2022.01.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nyílt levél a Tétényi úti Üzletközpont ügyében a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán civil szerveződés nevében számos Civil szervezet támogatása mellett

24 min read

A Tétényi úti Üzletház eladásának és várhatóan ennek lebontásának ügye egy újabb ingatlan biznisz, ami elég nagy port kavart a kerületben és persze elsődlegesen ennek közvetlen környezetében élők között. 

Tény, hogy a pályázati felhívás megjelenését követően, miután többek közt a Lokálpatrióta is cikket írt arról mi is áll a pályázatban, és talán ennek köszönhetően is azonnal elindult egy lakossági tiltakozás, megjelent a neten egy video nyilatkozat Gy. Németh Erzsébet, Molnár Gyula és Bakai-Nagy Zita közreműködésével. A videoban arról értesítenek minket, itt élőket a nyilatkozók, hogy az üzletház olyan műszaki állapotban van, amit már nem éri meg felújítani, ezért döntött úgy a nagyobb tulajdonos Fővárosi Önkormányzat és a kisebb tulajdonnal bíró XI. kerületi Önkormányzat, hogy azt az ingatlant, amin ez az épületegyüttes található eladják. A riportban az is elhangzott a Fővárosi Önkormányzatra és Újbuda Önkományzatára hivatkozva, azaz a két testület egyetértését sejtetve (tehát nem pusztán a DK állásfoglalását tolmácsolták), hogy itt sem irodaház, sem lakóépület nem épülhet, helyette egy a mostanihoz hasonló funkcióval bíró városközpont jellegű épületet várnak a pályázóktól, amiben a jelenlegihez hasonlóan üzletek kapnak helyet, sőt még azt is garantálták a nyilatkozók, hogy a mostani árszínvonalon fognak működni, csak korszerűbb üzletekben. (kérdés ezt a pályázok is tudtálk-e, mert ezekről egy árva szó sincs a pályázati felhívásban, persze mondhatjuk, hogy ez abban a nem nyilvános részben van, amit csak az kap meg, aki letette érte a kiírásban szereplő és vissza nem térítendő díjat, de hát mennyire korrekt egy pályázóval szemben, ha csak akkor tudja meg a számára igen csak fontos tényeket, amelyek befolyásolhatják, hogy egyáltalán pályázzon, miután már kijött a pénztártól 🙂 )

Erre mondhatjuk, hogy hopp-hopp hurrá, és nem is igazán értjük, akkor miért a Nyílt levél a Civilektől, de mint tudjuk az ördög a részletekben rejlik. A civilek nem véletlenül és joggal aggódnak, mivel a pályázati felhívásból egészen más olvasható ki, mint ami anno az előválasztásokat megelőzően, annak kampányidőszakában elhangzott. Anno a pályázati felhívás megjelenését követően szinte azonnal született az alábbi CIKK a Lokálpatriótában szeptember 8-án, majd miután napvilágot látott a fent említett video riport, arra is készült egy CIKK szeptember 11-én. (Ebből az egyértelműen látszik, hogy nem megelőzte a lakosság tájékoztatása a pályázati felhívás kiírását, hanem 3 napos késéssel, ergo a pályázati felhívás megjelenését követő erős tiltakozás hatására történt. Távol áll tőlem, hogy bárkit megbántsak, de nem ez az első és gyanítom nem is az utolsó, amikor utólag, megkésve kezdünk kommunikálni ingatlan eladási ügyekben az ott élők felé. Arról már nem is beszélve, hogy ezt sem párbeszéd szintjén az ott élőkkel, hanem kijelentés formájában, még ha el is hangzik a riportban, hogy majd a pályázati felhívás lejáratát követően valamikor természetesen lesz lakossági fórum, egyeztetés. Persze józanul gondolkozó ember ilyenkor felteszi a kérdést, miről is akarunk majd egyeztetni, egy már lezárult pályázatot követően ? )

Hogy miért is van igaza a lentebbi Nyílt Levelet megfogalmazó Civil szervezeteknek ? Nos felesleges lenne újból leírnom az aggályaimat, amelyek gondolatiságában lefedik a Civil szervezetek  aggályait, ezért inkább ide másolom a fentebb idézett 3-4 héttel ezelőtti cikkeimből ezirányú észrevételeimet, aggályaimat azaz jöjjön a szerkesztői lábjegyzet, ami kivételesen inkább fejlécnek mondható a Nyílt levélhez, mintsem lábjegyzetnek:

“Szerkesztői lábjegyzet:

Az jelenleg még nem mondható ki, hogy itt egy újabb betonszörny fog épülni, de a lehetősége sem zárható ki a pályázati felhívás alapján, és na tagadjuk a legnagyobb árbevételt egy ingatlan fejlesztőnek ez hozhat, ami búsásan megtéríti majd a 2 milliárdos vételárat. Éppen ezért kétségem sincs, hogy lesz jelentkező a pályázaton, és az sem mire fogja hasznosítani a területet, annak ellenére, hogy már unalomig ismételhetjük, hogy Újbuda megtelt. A magam részéről lakóház építése esetén még kevésnek is tartom a 2 milliárdos árat, de ami ennél is fontosabb, már most az ingatlan meghirdetésénél ott kellene lennie, hogy milyen infrastrukturális fejlesztéseket vár az önkormányzat a fejlesztőtől a vételár mellett. Persze mondhatjuk, hogy ez benne lehet a pályázati anyagban, de az egyre erősödő lakossági tiltakozások hatására is, ennek már itt, nyilvánosan szerepelnie kellene. Másfelől szerintem az a korrekt, ha az ilyen jellegű elvárásokat a pályázó még azelőtt megismerheti, hogy befizeti a vissza nem térítendő 200.000 Ft +Áfa összeget. Abba bele sem merek gondolni, hogy esetleg nem szab ilyen feltételt az értékesítést megelőzően a pályázók felé az Önkormányzat. 

Tessék nyugodtan kiszámolni, hogy egy ekkora területen hány darab 9 szintes épület építhető, és abban hány darab ingatlan helyezhető el, azaz mennyivel nőhet majd tovább Újbuda lakosága, hány újabb autóval terheli ez majd a Bikás park és környékének már amúgy sem egyszerű parkolási rendszerét, növekszik tovább Újbuda közlekedési útjainak terhelése. Hány embert kell pluszban kiszolgálni a környék házi orvosának, vagy épp a Fehérvári úti rendelőnek és a SZent Inre kórháznak, hány bölcsődei, óvodai férőhely igény jelentkezik majd pluszban. Többek közt az ilyen jellegű problémák miatt kellene elvárni az ingatlanfejlesztő hozzájárulását. Végül nincs kétségem afelől sem, hogy itt a Bikás park mellett hol fognak indulni a lakások árai, ergo tovább gyűrűzik majd Újbuda elit gettósítása. A 12,5%-os zöldfelületi aránytól pedig biztos nem az újra zöldesítés lesz a kiemelt cél, ahogy érdekes lenne látni a környező park természetes vízellátásában szerepet vállalna-e az ingatlan fejlesztő a legmodernebb esővíz gyűjtési technológiával.

Aztán itt van a bérleti díj kérdése is, hiszen jelenleg 70 bérlő 159 millió Ft + Áfa bérleti díjat fizet a Fővárosi Önkormányzatnak, ami lássuk be itt azért nem egy túl magas ár, hiszen 70, köztük nem kis alapterületű és egyben forgalmú bérlőtől havonta összesen  cirka 13 millió FT-ot beszedni, azért ez elég vicces meglátásom szerint. Persze mondható, hogy az épület együttes elhanyagoltsága, műszaki állapota miatt van ez így, de hát kérdem én, miért jutottunk el ilyen állapotig ? Felajánlották-e a bérlőknek a bérleti díjba történő beszámítással az épület felújításának lehetőségét, vagy belekezdtek-e legalább terv szintjén egy bérleti díj emelési csomagba, amin belül az emelést az épület együttes rekonstrukciójára fordítanák. Érdekes lenne tudni a 70 bérlő bérleményének alapterületét, hogy lássuk átlagosan mekkora négyzetméter áron bérlik az üzleteket, de fenti adatok alapján ez aligha lehet kiugró érték a helyszínhez képest. És természetesen mindig alapvető kérdés, hogy ha vajon aranytojást tojó tyúkot adunk-e el, aminél korrektebb bérleti díjak esetén pár év alatt a vételi ár befolyna az ingatlan értékesítése nélkül is. Nem biztos, hogy így van, de azt gondolom az egy normális és érthető igény, hogy Újbuda lakosai erről teljeskörű tájékoztatást kapjanak. ahogy az is normális, hogy a környéken élők ne egy pályázati felhívás esetleges megtalálása esetén értesüljenek arról mi épülhet a környezetükben, hiszen ha lesz pályázó (ez nem kérdés, hogy lesz) akkor miután az adásvételi szerződést aláírta a nyertes, már mehetnek ahová akarnak a környéken élők panaszra. 

A kérdések tehát csak sokasodnak, a válaszok meg lehet majd váratnak magukra. A Lokálpatrióta nevében mindenesetre kérdést intézek legalább annak tárgyában az Önkormányzathoz, hogy legalább a pályázati anyagban benne van-e, hogy milyen infrastrukturális fejlesztéseket várnak el az ingatlanfejlesztő beruházótól és ha van ilyen, akor miért nem teszik nyilvánossá.”

És akkor most ezt vessük össze a mostani Nyílt Levél tartalmával, aggályaival és majd a Nyílt levél után a második cikkben megjelent és idemásolt Szerkesztői lábjegyzet tartalmával:

“Tisztelt Karácsony Gergely Főpolgármester Úr!

Tisztelt Molnár Gyula Országgyűlési Képviselő Úr!
Tisztelt Gy. Németh Erzsébet Főpolgármester-helyettes Asszony!
Tisztelt Dr. László Imre Polgármester Úr!
Tisztelt Barts J. Balázs Vezérigazgató Úr!
Tisztelt Alpolgármester Asszonyok és Urak!

Aggodalmunkat szeretnénk kifejezni a Tétényi úti Üzletközpont eladásával kapcsolatban.
A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ és Újbuda honlapján olvastuk, hogy a Tétényi Úti Üzletközpont (Tétényi út 63. és Etele út 53. Hrsz.: 3475/57; 3475/53) 11.312 m2-es fejlesztési területű ingatlanját eladásra kínálták. A kiírás szerint az épületek lebonthatóak, helyükön akár 9 szintes épület építhető. Kétszintes, laza
beépítésű, teraszos, függőfolyosós épületek helyére egy 9 szintes komplexumot emelni azt jelenti, hogy több mint 48.000 m2 szintterület is létesíthető az ingatlanokon, ami jelentős környezeti, klimatikus hatásokat, köztük durván megnövekedő hőszigethatást okozna, és akadályozná Kelenföld átszellőzését is a Duna felé. A
komplexum várhatóan jelentős többletforgalmat generálna, ami a terület légszennyezettségét növelné nagymértékben.

Az ingatlan a kiírás szerint a Vi-1-XI-09 építési övezetbe tartozik, ahova lakó-, iroda-, üzlet-, szálloda funkció is létesíthető. Habár Gy. Németh Erzsébet, Molnár Gyula és Bakai-Nagy Zita ígéretet tettek egy videóban (https://www.youtube.com/watch?v=c8uLZPpOG-U), hogy itt lakások illetve irodák nem fognak épülni, de
sem az övezeti besorolást nem változtatták meg, sem a pályázati kiírásban nem tiltják meg ilyen célú rendeltetését a majdani épületnek.

Amennyiben lakások (is) épülnének a leendő komplexumban, akkor az akár több száz lakást is jelenthet, ami a környékbeli nevelési, egészségügyi és szociális infrastruktúrára is megoldhatatlan terhelést jelentene. Információnk szerint most sincs elegendő bölcsődei, óvodai férőhely a környéken, de a szomszédos Keveháza utcai iskola is telített, nem beszélve a Vahot utcai háziorvosi rendelőkről. Hogyan tervezik megoldani ezt a problémát? Másrészt a zöldterületekre is túlzott terhelést
jelentene több száz új lakó beköltözése: a szomszédos Bikás Park túlzsúfolt, a kelenföldi lakosok nagy része ezt a parkot használja kikapcsolódásra, feltöltődésre. Amennyiben új üzletek, irodák nyílnak, a beruházással a környezetben a gépkocsiforgalom és közterületi parkolási igény is olyan arányban megnövekedhet, hogy az
még az igen népszerű hétvégi piac fenntarthatóságát is veszélyeztethetné. A Vahot utca Bikás parkkal szemben lévő oldalán már jelenleg is befejezéséhez közeledik egy hasonlóan hatalmas forgalmi és parkolási igényt kiváltó beruházás. Kérdéses továbbá a mostani helyi szolgáltatók (cipész, kulcsmásoló, rétesező, zöldségesek) sorsa is, mert ők egy új komplexum várhatóan magasabb bérleti díjait nem fogják tudni kigazdálkodni.

Érdeklődnénk, hogy a Kelenföldi Könyvtár, a Budapesti Művelődési Központ és volt Olimpia mozi épületét nem kínálják eladásra? Ezeknek az épületeknek mi lesz a sorsa? Javaslatunk szerint át lehetne csoportosítani forrásokat ezen épületrészek felújítására. A Kelenföldi Könyvtár Újbuda legnagyobb és leglátogatottabb könyvtára, a BMK számos szakkört, klubfoglalkozást tart, a Montázs Kultúrkávézó koncerteket, kiállításokat szervez. Érdemes lenne a nekik otthont adó épületeket korszerűsíteni, felújítani, értelemszerűen a pályázatban kiírt ingatlan eladásából befolyt összeg egy részéből. Kérdésünk továbbá, hogy a jelentkezők között hogyan fogják kiválasztani a nyertes ajánlattevőt? Mivel erről nem írnak semmit a pályázatban, azt feltételezzük, hogy a legmagasabb árat ajánlót fogják választani. Ez csak
amiatt problémás, mert a legnagyobb potenciális nyereséget (ezáltal a legnagyobb árat) egy minél nagyobb, elsősorban profitérdekeket előtérbe helyező ajánlat fogja biztosítani, így valószínűsíthető, hogy 9 szintes épületet fognak építeni, lakásokkal, irodákkal, üzletekkel és a környékbeliek igényének jobban megfelelő
oktatási-nevelési, egészségügyi, szociális, kulturális, sport, zöldterület funkciók nem fognak itt helyet kapni. A fent említett videóban ígéret hangzik el, hogy a kiválasztásban a környékbeliek véleményét is kikérik, de egyrészt csak az épület építészeti megjelenését lehet véleményezni, nem a magasságát, funkcióját, másrészt
a pályázati kiírásban ezzel kapcsolatban nincs említés, tehát várható, hogy az itt élők véleménye egyáltalán nem fog tükröződni a végső döntésben.

A pályázat időzítése erős kérdéseket vet fel: az ellenzéki előválasztás előtt írták ki, pedig Újbudán több éve hatalmas probléma a kerület túlépítése. Dr. László Imre polgármester Úr ezt a lakosoktól jövő igényt felismerve a 11 pont Újbudáért választási kampányában az „Újbuda megtelt” szlogennel kampányolt, és
igéretet tett ennek megoldására (a kerületi városrendezési szabályozási tervek felülvizsgálata; projektingatlanok beépíthetőségének csökkentése; zöldterületek arányának növelése, stb.). Az ígéretekből eddig nem sok valósult meg (tovább folyik a Duna-parti barnamezős területek, Kopaszi-gát, Madárhegy,Kőérberek beépülése), de eddig lehetett hivatkozni arra, hogy az Újbudai Önkormányzat keze meg van kötve a kiemelt kormányzati beruházás intézménye, az ingatlantulajdonosok kártérítési igénye és a korábban kiadott építési engedélyek miatt. A Tétényi úti Üzletközpont esetében azonban semmilyen kényszerítő
körülmény nem áll fenn: ezt a pályázatot az ellenzéki vezetésű Főváros és az ellenzéki vezetésű Újbudai Önkormányzat írta ki teljes egyetértésben. Nem gondolják, hogy a saját kampányígéreteiket, szlogenjeiket (Élhető Budapest, Élhető Újbuda) ássák alá ezzel a pályázattal?

Összességében a környéken lakóknak a legkevésbé sem hiányzik az életfeltételeiken kívül a lakhatóság pszichikai körülményeit is durván megrontó újabb beruházás, ami egyébként a befektetőkön kívül előnyt senki számára nem jelent. Ezt támasztja alá, hogy már több aláírásgyűjtés is indult a pályázattal kapcsolatban
(https://www.peticiok.com/mentsuk_meg_a_kelenfoldi_varoskozpontot_szolgaltatohazat, https://mihazank.hu/ujbudamegtelt/).

A fentiek figyelembevételével javasoljuk a pályázat visszavonását és a környékbeliek bevonásával, közösségi tervezés keretében eldönteni, mi legyen a Tétényi úti Városközpont sorsa. Érdemes lenne a felújítás lehetőségét megvizsgálni, illetve forráshiány miatt a magántőke bevonását is, de úgy, hogy a szabályozások egy élhető ingatlan megvalósítását engedjék, maximális 2 szint magassággal, zöldtető, zöldhomlokzat alkalmazásával, és úgy, hogy a benne elhelyezett funkciók jelentős része az itt lakókat szolgálja.
Bízunk benne, hogy megfontolják a zöld, élhető Újbuda és az itt lakók érdekei mentén született javaslatainkat! Felajánljuk segítségünket az Önkormányzatnak a javaslatok lakossági támogatottságának felmérésében, közösségi tervezés lebonyolításában, lakossági fórum megszervezésében.

Budapest, 2021.09.29.

Tisztelettel: az aláírók nevében:

Illésné Szécsi Ilona
KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán
korter.ujbuda@gmail.com,

További aláírók:
Bárkovics József, alapító, POPÉK – Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért, az Újbudai Polgárok az Élhető
Kerületért (UPÉK) tagja
Bereczky Gábor, főtitkár helyettes, Védegylet, az Újbudai Polgárok az Élhető Kerületért (UPÉK) tagja
Pós Péter, elnök, Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége
Tömör Miklós, elnök, Város és Folyó Egyesület”

 

Ahogy fentebb is írtam jöjjön a SZerkesztői lábjegyzet 2, amit a második cikkemben írtam a video nyilatkozatra reagálva:

“Szerkesztői lábjegyzet: amikor egyszerre örülök és közben nem értem kommunikációt

Azt gondolom, ha a valóban lerobbnat állapotú Tétényi úti üzletház helyén valóban egy új üzletház épül hasonló léptákben, szolgáltatói körrel és árszínvonalon annak mindneki örülni fog, talán most azt is kimondhatom, hogy kivétel nélkül.

Azonban ha szabad egy picit tamáskodnom is, az új bevásárló központot nem a két Önkormányzat fogja felépíteni, hanem egy befektető, ingatlanfejlesztő, így a bérbeadás feltételeit, ezen belül a bérleti díjakat is a pályázat nyertese fogja meghatározni. A bérleti díj és az egyéb Üzemeltetési feltételek pedig mint azt mindenki tudja, erős kihatással van az üzletben kialakított termékkínálatra pont úgy, mint azok kiskereskedelmi árára is, hiszen nem non-profit, szociális jellegű üzletek fognak nyitni, hanem nyereségérdekelt, profit centrikus vállalkozások. Az ingatlanfejlesztő pedig még ennek is jelentősen i törekszik, hiszen komoly pénzek befektetése történik üzleti célból, így azok az egyébként eléggé megmosolyogtató bérleti díjak szerintem biztos nem fognak megmaradni, amelyek eddig voltak, maximum majd a vadonat új épület XXI. századi technológia elemeire, stb foghatjuk a bérleti díjak emelését.

Amennyiben a két Önkormányzat szeretné megtartani a jelenlegi szolgáltató kört (nem adott bérlőre, hanem a szolgáltatások jellegére) és a jelenlegi bérleti díjak mértékét, akkor azt bizony a pályázati kiírásban kellene feltételként szavatoltatnia, de ismereteim szerint ilyen elem nincs a pályázatnak. Tovább megyek, mivel egy erre vonatkozó feltétel igen jelentősen befolyásolja a beruházó mozgásterét, ezért ennek már a pályázati felhívásban is benne kellene lennie, hiszen itt vissza nem térítendő díjak befizetése és igen komoly letéti összegek elhelyezése esetén juthatnak hozzá csak a konkrét pályázati kiíráshoz. Ilyen feltétel azonban nem szerepel a pályázati felhívásban, amit 3 nappal ezelőtt ebben a témában megírt cikkemben teljes terjedelmében olvasni lehet.

Fenti apróságoknál is fontosabb azonban, hogy a nyilatkozat alapján eldöntött tény, hogy ide irodaház és lakóépület nem épülhet, a pályázati kiírásban azonban ilyen kikötésről szó sincs, sőt pontosan meg van adva, hogy lakóingatlan építése esetén mekkora a beépíthetőség, hány emelet magasan lehet ezt kivitelezni, stb. Mondhatjuk, hogy bármi is legen a kiírásban, végül az Önkormányzatok egyéb érdekekre tekintettel hozhatnak például olyan döntést, hogy a győztes pályázó az, aki nem iroda vagy lakóépületre adja be a koncepcióját, de ha nem a beadott tervek alapján döntünk arról, hogy milyen funkció szimpatikusabb, hanem előre kizárunk olyan funkciókat, amelyeket a pályázati kiírás nem zárt ki, sőt erőteljesen taglalt, akkor valójában átvágtuk azokat a pályázókat, akik épp irodaházban vagy lakóingatlanban gondolkoznak. Az Újbuda Média csoport, ahol ez a riport is megjelent nem tekinti feladatának, hogy a cikkeit, riportjait vagy arra való figyelem felhívást megossza releváns újbudai facebook csoportokban és egyéb felületeken, így szerintem jogos kérdés, hogy mi van akkor, ha az ingatlanfejlesztő beruházó és egyben pályázó nem lelkes olvasója az Újbuda.hu facebook oldalnak, így annak a birtokában veszi meg a pályázati csomagot, amit a pályázati felhívásban talált és ami homlokegyenest mást mond a beépítési funkciók lehetősége tekintetében. Összeségében tehát értetlenül állok és nem értem a pályázati felhívás és a videoriportban elhangzottak nem teljesen átfedő tartalma tekintetében.

Azt is jó lenne tudni, hogy a nyilatkozat az most a Fővárosi és az Újbudai Önkormányzat hivatalos álláspontja, vagy a DK elképzelése, hiszen mindhárom nyilatkozó a DK politikusa, így lakoság és a beruházok érdekeit is nézve jó lett volna ezt egyértelműsíteni a nyilatkozatban, vagy olyan személyeket is elhozni a riportra, ami ezt esetleg egyértelműbbé teheti mindkét Önkormányzat részéről.

Fentieken túl kimondható, hogy elsőként a Lokálpatrióta, majd más hírportálok is írtak arról a pályázati felhívásról, és annak lehetséges kihatásairól, hogy egyedük a Lokálpatrióta ennek az információnak a megosztásáról is igen nagy számban gondoskodott, így a hír eljutott az itt élők és általánosságban Újbuda lakosaihoz, itt dolgozókhoz illetve a Tétényi üzletház bérlőihez, és talán ennek köszönhetően is, ha megkésve is, de megszületett az idézett riport, ami igyekszik cáfolni, hogy itt lakóház vagy irodaház is épülhetne. Az erről szóló cikk ITT olvasható.

Összességében nagyon örülök a hírnek, és ha ezt fogja a két Önkormányzat a továbbiakban is képviselni, ha megakadályozzák, hogy olyan pályázó nyerhessen, aki ilyen jellegű ingatlant építeni a helyszínre, azt én illetve irányításom alatt a Lokálpatrióta független hírportál minden erejével és lehetőségével támogatni fogja, és gyanítom az itt illetve környéken élők is. (az más kérdés, hogy ebben az esetben a jelenlegi nyilvános pályázati kiírás minimum az etikusság kérdését feszegeti). Arra természetesen kíváncsi vagyok, hogy a riportban elhangzott elképzelésekkel összhangban megépítendő üzletközpontra lesz-e jelentkező, és nem is feltétlen a 2 milliárd forintos vételár miatt, hanem a befektetési összeg megtérülése szempontjából, mert a bérleti díjas megoldásnál sokkal gyorsabban megtérülő, nagyobb nyereség tartalommal bíró ingatlan beruházások léteznek.

Az örömönbe azonban nem tagadom vegyül némi keserű szájíz is, mert a saját – Lokálpatrióta működtetésétől teljesen függetlenül – szakterületem, a marketing kommunikációt alapjaiban kérdőjelezi meg, amikor az információt utólag és nem előre hozzuk nyilvánosságra. A szakma és józan gondolkodás által elvárható minimumnak gondolom, hogy ha megfogan a két Önkormányzat fejében az a gondolat, hogy a Tétényi úti üzletközpont jelenlegi állapotában menthetetlen, felújítása nem éri meg, akkor elsőként ennek a riportnak kellett volna elhangozni, majd ennek folytatásaként egy lakossági, közösségi meghallgatásnak, ahol ismertethették volna azt, hogy miért kell a területet eladni, hogy milyen fékeket, szabályokat, elvárásokat építenek be a pályázati felhívásba (pl, milyen funkciót engednek és mit nem, milyen beépítettségi mértéket, milyen zöld beruházás előírásokat, stb.; és ehhez kérhették és kaphatták volna meg a lakossági hozzájárulást, támogatást. Majd ezt követően és azt elhangzottak, a lakossággal történő megegyezés, kompromisszumok alapján kellett volna kiírni a pályázati felhívást, amiben ha olyan jellegű a közös döntés, akkor már a pályázati felhívásban is szerepel, hogy kizárólag az alábbi funkciókra, vagy az alábbi funkciók kizárása mellett hirdetik meg a területet, mert egyszerűen így korrekt azokkal szemben, akik pályáznak, így korrekt Újbuda lakósaival szemben, hogy érezzük a pályázat nem veszélyezteti az általunk igényelt szolgáltatásokat illetve komolyan vehető a irodaház és lakóingatlan építésű tilalom, hiszen a jelenlegi Önkormányzatunk is azt propagálta több mint 2 éve, hogy ÚJBUDA MEGTELT !

Sajnos ez nem első és gyanítom nem az utolsó eset, amikor Újbuda Önkormányzata rosszul és leginkább késve kommunikál, és nagy kérdés ez a videoriport ebben a formában és ebben az időpontban elkészült volna-e, ha a pályázati kiírás nem kerül ilyen mértékben a nyilvánosság elé, azaz ez a riport önmagában és a pályázati felhívás megjelenésével, vagy akár kigondolásával egyidejűleg megszületett, csak ki tudja miért késve jelent meg, vagy ez egy reakció a máris elindult sajtó nyilvánosságra és lakosági tiltakozásra.

 

Legyünk pozitív gondolkozásúak és tételezzük fel ez a késedelem merő véletlen, de ebben az esetben azt gondolom eljött az idő, hogy párt színektől függetlenül Önkormányzatunk végre elérkezzen oda, hogy a lakossággal történő párbeszédet időben kezdi és nem utólag, hogy a tájékoztatás adott témákban szándékainkról valóban előzetes, az első lépéseket megelőző tájékoztatás, és nem reakciók levezetésére szolgáló utólagos magyarázkodás. Emellett pedig nagyon jó lenne, ha kerületünk tulajdonában lévő Újbuda Média Csoportnak olykor maradna ideje hasonló videoriportokra, újságcikkre a kerületi Civilek zöld, vagy akár ehhez hasonló, Újbuda megtelt érzését erősítő ingatlanfejlesztési problémáik bemutatására, civil szervezetek megszólítására. Legútóbb az Újbuda Őszköszöntő fesztivállal egyidejűleg (akár kiegészítő zöld programnak is tekinthetjük) volt a Zöld Piknik a bornemissza téren. Nos nem lett volna azt gondolom túl bonyolult az önkormányzati médiának átugrani egy 20 percre a Bikés parkból a Bornemissza térre, és akkor egy füst alatt két rendezvényről is beszámolni. Hogy erre a rendezvényre, ahogy számos más civil rendezvényre is miért nem volt kíváncsi az a média vállalkozás, ami Önkormányzati tulajdona miatt is alapvető feladatának kell hogy tekintse az „Itt Élőkről az Itt Élőknek” történő tájékoztatást, arra én nem tudok választ adni, de erre rákérdezni egyre többször és egyre hangosabban igen. A CivilTv11-nek szerencsére erre volt ideje, energiája és szakmai elhivatottsága, amit ezúton is köszönök Csanády Lacinak, az egyszemélyes média harcosnak. “

 

És akkor most döntse el minneki maga, hogy a Nyílt Levélben is linkkel hozzáférhetővé tett video nyilatkozat alapján minden remdben van-e, nyugodtan alhatunk, a pályázati felhívás szövege, amelyet teljes terjedelmében megtalálhatnak a Lokálpatrióta első cikkében ITT, az összhangban van-e a nyilatkozat szövegével. Azt is ki-ki mondja ki önmagának, hogy a video nyilatkozat alapján ez most a DK álláspontja, vagy ami szerintem sejtetve van a szövegben, hogy a Főváros és Újbuda Önkormányzatának álláspontja, ha pedig ezt a másodikat tényként vehetjük, akkor vajon miért nem vonják vissza a pályázatot és írják ki újra olyan szöveges tartalommal, ami el is hangzik a riportban, miért nem történik semmi azóta sem ennek érdekében, pedig közeledik a pályázati felhívás lejárati ideje, és ez alapján döntés hozatal. vajon mit fognak mondani azoknak a pályázóknak, akiket esetleg azért utasítanak el, mert lakóházat álmodtak ide, miközben a pályázati felhívás ennek tekintetében semmilyen tilalmat nem tartalmazott.

És végül épüljön itt bármi is, legyen a nyertes bárki is, miért nincs ott a pályázati felhívásban, hogy milyen formában és/vagy mértékben várják el a pályázat nyertesétől, hogy hozzájáruljon a kerület humán és műszaki infrastruktúra fejlesztéséhez ? Ha bármilyen utalás lenne ezekre a zárt borítékokban, nem beszélve a környezetvédelmi előírásokról, az miért nem egy mindenki számára elérhető nyílt dokumentációban olvasható, és végül az ott élőket miért nem a pályázat kiirása előtt kérték fel párbeszédre. Vagy nem okult az Önkormányzat a Saroktelek elkésett kommunikációjából ? Van vagy nincs akkor  párbeszéd, amit már annyiszor ígért az Önkormányzat, mert ahol ebben az ügyben tartunk jelenleg, az alapján aligha mondhatja bárki, hogy időben és megfelelő formában történt párbeszéd az itt élőkkel. Azt csak remélni merem, hogy a lakóház és irodaház építési tilalom nem csak az előválasztási illetve választási kampány része volt, de egy Nyílt levél egy dologra biztosan jó, lehet rá Nyílt választ adni, amit természetesen a Lokálpatrióta teljes egészében, vágatlanul fog megjelentetni, küldjék erre vonatkozó állásfoglalásaikat a megszólítottak akár közvetlenül a hírportálnak, akár a Körtér képviselőjének.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest