2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Közösségi tervezés volt ma Újbudán, de a megjelent Civileknek inkább csak a játékos formában történő asszisztálás jutott egy előre megírt darabban

19 min read

A Budapesti Fejlesztési Központ szervezésében tegnap (csütörtök) késő délután első alkalommal került sor a “közösségi tervezésre” a Déli Körvasút beruházáshoz kapcsolódó Újbudai Zöldfolyosó projekt kapcsán. A Lokálpatrióta már előzetesen bereklámozta ezt a rendezvényt Újbuda lakói felé az alábbi cikkben. Hozzá kell tennem már az első pillanattól komoly fenntartásaim voltak a rendezvénnyel kapcsolatban (erről majd később részletesen írok), de egy független helyi hírportálnak kutya kötelessége teret adni minden olyan kezdeményezésnek, felhívásnak, akciónak, ami az Újbudán élőkről és Újbudán élőknek szól.

Miután regisztráltam a rendezvényre és megkaptam, a visszaigazolást egy második cikk is megszületett ebben a témában, amiben azt a kérdést tettem fel, hogy 

Közösségi tervezés vagy ennek látszatával letakart totális természetrombolás előkészítése történik e hét csütörtöktől Újbudán ?

Ha nagyon rövid választ szeretnél adni, akkor azt mondanám beletrafáltam és részt vehettem egy olyan rendezvényen, ami a közösségi tervezés látszatáról szólt, egyfajta önigazolást akart adni a BFK-nak, a kormánynak. És ez nem a mai rendezvényen megjelent  szervezők, a megrendelő és a kivitelezők képviselőinek a felelőssége, nem miattuk alakult így, hanem azért, mert az elmúlt években egyszerűen levegőnek tekintették az Újbudán élőket, azok fejlesztés területen élők közösségét és Civil képviseletüket is. Nem a véleményükre voltak kíváncsiak, nem a véleményünk figyelembe vételével karták, akarják az eltervezett vasútfejlsztést és zöldfolyosó építését, ha szükséges korrigálni, mindössze dokumentálni akarják a demokráciát és a párbeszédet,  így a mai rendezvények már nem sok jelentősége volt, mint kiderült, de ne vágjunk a történet elébe.

Nem mondanám hogy túlzottan meglepődtem, de ettől még első pofon, első csalódás már a rendezvény első percében megtörtént, amikor arra kérték a jelenlévőket, hogy semmilyen kép és hangfelvételt ne készítsenek az ott elhangzottakról (nem ide számítva a szünetben készíthető “itt jártam ma este” típusú semmitmondó és értelmetlen szelfiket) Valahogy úgy fogalmazott a szervező, hogy amiről ma beszélünk, az maradjon ebben a körben. természetesen most lehet ezt cáfolni, elvégre nem készült kép és hangfelvétel 🙂 Így mondjuk érthető is egyből miért. Nem nagyon értem mi a fene olyan titkos egy közösségi tervezés nevű rendezvényen,  ha komolyan gondolják a szervezők, hogy be akarják vonni a közösséget. Van még négy ilyen alkalom, hát nem azzal lehetne újabb itt élőket bevonni a tervezésbe, hogy megnézhetik mi volt az első alkalommal, érdemes-e eljönniük ? Nem elvenni kellene közösségünk tagjainak a kedvét, hanem meghozni, arról már nem is beszélve, hogy emelje már fel a kezét, aki nem naponta hallja a Kormány, annak intézményei, az önkormányzatok, no meg az összes párt részéről ellenzékben és kormányon is, hogy ÁTLÁTHATÓSÁG, TÁRSADALMI PÁRBESZÉD, NYITOTTSÁG, STB. Na most a hang és képfelvétel készítés letiltását, mint esemény rögzítés, hogy azok is láthassák a lakókörnyezetükben történő zöldfolyosó fejlesztés lépéseit, akik  bármilyen okból nem tudtak eljönni, azt az előbbi sok ezerszer elmondott marketingszöveg melyikébe illeszthetem ? Aztán nézzünk ennek a praktikus részét, ha a Média képviselteti magát, akkor az fejben jegyzeteljen 3 órán keresztül, és így írja meg mi történt ? Hát hogyan lehetek Médiaként független, minden érdekelt vélemények teret biztosító, párbeszédre nyitott, aki nem szeretné senki véleményét korlátozni, megvágni, kisarkítani, kimagozni, ha nem adják meg a lehetőséget még a hangfelvételre sem ? Ennek hiányában, ha bárkitől bármit idézek, akkor hogyan tudom bizonyítani, hogy sem véletlenül, sem szándékosan nem állítottam valótlant. A sajtószabadságnak és a demokráciának vannak alapszabályai, még akkor is, ha ez most csak színházi előadás, amit mindenki érdekében érdemes lenne a kövekező rendezvényeken betartani.  

Tudom erre lehet zsigerből azt válaszolni, hogy a személyiségi jogok miatt 🙂 Nos lehet hangfelvételt készíteni, kép nélkül, és senkinek nem írom ki a nevét, csak a kezdőbetűket, vagy akár azt sem a nyilatkozata, kérdése, reflektálása elé, és Tarantinó öteletét lopva majd szürke, kék, fehér stb úrnak és hölgynek hívom az illetőt. Mondjuk kivitelezők, kormányzati megendelők, önkormányzati képviselők részéről azért illene vállalni a nevüket a mondataikhoz. Videofelvételnél pedig csináltam már olyan riportot, ahol a képviselő látszódott, a jelenlévő emberek nem, így a kérdéseik mögött arcok nem jelentek meg, ahogy a nevük sem, szóval nem is olyan nehéz betartani a személyiségi jogokat 🙂 Az már csak hab a tortán, hogy a résztvevőkkel aláíratták, hogy hozzájárulnak kép és hangfelvétel készítéséhez, így ezt a problémát már maguk a szervezők megoldották, igaz csak a saját esemény rögzítőjüknek. Örömmel jelzem engem nem bánt, ha az eseményről szóló tudosításuknál megjelenik rólam kép és/vagy hangfelvétel, mert engem még úgy neveltek a szüleim, hogy ne szégyeljem vállalni nevemmel és az arcommal a véleményemet. Igaz akkoriban még nem volt facebook, ahol kamuprofilokkal, arctalanul és névtelenül tömegével vannak jelen hazánk legbátrabb véleményalkotói.

Azért az esemény végén bátorkodtam javasolni a nyilvánosság előtt a következő rendezvényen a nyilvánosság bevonásának a lehetőségét, azaz a hang és kép rögzítés engedélyezését, mert hát mi a fenétől félünk, ha úgy gondoljuk, hogy igazunk van. Ami pozitív, hogy legalább arra ígéretet kaptunk, hogy gondolom a BFK oldalán meg fog jelenni a rendezvényen feltett 60 kérdés, és az ezekre adott válasz. Remélem ez így is lesz, mert nagyon konkrét, az itt élők jövője szempontjából fontos, mondhatni életünkbe vágó kérdések hangzottak el, amire ha tisztességes válaszok születnek, azaz nem mellébeszélő, elkerülő, semmitmondó, akkor bizony tiszta vízet önthetünk a pohárba, hogy ki képviseli az itt élők érdekeit és ki nem. Ahogy arról is, hogy Újbudát alárendelték-e mások érdekeinek vagy sem.

Sokat mond a mai “sokszínű” Médiáról, hogy nem voltak jelen, vagy ha ott voltak, akkor ezt felettébb titkosították, itt külön ki emelném az Újbuda Médiacsoport jelenlétének hiányát, de azt gondolom ez már nem szokatlan. Ha esetleg erről az eseményről megjelenik bármi kerületünk sajtójában, akkor igazán kitehetne egy fényképet a szerző magáról, mivel jó az arcmemóriám, így megerősíthetem vagy cáfolhatom, hogy jelen volt. Az este egyik legmókásabb jelenete is a sajtóhoz köthető, amikor a szervezők megkérték a projektért felelős megrendelők, kivitelezők képviselőit, hogy álljanak fel és mutatkozzanak be. Egy úriember is felpattant, aki bár maga is bizonytalan volt, hogy Ő hova is tartozik , mivel ő nem tervező, kivitelező, hanem Média munkatárs. Én szégyelem most magam, hogy független hírportálként nem pattantam fel én is, hogy ezzel is egyetértésemet mutassam a kormány képviseletében ott megjelentekkel. Ilyenkor nyer értelmet a lakáj-média kifejezés úgy, hogy még egyetlen sort sem írtak le. (a félreértések elkerülése érdekében szeretném jelezni, a lakáj-média kifejezés nem a kormány illetve a kormánypárt privilégiuma, meg van az az ellenzéki összefogás pártjainak és akár Önkormányzatunknak a tekintetében is, ahogy erről néhány napja cikket is írtam.

De ahogy írtam nem lepődtem meg, a mai magyar politikai légkörhöz az esemény rögzítés letiltása  abszolut illeszkedik, és végül ennél fontosabb is volt, hogy mást ne mondjak a Hamzsabégi sétány sorsa. Ebben már nem lehet okunk panaszra, mert miután látták, hogy a résztvevők jelentős része emiatt érkezett és igen hamar, igen sokan többféle formában az erre vonatkozó kérdést nekiszögezték a szervezőknek, ők már a legelején egy előadás keretében egyértelműen fogalmaztak:

A Hamzsabégi sétány sorsa eldőlt, totál mindegy hányan írták alá a Petíciót, nem számít  6000 ott élő és egyben peticióban tiltakozó véleménye, ez ahogy megszoktuk a sablon választ nemzetgazdasági érdek, kiemelt beruházás és erről nincs mit beszélni a továbbiakban. Megjegyzem, ha ezt a program meghirdetésekor kiirták volna, akkor rengeteg széket, pogácsát és ásványvízet meg lehetett volna spórolni, és olyan szinten lecsökkent volna a résztvevők száma (nem beleértve a szervezők és a projekt kivitelezéséért felelős megjelenteket), hogy a rendezvény simán egy kiscsoprotos óvódai piknikba csaphatott volna át. Kérdés az ezt követő rendezvényeken az itt végre kimondott érthetetlen és feldolgozhatatlan, de legalább őszinte válasznak az ismeretében hányan teszik majd tiszteletüket. Sebaj kisebb körbe lehet majd ülni, és úgy a tervezés is könnyebb, ha a tiltakozók már nem lesznek jelen. A Lokálpatrióta természetesen ott lesz, nem azért, mert azt gondolom, hogy a következő 4 alkalommal bármi változhatna, de valakinek tájékoztatni kell az itt elhangzottakról azokat, akik akár csalódottságuk, akár egyéb elfoglaltságuk, akár a politikusaink által sikeresen kitermelt közönyük okán nem tudnak majd jelen lenni.

Ami egyértelműen kijlenthető a mai rendezvényről, hogy

  • az ott megjelentek, a saját demonstrációjukkal (plakátjaikkal, felszólalásaikkal) visszaigazolták a Petíciót aláírók magas számát, szemben a BFK weblapján a közösségi fejlesztés első lépcsőjeként ott válaszolók számával, ami cirka 10%-a volt a petíciót aláíróknak. Azt pedig még projektért felelősök is elismerték, hogy még az a párszáz emberből – aki a weboldalon véleményezte vagy épp javaslatokat tett ebben a projektben  – sem mindenki támogatta azt. Pontosan mire lenne még szükség, hogy a döntéshozók felismerjék, megértsék, a fejlesztés mentén élők, sőt azon túl élő kerületükért, kerületünk töldöveztei jellegéért aggódók ebben a formában nem kérnek a fejlesztésből.
  • Egyetlen olyan felszólaló, kérdező nem volt az eseményen, aki bármilyen apró mértékben is támogatta volna a jelenlegi formában felvázolt zöldfolyósót és az ettől elválaszthatatlan vasútfejlesztési projektet. Ha csak nem vesszük a hallgatást a beleegyezésnek, illetve a projekt egyértelmű támogatásának.
  • Tény hogy a rendezvény végén volt kézfelemelős játék, amivel azt próbálták visszaigazolni, hogy milyen sokan egyetértenek, támogatják ebben a formájában a jelenlegi projektet, és itt voltak akik valóban nem emelték fel a kezüket (az volt a szabály, hogy a nemmel válaszolok emeljék fel a kezüket) a meghallgatták-e titeket, kaptatok-e választ a kérdéseitekre, egyetértettek-e a mai alkalommal elhangzottakkal, eljöttek-e a következő rendezvényre, stb, de a szervezők szempontjából ebből a jelzésükből vagy inkább nem jelzésükből adódóan “pozitívan” reagálok egyetlen egyszer sem szólaltak fel a nyilvánosság előtt, így elég nehéz megítélni, mi volt egyáltalán a véleményük.
  • Volt viszont 60 kérdés a végére a jelenlévőktől, és a kérdések már önmagukban is azt jelzik, hogy a részvevőkben bizony nem kevés bizonytalanság, aggodalom, és ne tagadjuk elég rendes feszültség volt. Persze elég nehéz az indulatokat elfojtani, ha azt érezzük, hogy közösségi tervezés címszóval valóban egy színdarabra kaptunk meghívót, ahol egy előre megírt forgatókönyv szerint vehettünk részt az előadáson. és a darab egyetlen célja a visszaigazolás volt, hogy az itt élők bevonásával fog megtörténni Újbuda történetének egyik legnagyobb természet rombolása. Ügyes lépés, mert ha nem jövünk el, akkor nem vagyunk konstruktívak, együttműködök, ha eljövünk, akkor viszont jelenlétünkkel igazoljuk a párbeszédet, a demokratikus eljárást 🙂 Persze ezt a  Civilek előre tudták, és nem buta áldozatként mentek bele a nekik állított csapdába, hanem azért mert nem maradt más lehetőség, hogy megértessük, elmondhassuk nem a vasútfejlesztés ellen vagyunk, hanem a természetkárosítás ellen. Ezért kérik, mondhatni követelik az itt élők a hatástanulmányokat több kérdésben is, eddig hiába.

De mi a legnagyobb baj ezzel a rendezvénnyel, ami miatt azt mondom, hogy a közösségi tervezés látszata történt ?

Nagyon egyszerű a válasz, közösséggel történő párbeszédnek elsődlegesen nem egy már eldöntött projekt után, hanem előtt van helye. A petíció a 6000 aláírójának, és még ennél is sokkal több támogatónak a figyelmen kívül hagyásával van a probléma. A POPÉK Civil szervezet megjelent vezetői és tagjai is azt kifogásolták, hogy 2 éve csak olyan formában történt egyeztetés, hogy az a területen élők észrevételeiből,  kéréseiből a világon semmit nem vettek figyelembe. Divatos szó lett hazánkban a PÁRBESZÉD (most nem a politikai pártra gondolok), de jó lenne megérteni azt is, ha a párbeszéd csak arról szól, hogy megengedem neked, hogy jól kibeszéld magad, de érdemben a másik fél nem konstruktív, akkor az csak a párbeszéd látszata, a demokrácia színháza. Anno a szocializmusban Hofi Géza szerepe volt hasonló, az előadásain keresztül lehetett kienegdtetni a gőzt és levezettetni az indulatokat az emberekből. A marketing-kommunikáció aikido jelensége a ne vitatkozz, enged, hogy a másik fél kibeszélje, kidühöngje magát, és a reakció hiányában majd magától csillapodno fpognak az indulatok, és még a tiltakozót is elönti az elégedettség eurfóriája, hiszen kimondhatta amit gondol, jól beolvasott a másik oldalnak. A másik oldal meg jót derülthet ezen, hiszen úgy sem történik semmi, ennek érdekében végig hallgatni embereket és lelkesen bólogatni, no meg a párbeszéd fontossága jegyében még biztatni is, hogy mondja el a véleményét, azért ez nem egy óriási áldozat.

Az elmúlt 2 évben a Hamzsabégi sétány és környékén élők véleménye szerint a párbeszéd látszata zajlik, amit ma megkoronáztunk azzal, hogy úgy akarunk közösségi tervezésről beszélni, hogy közben az alapproblémákat figyelmen kívül hagyjuk, eleve elrendeltetettnek veszünk valamit, amiben jelenleg is környezetvédelmi per folyik, és bár tudjuk, hogy a magyar bíróság sem Justitia nagykövete sok esetben, vagy Justitia helyett a bíró szemét, fülét kötötték be, de azért a reményt nem adják fel az itt élők, hogy talán most másként lesz és a Bíróság leállítja Újbuda történetének talán egyik legnagyobb természetrombolását. Ezzel kapcsolatban konkrét kérdést tettem fel a kivitelezők felé, hogy a jogerős bírósági végzés előtt elkezdenek-e bármilyen előkészítési munkát a Hamzsabégi sétányon, azaz megjelennek korunk fagyilkos gépei és elindul el a 6,5 méteres sávban, plusz a töltésen a növényzet kiirtása. Egyszerű kérdésre lehet teljesen egyszerű választ is az igen vagy a nem szó használatával, most nem ez történt… helyette egy körmondat következett, amiben azt fogalmazták meg, hogy az engedélyezési eljárásokból adódóan 2023 előtt nem valószínűsíthető, hogy elindulnak a munkálatok, addig meg várhatóan úgy is befejeződik a per. És persze gyorsan hozzáfűzték, hogy a per ténye nem kötelezi őket semmilyen munka elhalasztására. Meseri válasz, lefordítom, hogy mindenki értse: Nem kell aggódni az előkészületi munkálatok elindítása miatt a per lezárása elött, de mivel a per ténye semmire nem kötelezi a kivitelezőt, így ha a Bíróság elszunnyadna ítélethozatal előtt, akkor…..talán be sem kell fejeznem a mondatot. Ez pedig azt is jelenti, ha a Bíróság nem elég gyors, vagy a perben az államot képviselő jogászok élnek minden olyan lehetőséggel, amivel elnyújtható az ítélethozatal, akkor tök mindegy mi lesz a per kimenetele, ha az állam veszít, akkor sem lehet majd helyrehozni azt a rombolást, amit a felvonulási terep lecsupaszítása jelent majd. Persze közben lesz egy országgyűlési választást, ami az ellenzáki összefgás szerint elhozza a kánaánt, kormányváltás történik, mindenkit elszámoltatnak, mindent leállítanak, amit a jelenlegi kormány elindított projektek tekintetében. Érdekes módon azoban a Déli körvasút, és az ehhez kapcsolódó Hamzsabégi sétány tekintetében kissé megkopik ez a magabiztosság, ahogy erről egy korábbi cikkben már írtam, így talán ennek tudható be, hogy az ellenzéki összefogás pártjainak többségével működő Önkorményzatunk harcosnak éppen nem nevezhető vehemenciával küzd az itt élők érdekében.

Sokat mond a helyzetről, hogy a POPÉK képviseletében egy méltán elismert és közismert ember kapott 5 percet, hogy elmondhassa a Civilek álláspontját (nevét nem írom ki, mert  nem volt lehetőségem erre vonatkozóan kikérni az engedélyét), majd miután rendkívül kulturált és konstruktív módon arra kérte az illetékeseket, hogy keressünk más megoldást a természetrombolás elkerülése érdekében, és mi itt élők nem a vasútfejlesztés ellen vagyunk, kegyetlen őszinteséggel azt a választ kapta, hogy ebben a kérdésben nincs miről tárgyalni, eldöntött tény a Hamzsabégi sétány vasúti töltésének és az onnan számított 6,5 méteres részének lerombolása. Persze azt a szokásos mondatot azért odatették, hogy természetesen minden egyes fát megvizsgálnak a szakértők az Önkormányzat bevonásával, hogy ezek közül melyik megmenthető, átültethető 🙂 Emberek 50 éves fákat akartok átültetni 🙂 Ez már a No cemment kategória. Persze lehet az terv, hogy egyesével megkérik a fákat, hogy húzzanak már odébb saját lábukon a 6,5 méteres sávon kívülre.

Egyébként meg mit fognak megállapítani a szakértők, hogy az 1000 fából mondjuk 800 beteg, amúgy is ki kellene vágni, a másik 200-at meg átültetjük, aztán persze megpusztulnak, mert az átültetés az nem olyan, mint arrébb tenni a széket. Aztán majd feltehetjük a kérdést, hogy ha ilyen sok beteg fa van pont abban a fránya 6.5 méteres sávban, akkor hogy engedhette meg az Önkormányzat, hogy gyerekestül, családostul alatta ücsörögjünk, sportoljunk ? És persze az is kérdés, hogy ha annyira betegek, hogy a fenébe nem dőlt ki egyik sem, vagy az elmúlt egy évben támadta meg az összeset valami ismeretlen kór ? Ha pedig azt mondja majd ki a szakértő, hogy ezekkel a fákkal semmilyen probléma nincs, ami miatt ki kellene vágni, akkor pedig megköszönjük a véleményét, majd ettől függetlenül kivágjuk őket ? Na jó, de akkor meg minek a színház a szakértővel, minek fizet az állam a mi pénzünkből erre is, ha tök mindegy mi lesz a vizsgálat eredménye, hiszen a felvonulási területen nem hogy fa, de még egy ártatlan fűcsomó sem maradhat. Hát nem az én mondásom, de mint láthatjuk nagyon igaz, hogy színház az egész világ…

A végre egyértelmű választ követően, miszerint a “Halálos Itéletet” aláírták erre a területre, a Civielek képviseletében felszólaló közéleti személy, akit Újbuda lakosai tisztelnek és szeretnek, tiltakozása jeléül elhagyta a termet és egyben a rendezvényt, amit pár perc múlva a POPÉK Civil Egyesület egyik elnökségi tagja is követett.  Ha idáig jutunk, az tökéletesen mutatja, hogy eddig mennyire nem volt párbeszéd, csak annak látszata.

Az Újbudaiak becsapva értik magukat, de nem felejtenek, és nem csak a kormányban csalódtak, nem csak Budapest vezetésében, akik láthatóan saját érdekeiknek alárendelve csinál átjáróházat  közúti és vasúti közlekedés, valamit ingatlanfejlesztés szempontjából már jelenleg is agyon terhelt kerületből, de csalódtak Újbuda önkormányzatában is, akik sajnos asszisztálnak a folyamathoz, és az itt élők érdekében semmilyen értékelhető lépést nem tesznek, mert azt ne nevezzük már értünk történt kiállásnak, hogy majd odafigyel a kerület vezetése, ültessenek fákat az új Zöldfolyosón, cserébe meg hagy aprítsák a meglévő zöld folyosót. Ezt hívom cinikus és cinkos hozzáállásnak. Tudjuk és megértjük, hogy érdemi beleszólása jelenleg nincs az Önkormányzatnak, de ez nem kell, hogy bármelyik képviselőt a testületben, ideértve elsődkegesen Polgármesterünket és az Alpolgármestereket is elbátortalanítsa attól, hogy tiltakozzanak a projekt területén élők véleményének a figyelmen kívül hagyása ellen.  A túlépítkezéssel, az infrastrukturális hiányosságokkal (és akkor még finom voltam), a zöld területek egyértelmű csökkenésével, Újbuda alárendelésével más kerületek, a főváros érdekeinek, a közlekedési átjáróházzá tétellel már eddig huzogatják a bajszát az alvó oroszlánnak (azaz a kerület választópolgárainak), de ne csodálkozzon senki se jobbról, se balról, se ellenzéki pártoknál, se a fidesznél, se önkormányzatnál, ha az oroszlán felébred, és pont úgy nem fogja meghallgatni a kortes beszédeket, ahogy a Civileket nem hallgattak meg ebben az ügyben.(pontosabban meghallgatták, majd ment minden tovább, mert ugye demokrácia van és lakosság véleménye és együttműködése kiemelten fontos dolog 🙂 ) Lesz választás 2022-ben, önkormányzati meg 2024-ben, mi  meg majd ott  mondunk véleményt pártokról, kormányról, önkormányzatról, természetvédelemről, kerületünk jövőjéről, addig meg reménykedünk a bírósági ítéletben.

Természetesen ha megjelenik a BFK oldalán a mai rendezvény kérdései és válaszai, azt teljes terjedelmében meg fogom jelentetni. Ha reagálni szeretne bárki az ott megjelentek közül, annak sincs akadálya, akár a Lokálpatriótának küldött levél, akár riport, videonyilatkozat formájában, a hírportál minden lehetőséget megad mindenkinek, legyen az hivatal, párt, civil szervezet, magánember. Az más kérdés ki él vele, mert lassan arról is készülhet cikk, hogy kik  nem válaszoltak a kérdéseimre, vagy kik tagadták meg, hogy riport készüljön velük, ami mindenkinek szíve-joga, de mint tudjuk a hallgatás olykor sokkal beszédesebb.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest