Központnak, vagy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnak.

A Lokálpatrióta szerkesztőjeként azért maradtak kérdőjelek bennem a fenti hír alapján. 18.000 időskorú az borzasztóan alacsony szám a lakosság érintett életkorú vertikumához képest, sőt gyaníton ennél azért jóval többen regisztráltak korona vírus oltásra. Ha ebben igazam van, akkor vajon milyen módon történt, történik a kiválasztás, és mikorra tervezik ezen a korosztályon belül a további oltásokat ? Vajon azt ezt követően beoltott idősek is ugyanezt a két vakcinát kapják, vagy addigra már rendelkezésre fog állni az orosz, esetleg a kínai vagy bármiylen más vakcina ? Mivel a hír a HVG cikke alapján nyilvánosság előtt már ismert, vajon aza dott korosztályban lévők és oltásra jelenkezettek honnan tudják meg, hogy bekerültek-e ebbe a 18.000 fős csoportba ? Csak várnak, aztán vagy jön értesítés vagy nem, vagy küld a kormány minden érintettnek levelet, emailt, amelyben értesítik, hogy bekerült-e ebbe a körbe, vagy most még nem, és mikorra számíthat a sorrakerülésre ? Azért vannak még itt kérdőjelek, pedig az idős emberek már így is eléggé félnek, így számukra az információ majdnem olyan fontos, mint maga a vakcina.

 
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest