2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

április 19-től, tehát az általános iskolák nyitásának napjától várhatóan kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai;

4 min read

A csütörtöki kormányinfón, vagy pénteken a szokásos reggeli rádiós interjújában maga Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be az újabb járványügyi enyhítéseket, amelyeknek a része lehet a terasszal működő vendéglátóhelyek nyitása, illetve egy májusi időpont, amikortól oltási igazolvánnyal már lehet kulturális intézményeket vagy rendezvényeket látogatni.

 A teraszdíjakat (közterületfoglalási díj) is eltörli a kormány, hogy segítse a vendéglátósokat, bár ezt már számos önkormányzat ömagától is megette.

 

Egyes információk szerint, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egy olyan előterjesztésen dolgozik, hogy minél hamarabb kinyithassanak a teraszok, és lehessen újra rendezvényekre járni. A Telex forrásai szerint hamarosan bejelentik, hogy

  • április 19-től, tehát az általános iskolák nyitásának napjától kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai;
  • valamikor májustól pedig ismét lehet rendezvényekre és más helyekre járni, ha van oltási igazolványunk.

Utóbbi esetében május 1–10. közötti időpontot lehet hallani, de úgy tudjuk, hogy ebben a témában sokkal óvatosabbak még a becslések, és elképzelhető, hogy csak május második felében történik meg a nyitás a klubok, fesztiválok és más rendezvények felé. A terasznyitásról viszont úgy tudjuk, hogy már jövő héttől megtörténhet. Az más kérdés, hogy a legtöbb általunk megkérdezett vendéglátós, klubvezető és önkormányzat egyelőre maximum pletykák szintjén értesült erről – ha valóban egy-két napon belül jön a hivatalos bejelentés, az ugyanolyan meglepetés lesz nekik, mint a boltok és szolgáltatások újranyitása volt nemrég, amikor előző nap tudták meg, hogy másnap nyithatnak.

A rendezvényhelyszínek és teraszok megnyitása azért is fontos kérdés, mert így megmenekülhet a fesztiválpiac bátrabb része. A Volt és a Balaton Sound már bejelentette, hogy idén is elmaradnak a fesztiváljaik, a Sziget még nem kommunikált erről egyértelműen, de forrásaink szerint kicsi az esély arra, hogy az alapvetően nemzetközi közönségre célzó tömegrendezvényt az eredeti formájában meg tudják tartani augusztusban.

Az augusztus ráadásul azért is lesz különösen érdekes, mert a fesztiválok nagy része erre a dátumra lőtte be az idei rendezvényét. Augusztus közepére jelentették be a nagykovácsi Kolorádót, illetve a Fishing on Orfű pótdátuma is augusztus végére szól, ha nem jönne össze júniusban a fesztivál. Szintén augusztus közepét célozta meg a Velencei-tó partjára szervezett EFOTT, illetve még akad pár kisebb fesztivál, ahol még kivárnak a végleges döntéssel.

“Ha elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, akkor „adhatunk könnyítést azoknak, akiknek van védettségi kártyája: ki lehet nyitni számukra a szállodákat, a kulturális életet”, de erről majd akkor kell beszélni. Ha pedig az eddig nem regisztráltak azt fogják látni, hogy valakik ilyen könnyítést kapnak, akkor kedvet kapnak a regisztrálásra”

– ezt április elején nyilatkozta a kormányfő a Kossuth rádióban. Ez az idézet abszolút egybecseng azokkal az információinkkal, miszerint hamarosan bejelenthetik a kulturális és vendéglátó szektorra vonatkozó enyhítéseket, és hogy a későbbiekben emiatt is szükség lesz az oltási igazolványra. A 3 millió beoltottat pedig április 13-án elértük.

Némi ellentét, hogy a védettségi vagy oltási igazolás önmagában nem feltétlenül jelent tényleges védettséget. Magyarországon az első oltás után jár az igazolvány, noha az első oltás még nem ad teljes védelmet. Ezért elképzelhető, hogy ha májusban lesznek is tömegrendezvények, azokat még csökkentett nézőszámmal, szigorú járványügyi szabályozások alapján lehet csak látogatni.

Közben az iskolák 19-i nyitása is korlátozódótt az általános iskolák alsó tagozatára, illetve az óvodákra.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest