2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nem köteles visszafizetni a pénzt a szállásadó, ha a vendégnek nem érkezik meg a védettségi igazolványa a nyaralásig…legalábbis egy jogász szerint

3 min read

A 24.hu oldalon megjelent cikkben egy jogász nyilatkozott arról, hogy nem köteles a vendéglátóhely visszafizetni az előleget, ha nem érkezik meg az oltási igazolványa a vendégnek. (hiába van túl mindkét oltáson)

Salamon András jogi szakértő arról beszélt, hogy

“jogilag nem megalapozott a szállásdíj visszakövetelése. Akkor sem, ha a vendéget ugyan beoltották, csak az igazolványt még nem kapta meg. Ezt ugyanis a szálloda nem tudja befolyásolni. A védettségi igazolvány hiánya nem minősül sem vis maiornak, sem a teljesítés ellehetetlenülésének.”

Salamon hozzátette, hogy a védettségi igazolvány hiánya nem elháríthatatlan esemény, mert ma már szinte azonnal lehet oltatni. Ha nincs védettségi igazolvány, az a vendég érdekkörében felmerült olyan körülmény, amiért a felelősség a vendéget terheli és ez a felelősség nem hárítható át a szállodára – nyilatkozta.

“A szálloda nincs abban a helyzetben, hogy ellenőrizze, miért nem rendelkezik a vendég igazolvánnyal – erre sem hatásköre, sem jogköre sincs. Tehát kizárólag az utazó érdeke és felelőssége, hogy rendelkezzen védettségi igazolvánnyal, és az ennek hiányáért való felelősség nem hárítható át a szálláshelyre”

– mondta Salamon.

Flesch Tamás a szállodaszövetség elnöke viszont azt nyilatkozta, szinte biztos, hogy az így pórul járt vendégek visszakapják az előleget. Persze a szállodaszövetség álláspontja még nem kötelez semmire egyetlen szállásadót sem, különösen nem a magánszemélyeket, akik nem tagjai a szövetségnek.

Szóval van itt bizonytalanság, és aki utazni vágyik, ne adj isten lefoglalta már a szállását, és bár két oltás meg van, de igazolvány sehol, na annak ez most nagyjából az orosz rulet esete….ha szerencséje van, akkor a szállásadója Flesch Tamás üzenetét hallotta meg és aszerint cselekszik, ha kevésbé van szerencséje, akkor majd Salamon András jogi állásfoglalására hivatkozik.

És akkor még nem beszéltünk a megérkezett kártya esetleges érvénytelenítésének ellenőrzéséről, hiszen aki a második adag vakcina beadásáról már elfeledkezik, annak érvénytelenítik a kártyáját, de hogy ezt miből fogja látni, tudni a szállásadó az még rejtély. Ergo az is megtörténhet, hogy  cselesen nem mentem el a második oltásra és ennek ellenére bejutok a szálláshelyre, míg más becsülettel végig járta a két oltás kalandját és még sem jut be… 🙂 

Most erre mit lehet mondani ? Mondjuk az érvénytelenítési procedúrát simán elkerülhettük volna, ha csak a második oltás után adják ki az igazolványt, Tényleg érti bárki, hogy miért az első oltás után küldik, ha az önmagában ez még nem elég ahhoz, amiről a kártya szól ? Helyes megfejtőknek jár a virtuális balatonszelet 🙂

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest